Ishuset på väg att förvandlas

Ishuset är Björkös kanske mest kända landmärke. Sedan ett par år samsas isproduktion med ett ölbryggeri. Nu expanderar bryggeriet ytterligare.
– Det känns som att övergången från is till öl är ganska naturlig, säger Lars-Erik Alexandersson, ägare till Ishuset.

Utanför ishuset i Björkö hamn är det full rulle. Trots att hamnen har ett visst lugn över sig på vinterhalvåret pågår ett frenetiskt arbete bland fiskebåtar och lokaler som byggs om inför sommarens stundande aktiviteter. Solens strålar värmer och två polisbåtar glider in i hamnen för att lägga till och ta ett lunchbesök på pizzerian. 

Även inne i det putsade tegelhuset med de stora bokstäverna ”IS” är det full rulle. Där inne påtar Jonas Barlind omkring och kontrollerar två av de för nuvarande fyra jäskärlen. Två, tre droppar droppas på glasytan för att kontrollera ölets status i jäsningsprocessen. Idag är det dags för ölet att få jäsa under tryck och bygga upp kolsyran. En kran stängs till och några dagar senare kommer ytterligare en av batcherna som bryggts i ishuset vara färdig.

Svärmors garage blev Björkö hamn
Jonas ölresa började runt år 2012 när han började brygga öl hemma. Ganska snabbt utvecklades hobbyn till något mer och efter att Jonas vunnit en stor hembryggartävling 2015 kände han att det var dags att växla upp. Ett bryggeri öppnades i svärmors garage och utvecklades till att bli en heltidsverksamhet några år senare i just ishusets lokaler nere i Björkö hamn där han nu huserat i två och ett halvt år. 

– Ishuset hade sedan en tid tillbaka börjat skala ner sin verksamhet och hade ett rum till övers som jag kunde hyra. Det stod en ismaskin med kapacitet att producera upp till 25 ton is per dag i rummet. Men den avvecklades och jag tog plats. 

I takt med att det småskaliga fisket minskat och när fiskeflottan på västkusten allt jämt består av färre och färre båtar i kombination med att de allra största båtarna har egna kylsystem och ismaskiner ombord har ishusets huvudsakliga verksamhet börjat försvinna från kusten. 

– Numera är jag nästan ensam på kusten. Men det var inte så längesedan det även fanns istillverkare på Hönö, berättar tredje generationens isproducent Lars-Erik Alexandersson, eller Lasse som han kallas. 

Isproduktionen försvinner inte helt
Huset, som funnits i hamnen sedan 40-talet, ska nu ge sig in i en ny fas. Isproduktionen kommer minska ytterligare och det tidigare stora magasinet i huset kommer bli en del av Jonas Barlinds bryggeri. Men den stora isskopan ingår i hyran. Den ska hängas upp i taket och tillsammans med en del av den tidigare industriella utrustningen göras om till inredning. Isproduktionen försvinner inte helt, utan växlar bara ner berättar Lasse. 

– Det är klart att det finns något sorgligt i att den stora magasinet är för stort för isproduktion idag. Men det är otroligt roligt att förändringarna går i den riktningen som de gör. Det känns som att övergången från is till öl är ganska naturlig. Och för mig är det viktigt att mycket bevaras. Den stora isskopan har jag ju kört sedan jag var en liten grabb. Likaså iskrossen som även den blir kvar. 

Den stora isskopan har jag ju kört sedan jag var en liten grabb.

Lars-Erik ”Lasse” Alexandersson

Lasse kommer fortsätta med sin isproduktion och generera ungefär 5 ton is om dagen för att sälja i påsar och lådor. 

– Det är klart att en och annan ”småfiskare” som kommer hit för att hämta is om de fiskar burkräfta eller annan småfisk fortfarande kommer kunna hämta is till det.

Gårdsförsäljning – på alla bryggares läppar
Ett hett ämne inom bryggeribranchen är det som kallas gårdsförsäljning. Att producenter av produkter som har en alkoholhalt på mer än 3.5 procent ska få öppna upp och sälja sina produkter på plats så att kunden kan ta med sig dem hem. Något man inte får göra i dagsläget. Och på frågan om Jonas själv ser gårdsförsäljning som en möjlighet för bryggeriet, säger han att det inte är så självklart som det kan tyckas verka. 

