Leader Bohuslän får 54 miljoner till framtidens landsbygdsutveckling.
Urvalsprocessen är avslutad och det står nu klart att Leader Bohuslän blir ett av 40 leaderområden i Sverige. Under 2023 – 2027 kommer föreningen att arbeta med hållbar lokal samverkan och utveckling av området utifrån den lokala utvecklingsstrategin.
Jordbruksverket har nu godkänt strategin som tagits fram under 2021 samt avsatt en preliminär budget. Beslutet gäller under förutsättning att Sveriges förslag till strategisk plan för jordbrukspolitiken 2023 – 2027 godkänns av EU-kommissionen.
Utvecklingsstrategin har arbetats fram genom att det genomförts allmänna workshops där invånarna har fått uttrycka vilka utmaningar och möjligheter som finns i området. Inspelen har sedan bearbetats av en skrivargrupp. Tillsammans har man kommit fram till tre mål:
Mål 1: Omställning till hållbart, attraktivt liv och arbete.
Mål 2: Lokal och hållbar matproduktion.
Mål 3: Upplevelser i världsklass.
Tanken med Leader är att lokal utveckling genomförs mest effektivt av de som bor och verkar i området. Strategierna har bedömts utifrån kriterier som bred förankring, delaktighet och engagemang inom leaderområdet samt möjligheten att nå EU:s och Sveriges mål för levande landsbygder.
Tidigare har det varit två verksamma leaderområden i Bohuslän, ett i norr och ett i söder. Under perioden 2023–2027 har de båda tidigare leaderområdena slagits ihop. Det kommer leda till synergieffekter i administrationen, fler medarbetare på kontoret och att man kan utnyttja erfarenheter sedan tidigare perioder på ett mer naturligt sätt. Arbetssättet kommer vara flexibelt utan fast kontor men med mer närvaro i samtliga kommuner. Personalen kommer att utnyttja kooperativa arbetsplatser och andra lämpliga lokaler där de kan ta emot besökare.
Invigning av det nya leaderområdet skedde den 14 juni. År 2023 kommer det beslutas om nya projektansökningar. I mellantiden kommer en styrelse att tillsättas och kontoret att bemannas.
– Det är härligt att nu äntligen ha ett beslut att kunna jobba utifrån säger Frida Andersson verksamhetsledare i Leader Södra Bohuslän.
Från Öckerös perspektiv
Föreningar och företag i Öckerö kommun har varit aktiva under den gångna Leaderperioden, mellan 2016-2022, med att söka pengar.
– Totalt 6,2 miljoner har gått till Öckerö i förra perioden. Lägg därtill 1,9 miljoner i redovisad ideell tid, över 8 600 timmar och då har vi inte räknat med skärgårdsleden ännu så det är en hel del mer, säger Lars-Gösta Alsterberg, som sitter i styrelsen som representant för företagen tillsammans med Jennie Wernäng för kommunen och numera Helene Berndtsson som representerar föreningarna i kommunen. Helene ersätter från och med den nya perioden Tommy Wallhult som varit med i Leader sedan 2016.
Den nya periodens tilldelning – från 2023 till 2027 – om 54 Mkr till Bohuslän ger Öckerö kommuns befolkning möjlighet att ta del av EU-medel på lokal nivå.
– Alla som har en idé som utvecklar orten och vill göra något allmännyttigt som kommer många till del är välkommen att söka stöd hos oss, säger Frida Andersson som är verksamhetsledare för Leader Södra Bohuslän.
Leadermetoden är en metod för att utveckla landsbygden genom lokalt förankrad utveckling. I varje område tar privat, ideell och offentlig sektor gemensamt fram en lokal utvecklingsstrategi där man kommer överens om vad man ska prioritera för insatser under kommande programperiod. Metoden bygger på samarbete mellan olika sektorer och aktörer i ett område utifrån lokala initiativ och förutsättningar. Metoden innebär att det är du som bor och verkar i området som driver och påverkar utvecklingen.
Leader Bohuslän består av kustkommunerna Strömstad, Tanum, Sotenäs, Lysekil, Uddevalla, Orust, Tjörn, Stenungsund, Kungälv, Öckerö och Göteborgs södra skärgård.
Leader är en förkortning från franskan med betydelsen att utveckla den egna landsbygden genom en modell där privat, ideell och offentlig sektor samverkar på lokal nivå.
Jordbruksverket är förvaltningsmyndighet för Leader inom Europeiska jordbruksfonden för landsbygdens utveckling.
Urvalskommittén som bedömt strategierna består av representanter från ideell, privat och offentlig sektor.
De 40 områden som nu är prioriterade ska komma in med kompletteringar av sina strategier och ansökan om att starta sina områden senast den 15 oktober 2022.