Nu startar Öckerö kommun en rådgivningstelefon om mat för äldre (65+).
Hälsosamma matvanor är viktiga genom hela livet. Som äldre förändras både kroppen och vardagen. Numera finns speciella kostråd riktade till den som är över 65 år. Kommunens dietist kan hjälpa till att se över kosten och ge konkreta tips på hur det går att göra maten mer näringsrik, proteinrik eller energirik om du behöver det.
Livsmedelsverkets riktade råd
Ursprunget till rådgivningstelefonen handlar om att det numera finns speciella råd från Livsmedelsverket riktade mot just äldre, från 65 och uppåt. Detta hänger samman med att olika åldrar har olika behov att täcka. För äldre handlar det om att tänka på att få i sig protein, vitamin D och vätska tillsammans med att vara fysiskt aktiv – detta för att bibehålla ork och styrka.
Behoven hänger också ihop med de naturliga förändringarna, alltså åldrandet. Till exempel kan aptiten minska med åldern, något som kan vara lurigt eftersom näringsbehovet fortfarande är lika stort som tidigare.
– Vi vill sprida att var och en med kunskap och enkla medel kan göra vad man kan för att hålla sig stark och pigg genom livet, påpekar dietist Lina Johansson.
Sverige har en åldrande befolkning, en åldrande befolkning som dessutom blir större till andelen och ju länge vi kan hålla oss friska desto bättre, såklart.
Vikten av rutiner
Äldre kan uppleva att de tappar smaken.
– Smaken, ja! Luktsinnet förändras med åldern vilket gör att även smakupplevelsen ändras. Detta kan i sin tur påverka aptiten. Att äta är kanske inte lika kul om maten inte smakar som förr, säger Lina Johansson.
Och det finns många saker som kan påverka aptiten. Fysiska förändringar är en sak, men även saker som har med en ändrad livssituation att göra. Till exempel i samband med pensioneringen – att ha rutiner kring hur man äter, när man äter och vad man äter är viktigt. Eller om ens livspartner dör – då får man äta själv, och inte tillsammans med någon, och det är inte alltid lika roligt.
Näringsbehov
Någon kanske tänker: ”Som äldre rör jag inte på mig på samma sätt och behöver inte äta så mycket” men där finns risk att man lurar sig, särskilt när näringsbehovet är det samma eller till och med ökat något. Därför bli aptiten och helheten i vad man äter men också hur man äter intressant.
– Kanske känner man sig inte äldre, men i samband med pensioneringen kan det vara ett lämpligt tillfälle att se över sina vanor och att tänka förebyggande. Så låt maten bidra till din livskvalitet, för hälsosam mat i rätt mängd tillsammans med fysisk aktivitet är grunden för ett bra liv.