– Givetvis har jag det i bakhuvudet om det skulle bli så. Men det är inte helt givet att det är bra med gårdsförsäljningen. Dels så finns det problem som kan uppstå om förslaget når EU. Det kan handla om allt från att statliga monopolet ifrågasätts till att lokala sortimentet på systembolagen tvingas bort. Med risk för att bli politisk tycker jag snarare man ska titta på att introducera differentierad alkoholskatt, som innebär att man sänker skatten på dryck för producenter som producerar under en viss mängd per år. Det hade kunnat göra att jag kan utveckla mitt bryggeri mer än idag. 

Men när nu ishuset byggs ut får ändå den som svänger förbi en närmre inblick i hur gårdsförsäljningen nästan kan gå till. 

– En del av verksamheten jag kommer ha efter inflytten blir att jag skaffar ett provsmakningstillstånd. Så det blir ingen restaruang, ingen pub med sena öppettider eller så. I stället handlar det om den typ av försäljning som många kallas tap-room och att man kan komma hit och köpa en mindre mängd, för att smaka. 

Till sist: Vad ser du mest fram emot nu när pandemin och restriktionerna börjar försvinna? 

– Såhär: Jag märker ju att efterfrågan och intresset för hantverksöl ökar. Jag tycker det ska bli kul att börja släppa öl på fat och leverera till restauranger igen och nu i och med större lokaler få till en större produktion. Jag har alltid varit rädd att det skulle ta udden av det roliga när jag vände min hobby till ett yrke. Men det är fortfarande roligt!

Kommentarer

Kommentera artikeln!

Tyck till! Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Du behöver logga in med bank-id för att kommentera. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och Torslanda-Öckerötidningen förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

Mer från björkö

Gustafs Cup – äntligen!

Covidpandemin satte krokben för att arrangera Gustafs Cup 2021 och…

Bryggor antas medföra betydande miljöpåverkan

I november förra året rapporterade SVT Väst om att vissa…

Ny butik på Björkö med hemtrevlig känsla

Marie och hennes man Erik kom till Björkö för ett…

Ishuset, symbolen för Björkö, omskapas

Tiderna förändras. Det som var modernt igår är omodernt idag.…

Senaste nytt

Kommunen säger nej till påskfyr

Traditionen med påskfyrar har som de flesta läsare vet en…

Fyra silver till Erik Bengtsson

Speedskatingåkaren Erik Bengtsson fortsätter att hämta hem medaljer till Torslanda.…

Glöm inte fotbollströjan sista mars

Den 31 mars 2023 genomförs för första gången #fotbollströjefredag –…

Rätt swish till Barncancerfonden – 90 20 900

I förra veckans tidning skrev vi om #fotbollströjefredag som infaller…

Brödernas engagemang för krigets offer

På något sätt sitter det i öbornas DNA att hjälpa…

Västkuststiftelsen får kraftigt sänkta bidrag

Västkuststiftelsen – som drivs av Västragötalandsregionen, region Halland och Göteborgs…

Från Kalvsund till Manhattan i jämställdhetens namn

I början på mars i år anordnades CSW – The…

Där befinner sig arbetet med nya Torslanda Torg nu

Mycket har varit höljt i dunkel när det gäller arbetet…

”Många tror det är ofarligt”

För att ta sammanfattningen först: Skillnaden mellan i år och…

De fick nytt liv i Torslanda efter flykt från kriget

Det har gått lite mer än ett år sedan kriget…

Tre öbor dömda för cannabisodling

När polisen anlände till huset i Öckerö kommun uppträdde en…

Friluftsliv och föreningsliv i all ära, men Torslanda behöver en rejäl dos rock

Musikstaden Göteborg mår faktiskt riktigt bra. För två veckor sedan,…

Houdini är hemma

Kosläpp har blivit något av en kär tradition. Det sker…

Med passion för vinteridrott

Första söndagen i mars är en högtidsdag för alla med…

Torslanda och Öckerö högt över rikssnittet

Att det är bra för barn och ungdomar att idrotta…