Reservatet på Grötö är nu officiellt invigt. Därmed har Öckerö kommun fått sitt fjärde naturreservat.
I början av 1950-talet upphörde djurhållningen på Grötö med påföljden att snart nog växte beteshagar och ängar igen. Öckerökretsen av Svenska Naturskyddsföreningen började på 1990-talet restaurera och återinföra bete på ön, bland annat med ekonomiskt stöd från Naturskyddsföreningen. År 2011 fick Öckerökretsen EU-medel via Jordbruksverket för att restaurera den nordvästra delen av ön, bland annat Grötö 1:2. Efter röjning, bränning och bete i 5 år lämnade ägarna till Grötö 1:2 in ett medborgarförslag till Öckerös kommunfullmäktige med syftet att marken skulle bli ett kommunalt naturreservat. Så kallade LONA-medel söktes från Länsstyrelsen och beviljades. Den 23 november 2023 klubbade Öckerö kommunfullmäktige beslutet om bildande av reservatet, Knöten Grötö, och nu är detta officiellt invigt.
En som i dag har anledning att vara glad är Gunnar Bulukin, Grötöbo och tillika ordförande för ägarna till Grötö 1:2.
– Det känns fantastiskt att vi nu är i hamn, säger han.
Naturskyddsföreningen Bohuslän delar årligen ut hedersutmärkelsen ”Strandskatan” till en person eller organisation som gjort utomordentliga insatser för att främja miljön eller miljövårdsarbetet. Motiveringen bakom beslutet lyder:
”Naturskyddsföreningen Bohuslän är imponerade och glada över det generösa agerandet som ägarna av Grötö 1:2 uppvisat och tilldelar dem därför föreningens hederspris Strandskatan för 2023 (året valt efter när reservatsbeslutet vann laga kraft.)”
Priset består av en naturtrogen modell av Bohusläns landskapsfågel, strandskatan, snidad i trä. 2023 års utmärkelse tilldelas alltså ägarna av fastigheten Grötö 1:2, Öckerö kommun, för att de tagit initiativ till bildande av ett naturreservat på del av fastigheten Grötö 1:2. De har även avsatt medel för framtida skötsel av reservatet.
Priset offentliggjordes och delades ut till de sex ägarfamiljerna i samband med att Öckerös kommunalråd, Jan Utbult (KD), officiellt invigde reservatet på Grötö den 1 september.
Att området på Grötös norra del har blivit naturreservat innebär nya regler för besökare i området. Här får man inte längre elda, inte dra upp blommor, inte lägga till med båten och ankra i ålgräsbottnen – ålgräsängar, vilka är viktiga för fiskars reproduktion.
– Tack vare att området nu är naturreservat får det ett kontinuerligt skydd, säger Boel Lanne, Grötöbo och tillika Naturskyddsföreningen i Bohusläns ordförande.
Totalt finns det över 5000 naturreservat i Sverige, där nästan tre fjärdedelar ligger i fjällvärlden. Öckerö kommun har sedan tidigare tre reservat: Rörö naturreservat (som även är ett Natura 2000-område som kallas Sälöfjord), Ersdalen naturreservat på Hönö och så ingår även delar av Öckerö kommun i Nordre älvs Estuarium (som även det är ett Natura 2000-område). Natura 2000 är ett nätverk av värdefulla naturområden med arter eller naturtyper som i ett europeiskt perspektiv betraktas som särskilt skyddsvärda.