Västsvenska Handelskammaren och Svenskt Näringsliv appellerar till Öckerö kommun om att låta miljöpröva vindkraftsparken Västvind.
– Vi vill vädja till Öckerö om att de ska presentera för oss vad som krävs för att de ska säga ja, säger Västsvenska Handelskammarens vd Johan Trouvé.
Den 6 februari träffade Västsvenska Handelskammarens vd Johan Trouvé, och regionchefen för Svenskt Näringsliv Västra Götaland Rudolf Antoni, kommunstyrelsens ordförande i Öckerö Jan Utbult (KD). Syftet med mötet var att de båda näringslivsorganisationerna ville föra fram sitt budskap om behovet av vindkraft i allmänhet och behovet av den havsbaserade vindkraftparken Västvind, delvis planerad i Öckerö kommun, i synnerhet. Men också att lyssna på Jan Utbults syn i frågan.
– Vi ville ge vår bild av behoven för den gröna omställningen. Idag gör näringslivet i Västra Götaland åt med 15 terawatt-timmar. Det behöver fördubblas till 2030. Där är vi väldigt enade i regionen. Men vi är medvetna om att energidebatten har blivit känslig, säger Johan Trouvé.
I januari 2024 slöt kommunalförbunden och Västra Götalandsregionen en överenskommelse om att agera gemensamt för att snabba på utbyggnaden av el i länets 49 kommuner. Enligt parterna behövs det eftersom Sveriges framtida konkurrenskraft är beroende av den västsvenska industrin och industrin är beroende av fossilfri el.
Enligt Johan Trouvé behövs både kärnkraft och havsbaserad vindkraft, och enligt honom är just Västvind den vindkraftpark som skulle kunna gå fortast att få effekt från. En annan vindkraftpark, Poseidon, ligger exempelvis längre ut till havs – och är mer tekniskt avancerad bland annat med planerade flytande vindkraftverk – vilket skulle medföra högre kostnader.
– Vi behöver två-tre vindkraftparker så fort som möjligt, och Västvind är det mest realistiska alternativet, säger Johan Trouvé.
Han fortsätter:
– Vi är inte seriösa om vi kräver att någon annan del av landet, till exempel Norrland, ska producera elen och sedan skicka över den till Västra Götaland. Det är inte hållbart.
Om inte Västra Götalandsregionen löser tillgången på el är omkring 25 000 jobb i riskzonen, enligt Johan Trouvé. Han nämner arbetstillfällen kopplade till den maritima sektorn och Göteborgs hamn, industriföretagen med bland annat den planerade batterifabriken, kemiindustrierna och raffinaderierna i regionen. Alla är de behov av mer el och effekt.
– Vi vill vädja till Öckerö om att de ska presentera för oss vad som krävs för att de ska säga ja till Västvind. Öckerö behöver själva mer el och effekt. Många kommuninvånare arbetar i företag i regionen som är i behov av mer el. De kan dra nytta av Västvind. Därför vill vi veta vilka kompensatoriska åtgärder som Öckerö kommun och yrkesfisket kräver för att ge klartecken för Västvind.
Den 6 mars går frågan om Västvind upp i kommunfullmäktige i Öckerö. Kommunen har då möjlighet att lägga ett veto mot att miljöpröva vindkraftsparken Västvind.
Det är känt sedan tidigare att Kristdemokraterna, Moderaterna och Sverigedemokraterna i Öckerö är negativt inställda till Västvind, vilket skulle räcka till majoritet för ett nej till miljöprövning vid en omröstning.
– Vi vill ha en konstruktiv och positiv dialog med Öckerö innan den 6 mars. Så det är hög tid nu. Det är viktigt att poängtera att vi håller de här samtalen i stor respekt och utan hårda ord. Vi förstår kommunalrådens och yrkesfiskarnas invändningar. Vi behöver söka de öppningar som möjliggör att vi alla blir till vinnare för en hållbar tillväxt, avslutar Johan Trouvé.