På ett värmande besök i prisad miljö

I Fotö hamn ligger sommarsorlet ett halvår bort, de flesta fritidsbåtarna har lyfts ur vattnet och står nu omsvepta av tunga pressningar som skyddar från vinterns karga väder. Trots det syns en och annan tapper sjöfarare ge sig ut på en tur med båten. En del ger sig aldrig, tydligen.

Mycket nytt har hänt i hamnen under 2022. Nyrenoverade bryggor, utökade ställplatser för campare och husbilar och så en nybyggd bastu – längst ut i hamnens sydvästra spets. Det var inte många veckor sedan Fotö fick en utmärkelse av Västra Götalandsregionen som heter duga. Då blev Hållplats Fotö utsedd till Västra Götalands vackraste hållplats. Men nya utmärkelser lät sig inte vänta. Den sedan i somras nybyggda bastun blev efter en uppmärksammad artikel i resemagasinet Vagabond utsedd till Europas tredje finaste bastu. 

En snabb titt på Fotö hamns hemsida, där bokningarna till bastun administreras visar att bastun är populär – omåttligt populär. De enda tiderna som finns de närmsta veckorna är tidiga tider, i början av veckorna. Men trots detta fick jag chansen att prova bastun en vacker vintergrå dag nyligen. Men hur testar man en bastu? Blev bastun varm? Jadå, temperaturen steg till inte så långt under vattnets kokpunkt på en sisådär 15 minuter efter att i kom dit. Var vattnet kallt? Absolut – men den värmande bastun hindrade inte mig eller den medföljande bastupanelen att ta sig ett dopp för att kyla ner sig.

– Det är ju en helt otroligt vacker plats den här bastun ligger på. Himmelsk utsikt, välbyggd och fin både interiört och exteriört. Mycket högt betyg av mig, säger en del av testpanelen – kvinnan som lärde mig att basta redan som barn, min mamma, Birgitta Helgesson. 

– En av mina absolut topp finaste bastuupplevelser, här ligger den fint och ostört längst ut på udden, säger en annan del av panelen – min finska sambo – Hanna Lindholm. 

En som är nöjd över bastubygget och all den uppmärksamhet som priserna drar till Fotö är Johannes Holm, hamnkapten i Fotö Hamn.

– Både hamnen och våra ställplatser är otroligt populära. Och nu i somras, efter tillökningen med bastun, har hamnen utsatts till den tredje bästa platsen för campers att basta i Europa. Det är jättekul med en sådan utmärkelse. Kan vi dessutom få fler att komma hit är det bara bra. Och någonstans så gör ju en sådan här utmärkelse att vi från Fotö Hamn hjälper till att sätta hela Öckerö kommun på kartan. 

Kostnaderna för bastun har Fotö Hamn stått för själva och alla har varit positiva till bygget. 

– Bastun är till för alla de som vill komma hit, så det är bara att boka. Sen är det självklart att den oftast används av båtar eller husbilar som kommer hit. Men det är värt en tur hit bara för att få testa. 

Johannes tillhör även han en av dem som använder bastun flitigt. 

– Jag bastar väl kanske en gång i veckan. Helst skall det då vara med riktiga björklöv. Det blir inte en bättre bastu än med det. 

Hur har elpriserna påverkat bastun? De har ju stigit rejält senaste tiden.
– Som en del i investeringarna vi gjort här i Fotö Hamn har vi bland annat satsat på att installera moderna solceller på många av bodarna i hamnen. Med hjälp av dem lyckas vi producera el året runt – även på det mörkare halvåret. Så vi har faktiskt inte blivit så hårt drabbade av priserna, säger Johannes Holm.

Med sin 180 grader panoramautsikt över Göteborgs hamninlopp, med Vinga fyr och båk i fjärran och knappt ett steg för att ta sig rakt ner i det kylande vattnet kan jag inte mer än att hålla med de som rankat Fotös bastu så högt. Det är absolut en härlig bastuupplevelse som går att få där, längst ute på Fotös sydvästra spets.

Kommentarer

Kommentera artikeln!

Tyck till! Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Du behöver logga in med bank-id för att kommentera. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och Torslanda-Öckerötidningen förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

Mer från fotö

Polisanmälde granletare efter inbrott i källare

En tradition med över hundra år på nacken som varje…

På ett värmande besök i prisad miljö

Mycket nytt har hänt i hamnen under 2022. Nyrenoverade bryggor,…

Västra Götalands vackraste hållplats utsedd

I Västtrafiks område finns cirka 22 000 hållplatser längs vägar,…

Psalmprojektet firar ett år

Nu har ett helt år gått sedan Caesar Ivarsson släppte…

Senaste nytt

Schack matt – Torslandaskolan i final

 Yes2chess är en nationell schackturnering som anordnas årligen av det…

Sparåtgärder skrivs ned kraftigt

På stadsmiljönämndens möte i fredags i förra veckan togs ett…

Polisen har startat pass-utlämning på Hisingen

Nu är det möjligt att hämta ut ditt nya pass…

Öckerö kommun prisas av husbilsägare

Tack vare fina vandringsleder, bra utbud av loppisar, restauranger och…

Johan fann gamla tidningar i taket

Mormor Sol-Britt Sandström köpte en sommarstuga på sjuttiotalet och lät…

”Det är en katastrof!”

Den kollektiva färjetrafiken mellan Öckerö-Björkö-Kalvsund-Grötö kommer att elektrifieras.  Under tiden…

Brf Björlanda Ängar först ut i nya Skra Bro

Det har börjat röra på sig ordentligt när det gäller…

Viktigare nu än någonsin

Sedan 2016 har föreningen Öckerö Pride arrangerat Pride i Hönö…

Ingen jubileumsallé men väl en flygplatsutställning

I år fyller som bekant Göteborg 402 år. Något som ska…

Snopet värre för TIK Dam

Fina förutsättningar på Torslandavallens gräsplan för en match i ”mittens…

Välbesökt våravslutning med Torslanda HK

Redan tidigt på morgonen kunde man se ungdomar vallfärda in…

Emelie till EM i ”På spåret”

Vi befinner oss på Ringöns vagnsdepå när en spårvagn, på…

Schröder i U17-EM

Sverige ställdes mot tufft motstånd i gruppspelet i Europamästerskapet: Frankrike,…

Stororder av eldrivna Volvolastbilar – största någonsin

Volvo Lastvagnar har tecknat en avsiktsförklaring med en av världens…

Sonderar terrängen för gårdsförsäljning

Gårdsförsäljning, att en alkoholproducent ska få tillstånd att sälja sina…