När det brinner på öarna och kommer MP-utspel alldeles inför deadline

Veckans nummer skulle till stor del fokusera på ett scenario där Torslanda fortsätter att expandera kraftigt. Men en storbrand i ”Knipplas hjärta” och ett MP-utspel, som visserligen går att knyta till Torslandas framtid, satte käppar i hjulet för planeringen…

Ibland blir det inte som man har tänkt sig. Att det inträffar nyhetshändelser, tätt inpå deadline, som knuffar ut andra artiklar ur tidningen är ingen ovanlighet, men den här gången var det dels en tragisk händelse, på en ganska ”svårtillgänglig” plats i vårt utgivningsområde – och händelsen inträffade på kvällstid.

 Torslanda-Öckerötidningens redaktion är liten. Vi har ingen nattdesk och ingen dygnet runt-redaktion. Men när rapporterna om att det brann på Knippla i tisdags kväll kom satte sig tidningens reporter Fredrik Helgesson i sin båt och åkte över. Väl på plats lyckats han fånga händelseförloppet med sin kamera och prata både med Vasile Codrescu som upptäckte branden och Marianne Skoglund som är ordförande i föreningen som förvaltar fastigheten.

I fastigheten fanns bostadslägenheter, en Coop-butik, bibliotek, öns postlådor och restaurangen Den glade knoden. En tragedi som berör hela ön – och hela kommunen. Som tur var kom ingen människa till fysisk skada.

En sådan här händelse sätter planeringen ur spel. Egentligen skulle ledaren den här veckan ha handlat om Torslandas expansion, med nybyggen och batterifabriker och mycket annat. Representanter från samtliga partier i Göteborgs kommunfullmäktige har uttalat sig om vad som behöver göras när det gäller ett fortsatt ”svällande” Torslanda. Men både artikel, politikerenkät och ledare i ämnet får vänta tills nästa vecka.

Samtidigt som min kollega Fredrik begav sig till Knippla, satt jag hemma i soffan och följde vad annan media rapporterade om händelsen på skärgårdsön.

Då publicerade Göteborgs-Posten en artikel med ett utspel från Miljöpartiet om att partiet vill skrota Nya Älvegårdsförbindelsen i Torslanda. Projektets kostnad har stigit från 189 miljoner kronor till 234 miljoner. Karin Pleijel (MP) säger till GP att ”det är fel väg att bygga fast oss i ett flera decennier långt bilberoende.”

Sedan tidigare har bland annat både stadsbyggnadskontoret och SDN Västra Hisingen slagit fast att tvärförbindelsen är en absolut förutsättning för att det ska kunna byggas i centrala Torslanda, Lilleby och Björlanda. Skulle tvärlänken fimpas betyder det att de tre etapperna i Skra Bro, där byggnation redan inletts, och  som bland annat innefattar ett nytt kommunalt äldre- och omsorgsboende försätts i ovisshet. Samma sak gäller program för Centrala Torslanda med bland annat bostäder, förskolor och annan service. 

Mer från ledare/krönika

Får ångest av den ekonomiska instabiliteten

Det kan gälla klimathotet. Det kan gälla det säkerhetspolitiska världsläget.…

Sverige, vi har inte ett resultat riktigt än

När jag skriver de här raderna svävar fortfarande det politiska…

Soffliggeri – en aktiv handling

Jo, personligen tycker jag att man ska rösta. Men jag…

Se så, i väg till röstlokalen

Kanske är ni när ni läser det här på väg…

Senaste nytt

Eva får ingen gravplats där hon önskar åt sin man

Den 26 i april i år gick Eva Toressons man…

IK Zeniths stora lyft – spelar i divison två nästa säsong

IK Zeniths herrlag bärgade seriesegern i division 3 efter att…

Försvarsmakten övar återigen på Björkö

För nästan exakt ett år sedan återinvigdes Älvsborgs amfibieregemente (Amf…

Får ångest av den ekonomiska instabiliteten

Det kan gälla klimathotet. Det kan gälla det säkerhetspolitiska världsläget.…

Vinnare utsedd i markanvisningstävling för spahotell på Öckerö

– Vi är väldigt glada över att få till den…

Vilket lopp av Elin och Emir i EM

Emir Halalkic och Elin Hartelius stod för fina prestationer i…

Torslandabo lanserar app för att hålla koll på hummertinorna

Ute på havet en höstdag för två år sedan kläckte…

Så minskar du risken att spökfiska med din humnmertina

Det är Öckerö kommun som gått ut med information om…

Sverige, vi har inte ett resultat riktigt än

När jag skriver de här raderna svävar fortfarande det politiska…

IK Zenith segrare i derbyt mot IFK Björkö

Första målchansen i matchen får Björkö i 7e minuten då…