Droganvändningen bland Öckerö kommuns högstadielever ökar enligt den årliga drogvaneundersökningen.
I en text publicarad på kommunens hemsida skriver Håkan Fransson, drogförebyggare vid enheten för drogprevention, Socialförvaltningen Öckerö kommun:
”Vi har de senaste veckorna genomfört årets drogvaneundersökning bland kommunens högstadieelever och resultatet ser inte bra ut. Vi drogförebyggare ser mycket allvarligt på situationen och känner stor oro. Det är fler unga som använder tobak, alkohol och narkotika. Det är dubbelt så många som dricker sig fulla ofta, jämfört med förra året och det är nästan tre gånger så många som använt narkotika. Vi vet att det knappast finns någon spontanläkning. De ungdomar som testar fortsätter ofta använda allt mer och allt fler droger tills någon vuxen (vanligtvis föräldrarna) stoppar dem.
Det kan såklart finnas många orsaker till denna ökning just nu. Vi såg redan förra året en svag uppgång (innan pandemin) men i år ser det betydligt värre ut. Pandemin kan ha bidragit på olika sätt, men det verkar också som om vi föräldrar är mindre tydliga i drogfrågan än tidigare. Fler elever uppger att de får dricka för sina föräldrar och fler säger att man inte vet om man får dricka eller inte.
Vi vet också att detta är smittsamt. Fem alkoholdrickande elever i en sjua blir ofta tio alkoholdrickare i åttan och femton i varje nia.
Som du ser i bilden nedan finns ett tydligt samband mellan alkohol och narkotika. De som dricker i unga år exponeras mer för narkotika och testar också betydligt oftare.
Nu måste vi alla göra vad vi kan för att vända utvecklingen. Först och främst vi föräldrar, men också föreningsledare, skolpersonal, fritidsledare, mormor/farmor/morfar/farfar och alla andra som kommer i kontakt med ungdomar.
Nu i grantider är det tyvärr många föräldrar (som annars har bra koll) som låter sina barn vara ute sent och därmed riskerar att börja dricka eller testa andra droger.
Barn gör inte som vi gör. Barn gör som vi tillåter.”
En allvarlig utveckling
Håkan Fransson är bekymrad över den senaste statistiken.
– Tråkigt. Oroväckande. Allvarligt. Men jag är inte förvånad. Siffrorna bekräftar vad vi misstänkt länge, säger han i en första kommentar.
Men han har inget enkelt svar på varför fler unga dricker och tar droger. En känd orsak är dock att fler ungdomar inte vet vad föräldrarna anser i frågan.
I en liten kommun får få individer stor procentuell betydelse för statistiken. Det vill säga, i en storstad som Stockholm skulle några enstaka personer inte spelar så stor roll i statistiska sammanhang, men här i Öckerö kommun kommer saken i annan dager.
Sprider sig lätt
Håkan jämför det hela med en smittsam sjukdom, det vill säga att stoppar vi den inte så sprider sig beteendet lätt.
– Flera av de berörda är kända och befinner sig i någon form av behandling, säger han.
Drogförebyggaren kommer nu att gå ut på föräldramöten, till föreningar och med nyhetsbrev till föräldrar för att belysa saken.
Påsken innebär ytterligare en belastning då föräldrarna är mer liberala med tiderna om hur länge deras barn får vara ute.
– En annan tanke, som dock är obekräftad, är att barn och unga blir som kor på grönbete på helgen och då lever de ut sådant de inte kan göra under veckan.
Bekymrad men hoppfull
Samtidigt som Håkan är bekymrad är han hoppfull.
– Vi har vänt trenden förut. Vi vet hur vi ska göra. Om bara föräldrarna vaknar och blir bättre på att hålla koll, kommer vi klara detta. Föräldrars kärlek till sina barn är starkare än all världens knarklangare.