Det ger mycket tillbaka att var brandman i beredskap tycker en av dem som tjänstgör på Björkö. Räddningstjänsten söker fler som vill åta sig uppdraget på ön.
Det är ingen akut kris men Öckerö räddningstjänst vill vara ute i god tid med att värva ny brandpersonal till sin deltidskår.
– Vi söker med jämna mellanrum. Det finns tio bebodda öar i kommunen. På Öckerö och Björkö bemannas de med deltidsbrandmän som har beredskapstjänst. Grötö, Kalvsund, Källö-Knippla, Hyppeln och Rörö har brandvärn som bemannas av frivilliga, berättar Thomas Olsson, räddningschef, Öckerö kommun.
För att komma i fråga som deltidsbrandman behöver man ha medgivande från sin ordinarie arbetsgivare. Det är inte längre lika lätt som det varit tidigare.
– Många företag vill inte släppa iväg anställda på larm i mer än kanske ett par timmar, säger Thomas Olsson.
Ändå har deltidsbrandmännen på Björkö bara beredskap var sjätte vecka. Under den veckan måste de kunna vara på brandstationen inom sju minuter och vara färdiga att åka ut med ett räddningsfordon.
Det innebär att den ordinarie arbetsplatsen antingen finns på ön eller att brandmännen kan jobba hemifrån Björkö den veckan.
Hur lång tid ett uppdrag tar i anspråk efter larm går inte att säga på förhand. Men det är en stimulerande tjänst. Det intygar Martin Gow, deltidsbrandman på Björkö.
– Drivkraften är att man kan göra något för samhället tillsammans med andra. Det känns väldigt bra, säger han.
Martin Gow arbetar vanligtvis som vd på ett teknikföretag i Göteborg med ett hundratal anställda.
– Det är också en tillgång för företag att ha anställda som också är deltidsbrandmän, tycker han.
Deltidsbrandmännen är nämligen inte bara utbildade i brandsläckning utan har också utbildning i livräddning, så kallad hjärt-lungräddning. Det kan komma till nytta på alla arbetsplatser.
Faktum är att en stor del av larmen som räddningstjänsten får handlar om sjukvård. De är betydligt vanligare än brandlarm.
– Vi är oftast först på plats oavsett vad det gäller, fortsätter Martin Gow.
Mopedolyckor är tyvärr inte ovanliga på Björkö. Att möta en helikopter som landar med läkare och annan personal är också en viktig uppgift. Öckerö kommun hade totalt 170 larm förra året.
– Det måste finnas en räddningstjänst på Björkö, konstaterar Thomas Olsson.
Här finns både en stor och en liten räddningsbil, två motorsprutor, en fyrhjuling, en så kallad Hansabräda som man kan paddla ut i vattnet med vid livräddning eller skjuta fram över isen.
För att klara av sina många uppdrag får deltidsbrandmännen sammanlagt sju veckors utbildning. En gång i månaden övar de tolv deltidsbrandmännen på Björkö också tillsammans. Varje beredskapsvecka inleder de två som är i tjänst även med en övning.
– Har man något extra viktigt att göra på jobbet en beredskapsvecka kan man försöka byta bort några timmar med någon av kollegorna som inte är i beredskap, menar Marin Gow.
Men deltidsbrandmän måste räkna med att hela livet påverkas av tjänsten. Till exempel var någonstans familjen kan fira olika högtiden.
Som deltidsbrandman kan man också välja att resa långt för att hjälpa andra räddningstjänster i hela landet.
– Vi åkte en gång på en jättestor skogsbrand i Skåne, berättar deltidsbrandmannen, som förklarar att uppdragen gett honom väldigt mycket i form av tacksamhet och perspektiv på livet.
– Jag tänkte på vad som är viktigt i livet när jag åkte direkt från ett budgetmöte till en person som drabbats av hjärtstopp. Eller när man lyckats släcka en brand i en villa.
Martin tycker han får mycket tillbaka som berikar livet:
– Hade jag inte gjort detta hade jag varit 50 procent mindre lycklig idag. Jag tror jag blivit både en bättre pappa och en bättre partner genom det här jobbet!