Jonas Barlind utanför ishuset på Björkö.
Jonas Barlind utanför ishuset på Björkö.
https://www.tidningen.se/wp-content/uploads/2019/06/Barlind-1.jpg

Flyttar till nytt hem

I sommar flyttar Jonas Barlind sitt lilla bryggeri från villagaraget till Ishuset i Skarvikshamnen. Men att lämna Björkö finns inte på kartan.
– Hade jag fått välja helt fritt hade jag valt det här. Det finns inget bättre ställe. Du har havet på båda sidor, hamnen och fiskebåtarna vid kajen som utgör ett fantastiskt promenadstråk.

Historien om BarlindBeer startade för ungefär sju år sedan. För kemidoktorn och forskaren inom läkemedelsindustrin Jonas Barlind är vid denna tidpunkt i historien ölbryggandet en hobby. När han tidigt 2015 vinner en hembryggartävling bestämmer han sig för att våga ta klivet och satsa på ett eget bryggeri. Sedan sommaren 2015 har BarlindBeer haft sin produktion i Jonas svärmors garage. Där har han gjort allt från att brygga en mängd olika öl, tappat ölet på flaskor och försett dem med etiketter han designat själv.

Att Jonas Barlind hyser en stor kärlek till Björkö råder det inga tvivel om. Och kärleken är besvarad.

– BarlindBeer har många ambassadörer här ute. Det finns en stolthet för ölet på Björkö. Det är vad jag vill att folk ska känna, både här och på de andra öarna i kommunen. Jag vet att många Björköbor ger bort mina öl som presenter till vänner som bor på andra ställen. Det är förstås jätteskoj, säger Jonas Barlind i solgasset utanför Ishuset en tidig dag i juni.

Kulturhistoriskt landmärke

Ishuset på Björkö är Öckerö kommuns enda kvarvarande producent av is till fiskebåtarna och öns kanske kändaste landmärke. Förr vimlade det av ishus längs Bohuskusten och inte minst i Öckerö, men numera tillverkar många moderna fiskebåtar sin egen is ombord. Lasse Alexandersson driver Ishuset på Björkö i tredje generationen. Nu renoveras den södra delen av huset förr att inhysa Jonas bryggverk och jästankar.  BarlindBeer kommer tillverka sina produkter i huset och tanken är att isen som produceras vägg i vägg ska kyla jästankarna – genom kylslingor som dras under isen där smältvattnet rinner av.

Ishuset är klassat som ”bevarandevärd byggnad” så det är viktigt att förberedelserna med att inhysa hantverksbryggeriet går korrekt till. Tidningen är på besök veckan innan golvet ska gjutas i den blivande bryggerilokalen. Så ännu är det inte mycket som skvallrar om att lokalen snart kommer härbärgera öns ölbryggeri.

– Jag har införskaffat några nya rostfria trycktankar för de lite humligare ölsorterna, men jag kommer även ha kvar några gamla tankar. 2018 tillverkade jag 14 500 liter öl, när allt är igång här hoppas jag att komma upp i ungefär 20 000 liter öl om året, säger Jonas Barlind.

Tillträde nu i sommar

Ölförsäljning är, som de flesta känner till, en lite knepig fråga i Sverige och tillstånd kan vara komplicerade och tidskrävande att få. I nuläget har Jonas ett samarbete med restaurang Seaside gällande bryggerivisningar med tillhörande provningar. En dröm för honom är dock att någon gång i framtiden kunna ha ett taproom med provningar för mindre sällskap. Försäljning av lågalkoholhaltig öl hoppas han att kunna starta upp med tämligen omgående efter att verksamheten kommit igång.

– Jag kommer att få tillträde till lokalen nu under sommaren. Då startar produktion och jag kommer kunna ta emot besökare. Kanske hänger jag upp en flagga utanför när det är öppet. Folkölsförsäljningen är redan anmäld till Göteborgs Stad, så det kommer vara möjligt att köpa med sig ett fyrpack folköl men även att få lättöl serverad från fat.

– Det blir viktigare och viktigare i bryggeribranschen att nischa sig och jag gillar att brygga alkoholsvaga öl. På sikt hoppas jag kunna sälja growlers som folk kan komma och fylla på med lågalkoholhaltig öl direkt från jästanken och sedan återanvända. Det blir mer miljövänligt än den glashantering som normal ölförsäljning för med sig.

