En stor majoritet av påskfyrarna brann sin vana trogen olagligt i Öckerö kommun under den gångna påsken. Nu är tre personer identifierade och misstänkta mot brott mot ordningslagen – och polisen flaggar för att lägga ännu mer kraft på att ötraditionen ska ske inom lagens råmärken i framtiden.
Inför påsken i år befarade både Andréas Alderblad, säkerhetsansvarig i Öckerö kommun och kommunpolisen Isak Garpebring att påskfyrarna skulle brinna i år – trots att Kalvsund, som vanligt, som enda ö hade sökt tillstånd. Så blev det också. Polisen var på plats på öarna under helgen med en insats som nästintill motsvarade en normal helg i Göteborgs city. Och nästa år lovar man ännu hårdare tag om det brinner fyrar utan tillstånd.
Påskfirandet, med sin kulmen på påskafton, blev också på många sätt sig lik i Öckerö kommun. Fyrar brann på samtliga öar på påskafton och en rad misstänkta brott, bland annat inbrott, hade lett upp till firandet.
– Vi var på plats med en stor polisiär insats, som en helg i city ungefär. Vi pratar ett 15-tal poliser både fredag och lördagskväll, säger kommunpolis Isak Garpenbring.
Isak Garpebring var själv i tjänst under långfredagen och från eftermiddagen tills ”att firandet var slut” på natten mellan påskafton och påskdagen.
Resultaten av polisens närvaro – hittills – är bland annat att tre anmälningar om brott mot ordningslagen upprättades.
– Vi har upprättat tre brottsanmälningar om brott mot ordningslagen, där vi har tre identifierade misstänkta som kan komma att lagföras för att ha varit med och anordnat fyrar utan tillstånd. De kommer vi jobba vidare med. Det handlar om Rödfyren, Norgårdsfyren och fyren på Fotö, säger Isak Garpebring.
Oavsett vad som händer med de anmälningarna, menar Isak Grapebring att polisen kommer att lägga ännu mer kraft nästa år – om det inte inkommer ansökningar för att anordna påskfyrarna.
– Polisens mål på sikt är att vi inte ska behöva ha ett extra resursuttag för att hantera påsken i Öckerö kommun. Samtidigt ser vi att det behövs i dagsläget. Vi kommer fortsätta vårt arbete och vi kommer att lagföra de personer som anordnar påskfyrar utan tillstånd tills vi har fått ordning på det här. Svensk lag gäller och man ska söka tillstånd. Som det ser ut nu är situationen ohållbar, säger Isak Garpebring.
Särskilt utsatt för ordningsstörning var, enligt Isak Garpebring, Norgårdsfyren.
– Vi såg att Norgårdsfyren stack ut med ordningsstörningar och fylla. Dessutom har markägarna inte givit sitt tillstånd till fyren. Vi har folk som tar sig rätten till andra människors egendom. Det ska inte markägarna behöva stå ut med år in och år ut. Norgårdsfyren kommer behöva flyttas till nästa år, säger Isak Garpebring.
Förutom fylleri och inbrott kopplade till bland annat granstölder, beslagtog polisen en rad olika saker: nödraketer, bangers och knivar med mera.
– Många öbor hör av sig till oss och är trötta på det här. Både på fyrarna och på alla brott som begås under insamlandet av granar före påsken. Att anordna en påskeld kräver att man har tillstånd för det annars är det olagligt. Jag räknar med att man vill göra rätt för sig och söker tillstånd nästa år. Har man frågor kring hur man går tillväga för att få tillstånd kan man vända sig till kommunen eller till mig direkt så kan vi föra en dialog, säger Isak Garpebring.
Andréas Alderblad, säkerhetsansvarig i Öckerö kommun, har inte hunnit sammanfatta påskens händelser ur ett kommunperspektiv. Men han är besviken över att ingen, bortsett från på Kalvsund, vill stå för ansökan om tillstånd för offentlig tillställning när fyrarna anordnas.
– Det är jättekonstigt, men det behövs en samhällelig kulturförändring för att komma till rätta med det här, säger Andréas Alderblad.