Gratis kollektivtrafik för 75-åringar

2022 införs seniorkort i Öckerö kommun. Då kan du som är 75 år eller äldre åka gratis med kollektivtrafiken i Öckerö, Göteborg, Mölndal och Partille. Oppositionspartierna i Öckerö ville dock sätta åldersgränsen till 65 år.

Från och med årsskiftet 2021-2022 införs fria resor för invånare som är 75 år eller äldre i Öckerö kommun. Seniorkortet gäller inom Västtrafiks Zon A vilket innefattar Göteborg, Mölndal, Partille och Öckerö. Det står klart sedan Öckeröalliansens förslag till budget antogs av kommunfullmäktige den 9 september.

Men oppositionspartierna i Öckerö kommun ville i sina budgetförslag se att seniorkortet infördes från det att man fyller 65 år.

Hur resonerade ni när ni satte 75 år som gräns för fria kollektivtrafikresor?

– De som är i störst behov av fria resor är de som nu får det. Vi tittade på hur det ser ut i de andra kommunerna i Zon A. Göteborg och Partille erbjuder fria resor från 65 år men då får man inte åka under högtrafik medan Mölndal erbjuder det från 75 år. Vi tyckte att det var bättre att våra 75-plus får åka dygnet runt, säger kommunstyrelsens ordförande Jan Utbult (KD).

Var det ett ekonomiskt beslut?

– Kommunen har ett tufft ekonomiskt läge med många utmaningar att klara av, samtidigt som behoven ökar i välfärden. Vi i Öckeröalliansen landade i att vi var tvungna att prioritera. Det var ett naturligt beslut.

Öckeröalliansen satsar 500 000 kronor i budgeten för 2022 på seniorkort från 75 års ålder. Vad den exakta kostnaden blir beror på hur stor andel av kommunens invånare över 75 som vill ha kortet. 500 000 kronor är beräknat utifrån att cirka 70 procent väljer att ta ut ett kort.

Oppositionspartierna ville ha seniorkort från 65 år i sina budgetar. Hur ser du på det?

– Det viktigaste från vår synvinkel är att värna den långsiktiga ekonomin framför att hitta symbolfrågor för att göra sig populär, säger Jan Utbult.

”Stöd hos kommuninvånarna”

Socialdemokraterna vill precis som de andra oppositionspartierna se att seniorkorten gäller från 65 års ålder. Maria Brauer (S), är oppositionsråd och andre vice ordförande i kommunstyrelsen, hon är glad att Öckeröalliansen har fört in frågan om seniorkort i budgeten, men menar samtidigt att seniorkort från 65 har stort stöd hos kommuninvånarna och hade varit att föredra:

– Oppositionen har skrivit otaliga motioner under lång tid för fria resor för senior. Dessutom har många invånare engagerat sig och skrivit medborgarförslag om det, men det har alltid avslagits, säger hon.

– Som socialdemokrater tycker vi att jämställdshetsperspektivet är viktigt. Många äldre människor har inte så bra pension. Det är viktigt att de har möjlighet att göra nödvändiga resor och träffa nära och kära.

Socialdemokraterna i Öckerö ville i sitt budgetförslag satsa en miljon kronor per år för att seniorkorten skulle gälla från 65 års ålder.

– Vi tycker det speglar de övriga kommunerna i Göteborgsregionens erbjudande. Vi vill inte att människor ska sitta ensamma och isolerade. Vi tror även att det här hade kunnat avlasta trycket på väg 155 men också på våra färjor.

Från 75 även i Mölndal

I Zon A gäller seniorkorten i Göteborg och Partille från 65 år (mellan 8.30-15:00 och 18.00-06.00 på vardagar, samt dygnet runt på helger och helgdagar.) I Mölndal gäller seniorkorten dygnet runt, men från 75 års ålder. Det är Mölndals upplägg som nu kommer att genomföras i Öckerö från och med årsskiftet.

I de övriga GR-kommunerna, samtliga i Västtrafiks Zon B, gäller seniorkorten dygnet runt för dem som är 65 eller äldre. Det gäller följande kommuner: Ale, Alingsås, Härryda, Kungsbacka, Kungälv, Lerum, Stenungsund och Tjörn.