Restprodukt utfordrar grisar

Miljömedvetenheten har alltid varit viktig för Jonas, som även arbetat som miljökonsult. Draven, restprodukten från öltillverkningen som normalt sett slängs, blir till exempel foder för grisarna på Björkö. För så ska det vara på en idyllisk skärgårdsö – inget ska gå till spillo och hållbarheten är a och o i ett ekosystem i direkt anslutning till det stora blå. Att Jonas Barlind stortrivs i den miljön som den kommande lokaliseringen av hans verksamhet kommer medföra, råder det som sagt inte några tvivel om.

– Tänk att kunna sätta sig här utanför och ta en kaffe under de första vårdagarna och att få ha sin arbetsplats i en sådan här miljö i en kulturrik lokal. Det är så mycket jag värdesätter i det som inte går att mäta i pengar, säger Jonas Barlind och ser genuint lycklig ut

Kommentarer

Kommentera artikeln!

Tyck till! Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Du behöver logga in med bank-id för att kommentera. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och Torslanda-Öckerötidningen förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

Mer från björkö

Passagerarfärjan Polstjernan driver utanför Björkö – motorhaveri

Vid lunchtid råkade passagerarfärjan Polstjernan ut för motorhaveri när den…

Fiskemuseum i Hembygdsboa på Björkö

Björkö hembygdsförening fick idén att köpa ”boa” i hamnen för…

Efter 41 år som präst i Björkö kyrka går Christer i pension

 Christer Holmer skulle gått i pension redan för ett år…

Björkö kan få 400 nya bostäder till år 2040

Med sina knappa 1500 invånare är Björkö en udda fågel…

Senaste nytt

Försvunnen kvinna funnen i Hjuvik

En kvinna i 76-årsåldern som tillfälligt var på besök i…

Pendlare lämnas kvar på hållplatsen

På Facebooksidan Grannar i Torslanda vittnar många Torslandabor om överfulla…

Arkitekten som har satt sin prägel på samhället

Vi tar en tur från Bengts hem på Hönö Klåva…

Volvomotet klart den 27 september

Trafikverket bygger om den södra delen av Hisingsleden, på sträckan…

Akelius dubblar Öckerös insamling till Världens Barn

 – ”Öckerö ger mer” är en dubbelbottnad slogan jag gillar…

När hjärtat hittat hem

För några veckor sedan fick ett klipp stor spridning på…

Passagerarfärjan Polstjernan driver utanför Björkö – motorhaveri

Vid lunchtid råkade passagerarfärjan Polstjernan ut för motorhaveri när den…

Extra polisbevakning efter mopedrån

I veckan meddelande Hisingspolisen att det skett en ökning av…

Så mycket fick grannen för sin bostad

Torslanda Södra Fyrljusvägen 32 19 500 000 Klippfyrsvägen 9A 19…

Gapet mellan grannar växer

En rapport från Svensk Fastighetsförmedling, som baseras på en undersökning…

Höstfest på Björlandaskolan

I förra veckan bjöd Björlandaskolans föräldraförening (B-FF) tillsammans med Björlandaskolan…

Second hand – populärare än någonsin

Båda butikerna sysslar med win-win åt alla håll. Klåva second…

Budget för 2024 klubbad i Öckerö kommun

Förra veckan klubbade kommunfullmäktige i Öckerö kommun budget för år…

Kittys dotter hade änglavakt vid kollision med elscooter

Sköterskan Kitty Södersten stod mitt i en operation när telefonen…

TIK vände och vann i Torslandaderbyt

I våras vann Torslanda IK sitt hemmaderby mot Björlandarivalen IK…

Sandra fortsätter följa i munkarnas fotspår

2009 sändes Sandra Nelhans film Tre bröder i SVT. Den…

Tävling i fårvallning

Tretton minuter hade hundarna på sig att valla fyra får…

Vatten, vatten… bara vanligt vatten

Vi som växte upp i 50- och 60-talets Sverige minns…

Gym och padel under samma tak

Amir driver flera gym, bland annat i Lerum och Nossebro,…

Indiras konst utforskar balansen i livet

Indira Sundberg från Lilleby beskriver sig som ”engineer by day,…