För ett par år sedan gjordes en kartläggning av folkhälsan i Öckerö kommun. I den görs en jämförelse med såväl regionen som landet i stort. Vad gör man då från kommunalt håll med denna information?
Torslanda-Öckerötidningen har pratat med Johanna Torén, som är folkhälsoutvecklare/social hållbarhet i Öckerö kommun om läget i stort.
– Vi har flera olika projekt på gång rörande alltifrån föräldrastöd, jämställdhet, främjande av fysiska aktiviteter och så vidare, säger Johanna.
En sammanfattning
I början av undersökningen ges en sammanfattning av läget i kommunen. Kartläggningen har gjorts utifrån avsnitt som; hälsa, livsvillkor, och levnadsförhållanden samt levnadsvanor.
– Men pandemin har förändrat förutsättningarna en hel del och exakt hur läget är just i dag är svårt att säga, påpekar Johanna Torén.
Vad gäller den psykiska hälsan uppger fler kvinnor än män att de mår psykiskt dåligt. Medan 72 procent av kvinnorna och 74 procent av männen säger att de har en god självskattad hälsa. Andelen som skattar sin hälsa som god eller mycket god har dock minskat något de senaste åren.
Fler unga tjejer än unga killar uppger att de mår psykiskt dåligt. Andelen elever i årskurserna 7 till 9 som svarar att de mår utmärkt på frågan ”hur mår du rent allmänt” har sjunkit de senaste åren.
5 procent av befolkningen över 65 år har svåra besvär av ängslan, oro eller ångest och drygt hälften av de äldre i Öckerö upplever besvär av ensamhet. Kvinnor uppger i högre utsträckning än män att de har lätta eller svåra besvär av ängslan, oro eller ångest
För både Öckerö, regionen och riket ökade antalet ohälsotal med stigande ålder och andelen ohälsotal är fler bland kvinnor än bland män. Snittet för antalet ohälsodagar är totalt något högre bland personer i ålderskategorierna 20 till 44 år i Öckerö jämfört med riket. I åldersgrupperna 45 till 64 år är däremot antalet ohälsotal färre i Öckerö och jämför med både regionen och riket I stort.
Och 2019 uppgav 4 procent av tjejerna och 0,6 procent av killarna i årskurserna 7 till 9 år i Öckerö att de vid flera tillfällen använt någon typ av receptbelagda läkemedel utan läkarordination. Kommunen har därtill högre utskrivning av sömnmedel och lugnande medel jämfört med Sverige och Västra Götalandsregionen. Förskrivningen är, både i Öckerö och i hela Sverige, högre bland kvinnor än bland män.
Antalet personer med övervikt har ökat ökar från 9 procent år 2007 till 13 procent 2016. Fler män än kvinnor lider av fetma i kommunen.
I Öckerö rapporterades 2017 färre fall av hjärtinfarkt jämfört med regionen och riket och fler män än kvinnor drabbades av hjärtinfarkt. Färre personer har avlidit till följd av cancer i Öckerö jämfört med hela Sverige 2016. Även här är det fler män än kvinnor som drabbas.
Öckeröborna uppskattar sin hälsa bättre än vad genomsnitt för hela Sveriges befolkning gör.
Utbildning, arbetsliv och försörjning
Antalet barn på förskolan har över tid ökat i Öckerö. Det är färre personer som har eftergymnasial utbildning i Öckerö än i resten av länet och riket och fler kvinnor än män har sådan utbildning. Över tid har andelen invånare med eftergymnasial utbildning i Öckerö ökat. Fler flickor än pojkar har gymnasiebehörighet – 97,3 procent jämfört med 87,2 procent.
Generellt är arbetslösheten lägre i Öckerö kommun jämfört med länet och riket. Unga personer i åldern 20 till 24 år har högst andel arbetslöshet. Fler män än kvinnor i den åldern är arbetslösa. Andelen unga personer 17 till 24 år som varken studerar eller arbetar är färre i Öckerö jämfört med riket. Fler personer är förvärvsarbetande i kommunen jämfört med regionen och riket.
Fler unga killar än tjejer är delaktig i någon förening.
Trygghet och trivsel
År 2018 uppgav 21 procent av kvinnorna och 7 procent av männen att de ofta eller ibland avstår från att gå ut ensamma. Fler kvinnor än män känner sig otrygga utomhus.
Antalet anmälda våldsbrott och brott mot grov kvinnofridskränkning har de senaste åren ökat i kommunen.
Alkohol och tobak
Fler män snusar i Öckerö jämfört med genomsnittet för hela riket. Andelen av befolkningen i åldern 18 till 64 år som röker dagligen är något lägre i Öckerö än riket. Andelen riskkonsumenter i åldern 18 till 64 år gällande alkohol är ungefär lika stor som för riket i stort, och precis som på riksnivå är det fler män än kvinnor som har riskabla alkoholvanor.
Läkemedelsanvändning
Öckerö kommun har högre utskrivning av sömnmedel och lugnande medel jämfört med Sverige och Västra Götalandsregionen. Förskrivningen är högre bland kvinnor än bland män. Läkemedelsanvändning bland befolkningen därmed ett område som bör ligga i fokus.
– Ja, vi har en hel del förskrivning av lugnande medel. En arbetsgrupp ser på detta. Det handlar ofta om psykisk hälsa.
Vad görs
Vad gör man då från kommunalt håll för att förbättra folkhälsan Öckerö kommun?
– Vi arbetar på bred front med hälsofrämjande åtgärder. I april kommer vi nog i gång med en del aktiviteter. Vi försöker i dessa coronatider att förlägga aktivitewter utomhus. Bland annat byggs ett utomhusgym i Jungfruviken på Hönö. Och vi har satt upp skyltar med olika aktivitetstips på motionsslingorna, förklarar Johanna Torén.