I början av januari presenterade socialminister Jakob Forssmed (KD) nyheten att gårdsförsäljning av alkohol införs den 1 juni. Torslanda-Öckerötidningen har träffat Jonas Barlind, som driver bryggeriet BarlindBeer på Björkö, för att diskutera hur han förbereder sig inför att få sälja alkoholhaltiga drycker som kunder får ta med sig hem.
Trots att de exakta villkoren inte finns på plats än så förväntar sig hela bryggarsverige att gårdsförsäljning av alkohol tillåts från och med söndagen den 1 juni 2025. Det handlar om att försäljning av egenproducerad dryck ska få säljas i direkt anslutning till tillverknings- eller odlingsplatsen.
För Jonas Barlind, som driver ölbryggeriet BarlindBeer på Björkö, skulle det innebära att gäster får köpa med sig upp till tre liter starköl med sig hem från hans bryggeri. Det under förutsättningen att alkoholen köps vid ett ”studiebesök eller liknande”, som det formulerades under regeringens pressträff i frågan. Trots dessa tre liter, tror Jonas inte att gårdsförsäljningen kommer innebära guld och gröna skogar för hans företag.
– Jag tycker att gårdsförsäljning kommer bli en riktigt rolig grej och som kommer ge ett mervärde för den som kommer hit. Och jag tycker absolut att det är kul att det ruckar lite på monopolet, men samtidigt är jag ju positivt inställd till bolaget och beroende av att sälja via Systembolagets lokala sortiment.
Detaljerna är inte helt på plats för under vilka omständigheter kunder kommer fatt få handla alkohol från gårdsförsäljningen, utan det kommer bli tydligare ju närmre sommaren vi kommer. Men som det verkar kommer det studiebesöket behöva kosta några hundralappar och vara obligatoriskt för att få ta med sig drycken hem.
– De flesta som kommer komma hit och som får möjligheten att köpa med sig drycken hem kommer ju vara företag, svensexor och möhippor som kommer för en rundvisning på bryggeriet. Men den typen av grupper kanske inte är så intresserade av att köpa med sig nio öl hem, just för att de kanske ska vidare till Seaside, Tullhuset eller någon annan restaurang efter att de varit på besök här hos mig.
Jonas har dock redan påbörjat förberedelserna inför att gårdsförsäljningen ska starta.
– Ja, en leverantör av förpackningar som ligger i framkant har redan tagit fram en prototyp för ett niopack med öl i kartong med handtag.
Det Jonas tycker är mest spännande kring förslaget om gårdsförsäljning handlar mer om en principiell sak. Att det ruckar på det statliga monopolet Systembolaget har på att sälja alkohol – det samtidigt som regeringen menar att förslaget värnar om detaljhandelsmonopolet som Systembolaget har.
– Jag tycker det är jättespännande att gårdsförsäljningen innebär en reformering och modernisering av alkohollagen. Och vi får väl se om det är början på någonting mera. Det kommer ju absolut bli en stor grej att få köpa alkoholhaltiga drycker någon annanstans än Systembolaget. Det är väl knappt några levande människor idag som fått uppleva det i Sverige. Så det är ju roligt. Men som sagt, det innebär nog ingen direkt volymförsäljning för mig på något sätt.
Frågan om gårdsförsäljning har utretts tre gånger. Regeringen vill gå vidare med och införa försäljning av alkoholhaltiga drycker i direkt anslutning till tillverknings- eller odlingsstället. Alla sorters drycker omfattas av reformen. Det krävs ingen egen odling av råvaror för att bedriva gårdsförsäljning av öl, cider eller sprit. Den som tillverkar vin ska dock odla sina egna druvor. Försäljningen skall ske vid småskalig och hantverksmässig produktion, upp till: 75 000 liter sprit, 400 000 liter jästa drycker med upp till 10 volymprocent alkohol eller 200 000 liter jästa drycker med mer än 10 volymprocent alkohol.
Totalt kommer en person få köpa 0,7 liter sprit, 3 liter vin, 3 liter starköl eller 3 liter andra jästa drycken vid tillfället – som också skall innefatta ett betalt studiebesök eller liknande.
Källa: regeringen.se