Med sin centralt belägna placering i såväl hamnen som i Björkös kommersiella centrum har ishuset blivit något av en symbol för ön. Nu håller denna institution på att omformas till något nytt.
Tiderna förändras. Det som var modernt igår är omodernt idag. Och eftersom ingenting står stilla gäller det att vara i rörelse för att inte stagnera, eller kanske rent av försvinna. Bob Dylan skrev ju så profetiskt: ”Du måste börja simma, annars sjunker du som en sten. För tiderna förändras.”
– Det har hänt mycket sedan här var fullt med is. En fortsättning på den tidigare verksamheten håller på att växa fram … detta som ett sätt att bevara huset, säger Lars-Erik ”Lasse” Alexandersson.
Lasse har drivit ishuset sedan millennieskiftet, då han tog över efter en farbror, och denne hade i sin tur tagit över efter sin far, det vill säga Lasses farfar.
Själva huset är byggt 1945, då som ett islager, och sedan 1958 har här gjorts egen is.
En gång i tiden fanns sju isverk i Öckerö kommun men nu är detta det sista. Därtill är det ett av de sista längs hela västkusten – kvarvarande är bara tre: i Kungshamn, Grebbestad och Strömstad.
– Verksamheten har varit i gång hela tiden men omsättningen har stadigt minskat så jag förstod väl att något måste göras, säger Lasse om sitt skötebarn.
Planerna och ritningarna till den varsamma omvandlingen av byggnaden vaskades fram under ett års tid och 2021 satte Lasse i gång med undervåningen. Allt hade börjat med en förstudie som han och Björn Ohlén på Västarvet hade gjort tillsammans med hjälp av arkitektfirman Bostein&John. Deras arbete resulterade i ett material som presenterades för kommunen och Lasse fick sitt bygglov.
– Fisket och den här byggnaden är något jag brinner för, så jag vill ju bevara så mycket som möjligt av den men ändå anpassar den till vår tid och få den funktionell för verksamheten som ska bedrivas här. Exempelvis var det nödvändigt att sätta in fler fönster på långsidan, säger han.
En sådan anpassning är exempelvis att istillverkningen fortgår men i mindre omfattning. Nu görs 5 ton is per dygn i en sidolokal. Avsättningen sker framförallt till mindre båtar som bedriver kustnära fiske.
För att bevara den speciella stilen och känslan Lasse eftersträvar har de råa väggytorna behållits, så också isskopan och iskrossen i det gamla lagerrummet.
Lasse säger att förändringsarbetet är ett femårsprojekt, vilket nu är inne i ”andra halvlek”.
–Målsättningen är att bevara känslan av den gamla rustika industristuksmiljön så långt det är möjligt.
Undervåningen har Barlinds bryggeri lagt beslag på och övervåningen kommer att inredas till kontor, lägenheter och, kanske, en ateljé.
– Jag vill vara med och bygga själv för att ha kontroll och för att få det som jag vill ha. En tanke är att förändra varsamt för att kunna visa hur det var en gång i tiden. Men jag undrar vad farfar och farbror skulle ha sagt om värmeslingor i golvet?