Öckerö kommun kan årligen få mellan 10 och 30 miljoner kronor rakt ner i skattekistan för vindkraftsparken Västvind – när regeringens förslag om att fastighetsskatten ska tillfalla kommunerna för vindkraftsparker till havs och på land verkställs. Det menar Eolus, företaget som vill bygga Västvind.
För att öka incitamenten för kommuner att tillstyrka ny vindkraft, och kompensera de kommuner som redan låtit vindkraft byggas, har regeringen beslutat om ett stöd till kommuner som kan motsvara den fastighetsskatt som vindkraften i kommunen gett upphov till. Satsningen uppgår till 340 miljoner kronor 2025. För 2026 beräknas den till 370 miljoner kronor och 400 miljoner kronor 2027.
Satsningen finns med i den statliga budgeten för 2025.
”Den exakta utformningen av utbetalningsmodellen är inte klar ännu. Utgångspunkten är dock att all vindkraft på land och i territorialvattnet, det vill säga den kustnära vindkraften, ska omfattas”, har energi- och näringsminister Ebba Busch (KD) sagt till regeringens hemsida (241016).
Beroende på vilken inriktning av utbetalningsmodell som regeringen beslutar om skulle vindkraftparken Västvind, vars planerade yta till cirka 40 procent ligger i Öckerö kommun, kunna generera mellan 10-30 miljoner kronor till Öckerö kommun.
– Rent hypotetiskt, om utformningen av utbetalningsmodellen var klar, och den som i första hand gynnar nybyggnation av vindkraftverk var antagen, och Västvind stod klart med 22 vindkraftverk i Öckerös vatten, visar våra beräkningar att Öckerö kommun hade fått omkring 22 miljoner kronor för 2025 att använda i den kommunala driften och för den kommunala välfärden, säger Stefan Gustavsson, public affairs manager på Eolus.
Men Västvind kommer förstås inte kunna stå klart under 2025. Det är snarare 2030 som är riktmärket – om vindkraftparken överhuvudtaget byggs. Just nu har Öckerö lagt ett veto som stoppar byggnationen i kommunens vatten, som stöds av Kristdemokraterna, Moderaterna och Sverigedemokraterna i kommunen.
– Beslutet om fastighetsskatt är permanent enligt regeringen, så det skulle gälla även 2030. Det här är pengar som annars hade gått till staten men som nu skulle kunna gå till Öckerös kassa. Men det fördyrar varken projektet, eller elen för konsument, så som vi ser det är det en win-win-win-situation, säger Stefan Gustavsson.
Kommunstyrelsens ordförande i Öckerö kommun, Jan Utbult (KD), har dock inte svängt i frågan om Västvind efter regeringens förslag.
– Just nu är det oklart hur processen kommer att utvecklas. Försvaret avstyrker projektet Västvind vilket troligen innebär att hela ansökan avslås, precis som skett med de 13 vindkraftsparkerna i Östersjön. Förslaget att kompensera kommunerna för vindkraft är i grunden positivt, men det medför betydande ekonomiska risker. I dagsläget går alla havsbaserade vindkraftsparker i världen med förlust om man bortser från statliga subventioner. Vad händer till exempel om ägarnas ekonomi inte håller eller pengarna tar slut? säger Jan Utbult.
Enligt Eolus föreligger det dock ingen ekonomisk risk för kommunen eller dess invånare. Bolaget har förbundit sig att ha bankgarantier på plats innan parken börjar byggas.
– Vi går in med garantier för att ta hand om eventualiteter som till exempel om vindkraftparken måste avvecklas, säger Andrea Johansson, tillståndsansvarig för Västvind.
Enligt Eolus är det höga kapitalkostnader som räntor och avskrivningar som tynger ekonomin för vindkraftsprojekt.
– Driften i sig är förhållandevis billig, och vinden är gratis.
Förutom den nya fastighetsskattsmodellen som enligt Eolus hade dragit in mångmiljonbelopp årligen till Öckerös kommunala drift, vill företaget ytterligare sockra erbjudandet för att vända den politiska och folkliga opinionen i Öckerö, genom att erbjuda en intäktsdelning från Västvind, som man kallar ”vindbonus”, och grundar sig på en statlig utredning från 2023. Den skulle bidra med omkring sex miljoner kronor per år till det lokala förenings- och näringslivet.
Eolus har som praxis att 0,5 procent av intäkterna från företagets havsbaserade vindkraftparker ska delas med dem som bor där.
Två miljoner av de pengarna har erbjudits fiskenäringen i kommunen som är den verksamhet som starkast har motsatt sig byggandet av Västvind.
– Därtill erbjuder vi en ersättning på 5-7 miljoner kronor för uteblivna fiskemöjligheter. Det motsvarar fångstvärdet med avdrag för rörliga kostnader för ett fyra gånger så stort område som Västvind. Det gjorde vi redan i mars, men yrkesfiskarna har inte återkommit med något motförslag, säger Stefan Gustavsson.
Jan Utbult lyfter just yrkesfisket som en verksamhet som är väldigt viktig för ökommunen och vars förutsättningar inte får kompromissas om.
– Det aktuella området är idag utpekat som riksintresse för yrkesfisket, en näring som är av stor betydelse för Öckerö kommun och som vi strävar efter att bevara och utveckla. Ett starkt yrkesfiske gör inte bara vårt samhälle starkare utan minskar också vårt beroende av importerad mat om det skulle bli kris eller krig. Den tryggheten är otroligt värdefull, även om det är svårt att sätta ett pris på, säger Jan Utbult.
Han ser även fler anledningar till att Öckeröalliansen (bortsett Liberalerna) fortsatt ser med skepsis på vindkraftparken:
– Utöver den negativa påverkan på yrkesfisket finns det även betydande osäkerheter kring hur havsbaserad vindkraft påverkar havsmiljön, sjöfarten, fiskbestånd, marina däggdjur, fåglar, fladdermöss, havsströmmar, buller och landskapsbilden. Dessutom kan de anslutande högspänningskablarna under vatten medföra potentiella risker för både miljö och ekosystem.
Är ett tillskott på cirka 20 miljoner kronor årligen mycket eller litet i kommunens totala budget?
– 20 miljoner kronor motsvarar ungefär två procent av Öckerö kommuns totala budget, säger Jan Utbult.
– 20 miljoner kronor motsvarar väl lönen för 35 heltidstjänster inom exempelvis hemtjänsten om man räknar på en snittlön på 30 000 kronor i månaden, säger Stefan Gustavsson
Eolus har haft en dialog med samtliga partier i Öckerö kommun förutom, i dagsläget, Sverigedemokraterna och Brobyggarpartiet. En dialog som kommer att fortsätta.
– Dialogen är just nu det viktigaste. Det är inte Eolus vinst som ska mätas mot fisket. Öckerös behov av effekt måste vägas in. Vi hade önskat att vi, Öckerö kommun, yrkesfiskarna och Öckerös företagarförening som månar om effektförsörjning för de lokala företagen hade kunnat sätta oss vid samma bord för att försöka hitta en lösning, avslutar Stefan Gustavsson.