Nästa vecka invigs Skärgårdsleden som är en sammanhängande vandringsled över Hönö, Fotö, Öckerö och Hälsö. Den är en del av Kuststigen som är ett vandringsledssystem som idag sträcker sig genom Bohuslän upp till och med Oslo.
Naturligtvis kan man börja var man vill men vi valde att kliva på leden i slutet av Jacobs Brattvägen på Öckerö för att komma så långt västerut som möjligt. Här finns en liten sandvik och leden går rakt genom vad som förefaller vara en hävdvunnenen slånbärsrisbusktunnel.
Vi följer de utplacerade stolpmarkeringarna och vandrar över stock och sten. Ja, åtminstone stenar är det gott om. Leden följer landsidan vid den norra delen av gattet mellan hamnen i Hönö Röd och västerhavet. Här får vi syn på ön med det passande namnet Lejonet. Ön ser nämligen ut som ett stort vilande lejon i profil, även om synvinkeln härifrån inte är den bästa för att få den optimala lejonkänslan.
Från den här positionen kan man blicka norrut och får då en bra vy över den extremt karga och vilda bohuslänska västkusten.
En unik möjlighet
Torslandaparet Anette och Mikael Sellbom provade också på att ta sig en tur på den nya vandringsleden. Sammanlagt gick paret 4–5 km.
– Väldigt vacker väg att gå och ett utmärkt tillskott av vandringsställen på västkusten.
Ett utmärkt tillskott av vandringsställen på västkusten.
Anette Sellbom
Jag tror den kommer locka många, inte minst under sommarperioden då det går utomordentligt bra att kombinera vandringen med ett salt dopp eller två i havet, säger Anette.
Anette började vandra i samband med covidpandemin. Detta för att kunna träffa vänner och bekanta under säkra former utomhus.
Paret Sellbom har börjat gå Bohusleden och betar nu av en etapp i sänder. Och förra sommaren gick de Jämtlandstriangeln.*
– Vi har en unik möjlighet att vandra tack vare vår allemansrätt. Jag är därför förvånad att inte fler utnyttjar denna möjlighet.
Anette har således en hel del erfarenhet att bygga på när hon bedömer den här delen av skärgårdsleden.
– Ett kuperat avsnitt med fin utsikt. Kräver hyfsad kondition. Den är inte tillgänglighetsanpassad och passar därför inte för barnvagnar men väl ett barn i bärstol.
Tre etapper
Vandringsleden är tillkommen tack vare ett medborgarförslag för några år sedan och kommer, när den invigs den 14 maj, att vara nästan 3 mil lång. En vandring längs den bjuder på hav, skärgårdsbebyggelse, berg, storslagen utsikt och historiska lämningar – vad mer kan man väl begära.
Skägårdsleden är uppdelad i tre olika etapper:
Etapp 1 utgår från Hönö färjeläge och är 10 km lång.
Leden letar sig förbi Hönö Hedens väderkvarn och följer östra kuststräckan med strandängar och badvikar.
Etapp 2 är något kortare: Startar från Hönö Klåva och går förbi badplatserna Hästen samt Lapposand. Vidare går den in i naturreservatet Ersdalen och fortsätter till Hönö Röd. Via Öckeröbron kommer man till Kanndalen och där promenerar man över berget till badplatsen Saltas.
Etapp 3 är den kortaste. På Öckerö följer man leden mot Rördammen och vandrar förbi Hummerviken mot Hjälviks badplats. Man följer leden över Skalkelibergen och tar Hälsöbron över till hamnen. Leden fortsätter till Burö färjeläge. På nordöarna – Rörö, Hyppeln och Knippla – finns fina motionsspår för den som vill åka vidare med färjan.
*Jämtlandstriangeln är en vandringsled i Jämtlandsfjällen. Den går mellan de tre fjällstationerna Storulvån, Sylarna och Blåhammaren. Jämtlandstriangeln är en av fjällvärldens mest besöka vandringsleder.