I en process om laglighetsprövning avvisar Mark- och miljödomstolen ansökan från Björkö hamn om att deras bryggor och anläggningar ska lagligförklaras.
Det hela började med ett tillsynsärende Torslanda-Öckerö Tidningen skrev om 2022. Länsstyrelsen menade att stora delar av fiskhamnen och fritidsbåthamnen på Björkö, för omkring 500 båtar, kunde betraktas som ett svartbygge. Det rör sig om anläggningar som byggts ut under olika epoker från 1950-talet till 2000-talet
Hamnföreningens ordförande Peter Domini, anser dock att det inte krävdes några nya bygglov när fler bryggor anlades.
–Vi hade rådighet över vattnet i ett beslut från 1929. Så länge har delar av hamnen funnits, säger han.
Sedan miljöbalkens tillkomst 1999 krävs dock en miljökonsekvensbeskrivning för sådana anläggningar. Hamnföreningen har nu yrkat att domstolen ska lagligförklara hela hamnen.
Men Mark- och miljödomstolen menar att den beskrivning som Björkö Hamnförening bifogat sin ansökan är otillräcklig. Av den framgår nämligen inte hur det såg ut på platsen innan hamnen anlades, inte heller vilka konsekvenser anläggningarna haft för vattnets status i området.
–Hur ska man kunde beskriva det när det är så länge sedan hamnen byggdes ut? Ingen kan veta det idag, menar hamnens ordförande.
Vidare påpekar domstolen att en alternativ placering av hamnen inte redovisats. Vilket Peter Domini inte heller tycker är relevant, eftersom det inte vore meningsfullt att flytta den befintliga hamnen någon annanstans.
–Jag förstår inte hur de kunnat besluta så här, säger Peter Domini, som också är kommunpolitiskt engagerad och ledamot för Liberalerna i Miljö- och samhällsbyggnadsnämnden.
Han förklarar att processen inte alls är avslutad i och med domstolens senaste beslut.
Björkö Hamn och Fiskareförening ger nämligen inte upp processen, utan överklagar beslutet till Mark- och miljööverdomstolen vid Svea hovrätt.
–Det här är principiellt viktigt eftersom fler hamnar runt omkring i norra skärgården kan befinna sig i en liknande situation, säger Bertil Lundberg, Advokatfirman Grönvall, som representerar Hamnföreningen i rätten.
Eftersom det inte krävs kommunalt bygglov för moderna flytbryggor blir utbyggnad i en båthamn inte automatiskt ett ärende för Öckerö kommun.
–Det är bara fasta bryggor som behöver bygglov. Där emot krävs det alltid miljötillstånd från länsstyrelsen, även för flytbryggor, meddelar Hans Wickstrand(KD), Miljö- och samhällsbyggnadsnämndens ordförande, Öckerö kommun.
/Sven Lundstedt