I ett samhälle som rör sig allt snabbare och ställer högre krav på oss som individer känner många en tilltagande ensamhet. Samtidigt har vi under några år fått rapporter om att den upplevda ensamheten bland äldre ökat. Men det behöver inte vara så!
Man kan exempelvis drabbas av sjukdom som begränsar en eller så kan vänner eller ens partner gå bort och på så sätt blir man alltmer isolerad. Även om man träffar människor rent fysiskt, som till exempel hemtjänstpersonal, så kan man ändå känna sig ensam. Man får inte den där kontakten som man haft med tidigare bekanta.
I den nya folkhälsokartläggningen som nyligen gjorts kan man läsa att även den upplevda ensamheten bland ungdomar ökat markant.
– Detta känns för mig alarmerande! Samhället har förändrats, vi spenderar mer tid framför skärmar, vi nås ständigt av information kring allt som händer överallt, säger Sandra Svensson (M), som är ordförande Öckerö Socialnämnd samt ordförande i Folkhälsorådet.
Vi kan ofta läsa att den psykiska ohälsan ökar, sjukvården går på knäna, det går inte att rekrytera personal till vården och ekonomin är tufft åtstramad. För politikerna handlar det hela tiden om prioriteringar. Vad kan man göra för att komma åt problemen?
– Öckerö kommun erbjuder allt från lovaktiviteter för barn och ungdomar med Fritidsbanken, PULS en rörelsesatsning för ungdomar 8–12 år, vi har byggt ett utegym på Hönö där aktivitetssamordnare håller i gratis träning en gång i veckan, till dans för våra äldre på Träffpunkten. Populära Senior sport school pågår för fjärde gången där seniorer under ett antal tillfällen får prova på olika idrotter i våra föreningar, säger Sandra.
Antagligen finns det lika många förslag och åsikter på vad som behöver göras som det finns lösningar. Det kommer att krävas många strategiska beslut under flera år framöver, som dock inte kommer att lösa allt.
– Jag tror att vi som medmänniskor spelar en stor roll i det nya informationssamhället. Våga stanna upp ibland och se dina medmänniskor. Fråga hur någon mår på riktigt. Ta dig tid och drick en kopp kaffe med grannen. Det är små gester som gör att vi sakta anpassar oss till det nya, snabba samhället och ändå ser varandra, säger hon vidare.
Öckerö kommun har ett rikt föreningsliv med otaliga eldsjälar, både inom föreningar och i kyrkoförsamlingar, som lägger stor del av sin fritid för att möta människor, skapa aktiviteter och ge varandra ett rikare liv.
Känner du dig ensam ibland och vill fylla dina dagar med något meningsfullt? Eller har du någon i din närhet som du skulle vilja tipsa om lite aktiviteter? Då kan vi nämna att Öckerös föreningsregister finns på hemsidan – där kommunen sammanställt alla föreningar och en evenemangskalender med aktiviteter som händer runt om på öarna.
I Öckerö kommun har man gjort en nystart med folkhälsorådet där flera aktörer både från kommun och region deltar. Man kommer aktivt att arbeta med strategiska frågor som rör folkhälsa där ett av fokusområden är ensamhet. Bland annat har flera mandatmål satts upp för att skapa fler aktiviteter för att få framdrift i frågan.
– I Öckerö kommun har vi en äldreomsorg i toppklass, ett rikt föreningsliv och en tradition av att ta hand om varandra. Låt oss fortsätta med detta och arbeta på bred front för att bryta den ofrivilliga ensamheten.
Stort TACK till alla er!
/Sandra Svensson och Conny Åquist