Flera enheter från räddningstjänst och kustbevakning larmades till Grötö tisdag morgon. En okänd klump på stranden kunde vara senapsgas, ett kemiskt stridsmedel som dumpades i havet efter andra världskriget.
Vid halvtiotiden på tisdag morgon kom larmet. En privatperson hade upptäckt en gulaktig klump av okänd substans liggande på stranden vid öns västsida, 7-8 meter från vattenbrynet.
Tre medlemmar av Grötös brandvärn var de första som kom till platsen. Det gällde att hålla allmänheten borta från det ovanliga fyndet, som hade en diameter på omkring 40 centimeter. En
Vid halvtiotiden på tisdag morgon kom larmet. En privatperson hade upptäckt en gulaktig klump av okänd substans liggande på stranden vid öns västsida, 7-8 meter från vattenbrynet.
Tre medlemmar av Grötös brandvärn var de första som där efter kom till platsen. Det gällde att hålla allmänheten borta från det ovanliga fyndet, som hade en diameter på omkring 40 centimeter. En misstanke var att det kunde röra sig om det kemiska stridsmedlet senapsgas.
Vid halv elva anlände Öckerö Räddningstjänst.
–Man har ju hört att senapsgas kan flyta omkring i havet, menar Rolf Kagelind, Öckerö Rädningstjänst.
Efter andra världskriget dumpades stora mängder kemiska stridsmedel, bland annat senapsgas, i havet nära den svenska kusten. Enligt Havs och Vattenmyndigheten ligger 28 fartyg lastade med stridsmedel på bottnen i ett område utanför Måseskär.
Senapsgasen återfinns oftast som en trögflytande substans.
Ett fartyg från Kustbevakningen kom snart dit. Personalen ombord gjorde en preliminär bedömning att den upphittade klumpen kunde bestå av ett farligt ämne.
Där efter tillkallades Räddningstjänstens kemiska experter från Kortedala Räddningstjänst.
–Det är vår kemstation och de har en teknisk utrustning för avancerad indikering som bara finns på två platser i Sverige, upplyser Lotta Molander, ledningsoperatör, Räddningstjänsen.
Vid det laget hade klumpen fått stor spridning i flera nyhetskanaler. Men provtagningen visade att klumpen var helt ofarlig, den innehöll ämnet Hexadekan.
–Det är tydligen ett ämne som kan ingå i produktionen av vax, berättar Rolf Kagelind.
Alla bitar av samma substans har nu städats bort från stranden.
–Det blev ett stort pådrag, konstaterar insatsledaren.
–Jag har inte råkat ut för något sådant förut. Men jag vet att liknande har hänt. Slutet blev i alla fall gott, tycker Rolf Kagelind.
/Sven Lundstedt