I Fotö hamn ligger sommarsorlet ett halvår bort, de flesta fritidsbåtarna har lyfts ur vattnet och står nu omsvepta av tunga pressningar som skyddar från vinterns karga väder. Trots det syns en och annan tapper sjöfarare ge sig ut på en tur med båten. En del ger sig aldrig, tydligen.
Mycket nytt har hänt i hamnen under 2022. Nyrenoverade bryggor, utökade ställplatser för campare och husbilar och så en nybyggd bastu – längst ut i hamnens sydvästra spets. Det var inte många veckor sedan Fotö fick en utmärkelse av Västra Götalandsregionen som heter duga. Då blev Hållplats Fotö utsedd till Västra Götalands vackraste hållplats. Men nya utmärkelser lät sig inte vänta. Den sedan i somras nybyggda bastun blev efter en uppmärksammad artikel i resemagasinet Vagabond utsedd till Europas tredje finaste bastu.
En snabb titt på Fotö hamns hemsida, där bokningarna till bastun administreras visar att bastun är populär – omåttligt populär. De enda tiderna som finns de närmsta veckorna är tidiga tider, i början av veckorna. Men trots detta fick jag chansen att prova bastun en vacker vintergrå dag nyligen. Men hur testar man en bastu? Blev bastun varm? Jadå, temperaturen steg till inte så långt under vattnets kokpunkt på en sisådär 15 minuter efter att i kom dit. Var vattnet kallt? Absolut – men den värmande bastun hindrade inte mig eller den medföljande bastupanelen att ta sig ett dopp för att kyla ner sig.
– Det är ju en helt otroligt vacker plats den här bastun ligger på. Himmelsk utsikt, välbyggd och fin både interiört och exteriört. Mycket högt betyg av mig, säger en del av testpanelen – kvinnan som lärde mig att basta redan som barn, min mamma, Birgitta Helgesson.
– En av mina absolut topp finaste bastuupplevelser, här ligger den fint och ostört längst ut på udden, säger en annan del av panelen – min finska sambo – Hanna Lindholm.
En som är nöjd över bastubygget och all den uppmärksamhet som priserna drar till Fotö är Johannes Holm, hamnkapten i Fotö Hamn.
– Både hamnen och våra ställplatser är otroligt populära. Och nu i somras, efter tillökningen med bastun, har hamnen utsatts till den tredje bästa platsen för campers att basta i Europa. Det är jättekul med en sådan utmärkelse. Kan vi dessutom få fler att komma hit är det bara bra. Och någonstans så gör ju en sådan här utmärkelse att vi från Fotö Hamn hjälper till att sätta hela Öckerö kommun på kartan.
Kostnaderna för bastun har Fotö Hamn stått för själva och alla har varit positiva till bygget.
– Bastun är till för alla de som vill komma hit, så det är bara att boka. Sen är det självklart att den oftast används av båtar eller husbilar som kommer hit. Men det är värt en tur hit bara för att få testa.
Johannes tillhör även han en av dem som använder bastun flitigt.
– Jag bastar väl kanske en gång i veckan. Helst skall det då vara med riktiga björklöv. Det blir inte en bättre bastu än med det.
Hur har elpriserna påverkat bastun? De har ju stigit rejält senaste tiden.
– Som en del i investeringarna vi gjort här i Fotö Hamn har vi bland annat satsat på att installera moderna solceller på många av bodarna i hamnen. Med hjälp av dem lyckas vi producera el året runt – även på det mörkare halvåret. Så vi har faktiskt inte blivit så hårt drabbade av priserna, säger Johannes Holm.
Med sin 180 grader panoramautsikt över Göteborgs hamninlopp, med Vinga fyr och båk i fjärran och knappt ett steg för att ta sig rakt ner i det kylande vattnet kan jag inte mer än att hålla med de som rankat Fotös bastu så högt. Det är absolut en härlig bastuupplevelse som går att få där, längst ute på Fotös sydvästra spets.