I skrivande stund pågår en tv-serie om Paolo Macchiarini. Denne italienske kirurg hyllades som en frälsare på Karolinska Institutet och Universitetssjukhuset, tills några av hans kollegor började ana oråd.
I skrivande stund pågår en tv-serie om Paolo Macchiarini. Denne italienske kirurg hyllades som en frälsare på Karolinska Institutet och Universitetssjukhuset, tills några av hans kollegor började ana oråd och blev visselblåsare, med sina egna karriärer som insatser. Serien fick mig att tänka på andra visselblåsare.
Eftersom Katharine Gun inte är så känd här i landet tänkte jag nämna några ord om henne. Denna brittiska lingvist arbetade som översättare för Government Communications Headquarters. År 2003 läkte hon topphemlig information till pressen rörande USA:s och Storbritanniens strävan att invadera Irak. Hennes förhoppning var att förhindra kriget. Hon sparkades och åtalades men åtalet lades mystisk ner dagen före domstolsförhandlingarna.
–Jag ångrar ingenting och jag skulle ha gjort det igen, sa hon efteråt.
För sin insats fick hon, som andra person och första kvinna, motta Sam Adams Award, vilket delas ut årligen sedan 2002 till underrättelsepersonal som har tagit ställning för integritet och etik.
Daniel Ellsberg var en amerikansk krigsanalytiker som läckte hemliga dokument till media och allmänheten. Detta bidrog till att vända opinionen i USA mot kriget i Vietnam. För denna insats belönades han med 2006 års alternativa Nobelpris.
Bakgrunden var den att under en Vietnamvistelsen blev Ellsberg övertygad om att kriget inte kunde vinnas och att alla beslutsfattare inom utrikes- och försvarsdepartementen delade hans uppfattning men av politiska skäl hävdade motsatsen. Tillbaka i USA lyckades han komma över hemliga dokument om kriget, dokument som kom att kallas the Pentagon Papers. Dokumenten avslöjade att den amerikanska regimen tidigt förstått att kriget troligen inte kunde vinnas och att det skulle komma att kräva många fler dödsfall än vad de offentliggjorda analyserna spådde.
Han förstod att det skulle ge ett långt fängelsestraff att läcka de hemliga dokumenten. År 1970 försökte han därför att övertyga senatorer att redovisa dessa eftersom en senator inte kan ställas till svars juridiskt för detta men ingen senator var dock beredd att göra detta. Året därpå läckte Ellsberg Pentagon Papers till New York Times, som publicerade den första delen av den 7 000 sidor långa dokumentsamlingen.
Chelsea Manning, tidigare Bradley Manning, dömdes i augusti 2013 till 35 års fängelse för spionage och andra brott, efter att ha läckt sekretessbelagda handlingar till allmänheten.
Vita huset meddelade 2017 att presidenten beslutat att förkorta straffet och den 17 maj 2017 släpptes Manning fri.
I Sverige har vi en ny visselblåsarlag. Den gäller privata arbetsgivare med minst 50 anställda. Oftast anges att lagen underlättar interna avslöjanden av allmänt intresse. Effektiva system för visselblåsning ger dock fördelar internt, vilket gör detta till en prioriterad fråga för företag och ägare. Den 17 december utvidgades den gamla visselblåsarlagen, som kräver att företag och andra organisationer ska ha rutiner och system som gör det möjligt för medarbetare att larma om missförhållanden och samtidigt skyddas från repressalier. Förändringen innebär att reglerna nu omfattar privata arbetsgivare med minst 50 anställda, tidigare gick gränsen vid 250.
Syftet med visselblåsarlagen framställs oftast som att underlätta att missförhållanden av allmänintresse kommer fram i ljuset. Genom att se hanteringen av visselblåsarärenden även som ett sätt att öka skyddet för företaget och dess ägare kan ledningen minska verksamhetens sårbarhet.
Många branscher omfattas av stränga föreskrifter och omfattande regelverk. Ett effektivt system för hantering av visselblåsarärenden kan hjälpa företag att bättre följa dessa och rätta till felaktigheter internt innan tillsynsmyndigheter involveras.
Erfarenheten säger oss att visselblåsarfrågor är svåra frågor. Så kommer lagen därför att förändra något? Fan trot!