Oktober månads sammanträde i Öckerö kommunfullmäktige innehöll bland annat delårsbokslutet och en ekonomisk rapport januari-augusti 2019. Prognosen totalt beräknas bli positiv. Det budgeterade resultatet innebär dock en negativ avvikelse om drygt tre miljoner kronor jämfört med årsbudget.
Öckerö kommuns ekonomichef Oskar Nilsson inledde kommunfullmäktiges sammanträde med att gå igenom ekonomin under årets första åtta månader, samt ge en prognos för de resterande månaderna av året.
– Ekonomiskt går vi mot mörkare tider för samhället i allmänhet och för kommunerna i synnerhet, sa han under mötet.
Prognosen totalt för kommunen beräknas bli positiv med 4 760 000 kronor. Det budgeterade resultatet uppgår till 7 828 000 kronor, vilket innebär en negativ avvikelse på 3 069 000 kronor i jämförelse med årsbudget. Reavinster beräknas till 3 174 000 kronor. Årets balansresultat, exklusive reavinster, beräknas bli positivt med 1 586 000 kronor.
Nämnden går mot ett underskott i år. Det fick Oskar Nilsson att beskriva ekonomin som ansträngd. Bland de nämnder som visar ett underskott märks Barn- och utbildningsnämnden, Socialnämnden och IFO/FH.
Delårsbokslutet pekar mot att Öckerö kommun inte kommer att uppnå de finansiella målen – 1,5 procent av budgeterat skattenetto sett över en period av fem år. Sett över de senaste fem åren (2014-2018) uppvisar samtliga år resultat som understiger 1,5 procent av budgeterat skattenetto. Helårsprognosen i delårsbokslutet för 2019 slutar på 4 700 000 kronor. Resultatmålet för året, vilket utgör 1,5 procent av budgeterat skattenetto, är 11 500 000 kronor.
Motioner togs upp
Ett antal svar på motioner gick efter den ekonomiska genomgången upp under sammanträdet. Samtliga utfall blev i linje med det som kommunstyrelsen föreslog. Det betydde att S- V- och MP-motioner om bland annat utökad trafikundervisning, anställandet av en tandhygienist i kommunal verksamhet och en motion att likställa färdtjänst med övrig kollektivtrafik avstyrktes.
Debatt uppstod om S-motionen för boendegaranti för kommuninvånare som uppnått 85-års ålder. Motionslämnaren Jan-Åke Simonsson (S) menade att Kristdemokraterna på nationell nivå gått till val 2018 med ett likande vallöfte och undrade varför Kristdemokraterna i Öckerö inte valde att försöka genomföra det på hemmaplan. Kommunstyrelsens ordförande, kristdemokraten Jan Utbults svar var att den nuvarande socialtjänstlagen (SoL) omöjliggör att kommunen agerar på det sättet. Enbart kronologisk ålder kan inte likställas med behov och utgör därmed inget kriterium för beviljandet av särskilt boende, så som SoL är utformad.
Även V-motionen om att kommunen brister i tillgänglighet och anpassning gentemot personer med funktionsnedsättning och därmed borde initiera en bred inventering och genomföra anpassningsåtgärder avslogs.
Bedömning från kommunledningen är att Öckerös enheter redan arbetar med anpassningsåtgärder för personer med funktionshinder i trafiken och vid exempelvis badplatser och friluftsområden, inom ramen för fastställd budget.
Protestlista överlämnad
Bortemot 50 personer kom till Nimbus redan innan mötet tog sin början för att överlämna en lista med cirka 2 600 namn som samlats in mot kommunens planer för Öckerö nya centrum. Kommunstyrelsens ordförande Jan Utbult (KD) tog emot listorna och svarade på de församlades frågor.
– Han kände det nog som sin skyldighet, men han påpekade att man måste skilja på sak och person, säger Hälsöbon Olle Hansson, som deltog i aktionen, till Torslanda-Öckerötidningen.
Enligt Olle Hansson gick överlämnandet stilla och värdigt till.
/Henrik Edberg & Conny Åquist