Lilla Edet, som också ingår i Zon B, erbjuder dock inte seniorkort för de äldre i kommunen.

Blev förvånad

En av dem som hade gynnats av en sänkt åldersgräns är Bert Mattiasson på Öckerö som fyller 65 år nästa år:

– Jag kan tycka att det låter lite märkligt att sätta just 75 år som en gräns. Jag menar, antingen är man pensionär eller ej. Det blir ju nästan som att man delar upp pensionärer i två läger.

Barbro Wennerholm, 76, från Hyppeln kommer att kunna hämta ut ett seniorkort nästa år. Innan hon flyttade till kommunen trodde hon att kollektivtrafiken skulle vara gratis för henne, även om hon inte utnyttjar den särskilt mycket för egen del:

– Jag bodde tidigare i Göteborg och där var det gratis för dem över 65, visserligen bara en viss tid på dagen, men då störde man ju inte de som skulle till jobbet eller liknande. Nu bor jag på Hyppeln, så det är inte varje dag jag åker buss. Men jag blev förvånad när jag flyttade hit att det inte fanns gratis busskort. Jag trodde det alltid var så inom Västtrafik och att man fick busskort vid pensionen. Jag tycker faktiskt det verkar lite snålt att sätta gränsen vid 75. Den borde i alla fall vara vid 70. Öckerö är en så dyr kommun att bo i ändå, så lite kan det väl ge. Men jag har förstått att kommunen har ont om pengar så det är väl ett sätt att spara pengar.

Kommentarer

Kommentera artikeln!

Tyck till! Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Du behöver logga in med bank-id för att kommentera. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och Torslanda-Öckerötidningen förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

Mer från öckerö kommun

Schröder i U17-EM

Sverige ställdes mot tufft motstånd i gruppspelet i Europamästerskapet: Frankrike,…

Sonderar terrängen för gårdsförsäljning

Gårdsförsäljning, att en alkoholproducent ska få tillstånd att sälja sina…

Björkö kan få 400 nya bostäder till år 2040

Med sina knappa 1500 invånare är Björkö en udda fågel…

Betelskolans nya lokaler invigda

Betelskolan på Hönö har fått nya lokaler för att husera…

Senaste nytt

Emelie till EM i ”På spåret”

Vi befinner oss på Ringöns vagnsdepå när en spårvagn, på…

Schröder i U17-EM

Sverige ställdes mot tufft motstånd i gruppspelet i Europamästerskapet: Frankrike,…

Stororder av eldrivna Volvolastbilar – största någonsin

Volvo Lastvagnar har tecknat en avsiktsförklaring med en av världens…

Sonderar terrängen för gårdsförsäljning

Gårdsförsäljning, att en alkoholproducent ska få tillstånd att sälja sina…

Ny nämnd har budget i obalans

Stadsmiljönämnden i Göteborg har stora hål i sin budget för…

Björkö kan få 400 nya bostäder till år 2040

Med sina knappa 1500 invånare är Björkö en udda fågel…

Om bostadsbristen Del II

Att Göteborg växer så det knakar kan inte ha undgått…

Campingen i Lilleby byter ägare och blir First Camp

Göteborgs Camping, eller Lilleby camping i folkmun, har 80 fullrustade…

Hemmavinst för Torslanda IK i derbyt mot Zenith

Matchen inleddes avvaktande från bägge håll. TIK skaffade sig ett…

Spara vatten i helgen

Göteborgs kommun kommer under helgen (26-28 maj) att koppla in…

Betelskolans nya lokaler invigda

Betelskolan på Hönö har fått nya lokaler för att husera…

Hönö IS gör en satsning för lokalsamhället

Hönö IS hade mark över vid gamla Heinövallen, men i…

Invigning av nya lokaler för Närhälsan Torslanda Rehabmottagning

Närhälsan Torslanda rehabmottagning invigdes av enhetschef och leg. fysioterapeut Jannis…

Spaden i marken för hyresrätter på Björkö

Björkdungen ska vid färdigställandet utgöras av 39 nya hyresrätter. Lägenheterna…

Tio år av livsviktigt givande

I maj 2013 byttes den gamla blodbussen ut mot en…