Riksdagsledamoten Nicklas Attefjord (MP) från Öckerö lämnade i tisdags in en motion till riksdagen om att ”Respektera de lokala folkomröstningarna i Öckerö kommun”.
Den inlämnade motionen innehåller framför allt två punkter där Nicklas Attefjord dels vill se att folkomröstningarna från början av 2000-talet respekteras samt att i stället för en fast förbindelse se över möjligheten att elektrifiera färjorna.
– Jag vill att regeringen ska respektera folkviljan på Öckerö. Eller kanske snarare att Trafikverket ska respektera folkviljan, säger Nicklas Attefjord till Torslanda-Öckerötidningen.
Nicklas Attefjord menar att de utredningar som gjorts om brofrågan fram tills idag bygger på ökad bilism och ökad pendling, vilket inte går ihop med de nationella klimatmål som finns i Sverige. I stället vill han att Trafikverket bör få uppdraget att se över möjligheterna för att minska personbilstransporter och arbeta för att elektrifiera färjorna på samma sätt som de som idag finns i reguljär drift i Norge.
– Vi befinner oss i en annalkande klimatkris. Att då bygga för ökad trafik… Det är något jag inte får ihop, säger Nicklas Attefjord.
Pandemin har gett nya spelregler
Framför allt lyfter Nicklas Attefjord upp pandemin som en viktig pusselbit som saknats i utredningarna som gjorts fram tills idag. En förändrad vardag med mer distansarbete, kommer förändra pendlingen till och från öarna och längst väg 155. Att då satsa på kollektivtrafiken och att elektrifiera färjan i stället för att bygga en fast förbindelse blir bättre för klimatet och miljön, menar riksdagsledarmoten. Finansieringen av eldrivna färjor borde kunna ske från regeringsnivå.
– Regeringen har avsatt stora summor pengar för investeringar i fossilfri teknik och i det som kallas Tekniksprånget. Det är klart att man borde kunna hitta lösningar inom det. Regeringens har Klimatklivet där det finns mängder av projekt som blivit finansierade. Bland annat fossilfritt stål. Så jag ser inte varför man inte ska kunna använda det här?
Är det verkligen rimligt att ta tre års utredning och slänga den i papperskorgen för att börja om på nytt?
– Jag förstår att Trafikverket inte kunde veta att det skulle bli en pandemi, men resultatet blir att de lagt ner tid och räknat utifrån ett samhälle som fanns då – för att dra slutsatser om framtiden. Slutsatser framtagna på, så att säga, gamla data. Då är det bättre att vi gör en ny utredning och att några stackare på Trafikverket får göra om den. För när väl investeringen på flera miljarder är gjord och bron är på plats. Ja, då är den svår att plocka bort.
Det låter lite som att du inte håller med om utredningens resultat och snarare vill att en ny utredning ska göras eftersom den kanske får ett resultat som passar dig bättre?
– Inte riktigt så. Allt annat lika, så hade man kanske kunnat hävda det. Men samhällets erfarenheter av pandemin är som de är och de gör att vi måste titta på detta på ett annat sätt. Pandemin kommer förändra arbetsmarknaden och många attraktiva arbetsgivare kommer erbjuda distansarbete i veckorna. Det kommer göra att behovet att en person sitter i en plåtlåda med fyra hjul kommer minska. Det är en förändring vi ser, som inte ingår i Trafikverkets beräkningar.