Var snäll mot kroppen och medmänniskorna

För en månad sedan var det 112-dagen. Hjärt-kärlsjukdom är nämligen den vanligaste dödsorsaken i Sverige. Många liv kan räddas genom att larma 112 vid misstänkt hjärtinfarkt, plötsligt hjärtstopp eller stroke. Vänta alltså inte – Ring 112! Ju snabbare den drabbade får behandling, desto större är möjligheterna att minska skadan på hjärtmuskeln vid hjärtinfarkt.

I Sverige lever 2 miljoner människor med någon form av hjärt-kärlsjukdom och över 30 000 människor dör varje år av hjärt-kärlsjukdom i Sverige. De dödligaste hjärt-kärlsjukdomarna är hjärtinfarkt, plötsligt hjärtstopp och stroke. Många av dessa problemen är livsstilsbaserade. Kostnaden för svenskarnas dåliga matvanor beräknas till 53 miljarder kronor per år. Det visar en ny analys i Hjärtrapporten 2019 som Hjärt-Lungfonden släppte för en tid sedan. Nu efterfrågar därför Hjärt-Lungfonden en nationell handlingsplan för att förbättra svenskarnas matvanor.
Tack vare forskning som leder till bättre vård och levnadsvanor har dödligheten i hjärt-kärlsjukdom nästan halverats på 20 år. Men svenskarna blir allt mer stillasittande, motionerar mindre och äter allt mer ohälsosamt. Om vi inte förändrar vår livsstil riskerar den positiva trenden att brytas, menar experter på området.

Svenskarna äter sämst av alla nordbor, och mer än varannan invånare är överviktig. Forskning vid Lunds universitet visar att 6 400 svenskar i år beräknas att dö i förtid på grund av dåliga matvanor. Av dem kommer nio av tio att dö i hjärt-kärlsjukdom. I Hjärtrapporten 2019 har Hjärt-Lungfonden bett samma forskare att räkna på kostnaderna.
Analysen visar att prislappen för våra ohälsosamma matvanor är hisnande 53 miljarder kronor – under ett år. Det är mer än statens sammanlagda utgifter för kultur, miljövård och migration under 2018 uppger föreningen.

Hjärt-Lungfondens generalsekreterare, Kristina Sparreljung, och ordföranden för Hjärt-Lungfondens forskningsråd, Jan Nilsson, skriver på Sydsvenskans och Helsingborgs Dagblads debattsidor om behovet av en nationell handlingsplan för att förbättra svenskarnas matvanor.
– Regeringen måste göra det enklare att följa de nordiska näringsrekommendationerna. Tre konkreta förslag är att subventionera frukt och grönsaker, beskatta sockersötade drycker samt att initiera ett nationellt saltsänkningsprogram. Det vore inte bara en samhällsekonomisk investering, utan skulle även rädda tusentals svenskar från att dö i förtid, säger Kristina Sparreljung, generalsekreterare för Hjärt-Lungfonden.
Hjärtrapporten 2019 ger en helhetsbild av de senaste forskningsframstegen och hjärthälsan i Sverige. Med Hjärtrapporten vill Hjärt-Lungfonden öka kunskapen om forskning och behandling av hjärt-kärlsjukdom så att fler ställer sig bakom kampen mot vår tids stora folksjukdomar.

Vad kan man då själv göra? Ja, råden är de samma som alltid: Rör på dig. Ät mer av: grönsaker, frukt och bär; fisk och skaldjur; nötter och frön. Men ät mindre av salt och socker samt nyttja alkohol och tobak restriktivt. Och, var snäll mot dina medmänniskor. Det vill säga, samma vanor som Monty Pyton rekommenderade i slutscenen i av sina filmer för flera decennier sedan. Inget nytt under solen, således!

Kommentarer

Kommentera artikeln!

Tyck till! Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Du behöver logga in med bank-id för att kommentera. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och Torslanda-Öckerötidningen förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

Mer från ledare/krönika

Friluftsliv och föreningsliv i all ära, men Torslanda behöver en rejäl dos rock

Musikstaden Göteborg mår faktiskt riktigt bra. För två veckor sedan,…

”Plattan i mattan” får konsekvenser för våra grannar

Häromdagen kom jag att läsa Jyllands-Posten och eftersom det kanske…

Det enda huset för kultur i en stadsdel med 25 000 invånare

I Göteborg råder det tuffa sparkrav inom de kommunala budgeterna.…

Man gör sina misstag!

Jag får guldfeber En strålande vacker sommardag leker jag och…

Senaste nytt

Kommunen säger nej till påskfyr

Traditionen med påskfyrar har som de flesta läsare vet en…

Fyra silver till Erik Bengtsson

Speedskatingåkaren Erik Bengtsson fortsätter att hämta hem medaljer till Torslanda.…

Glöm inte fotbollströjan sista mars

Den 31 mars 2023 genomförs för första gången #fotbollströjefredag –…

Rätt swish till Barncancerfonden – 90 20 900

I förra veckans tidning skrev vi om #fotbollströjefredag som infaller…

Brödernas engagemang för krigets offer

På något sätt sitter det i öbornas DNA att hjälpa…

Västkuststiftelsen får kraftigt sänkta bidrag

Västkuststiftelsen – som drivs av Västragötalandsregionen, region Halland och Göteborgs…

Från Kalvsund till Manhattan i jämställdhetens namn

I början på mars i år anordnades CSW – The…

Där befinner sig arbetet med nya Torslanda Torg nu

Mycket har varit höljt i dunkel när det gäller arbetet…

”Många tror det är ofarligt”

För att ta sammanfattningen först: Skillnaden mellan i år och…

De fick nytt liv i Torslanda efter flykt från kriget

Det har gått lite mer än ett år sedan kriget…

Tre öbor dömda för cannabisodling

När polisen anlände till huset i Öckerö kommun uppträdde en…

Friluftsliv och föreningsliv i all ära, men Torslanda behöver en rejäl dos rock

Musikstaden Göteborg mår faktiskt riktigt bra. För två veckor sedan,…

Houdini är hemma

Kosläpp har blivit något av en kär tradition. Det sker…

Med passion för vinteridrott

Första söndagen i mars är en högtidsdag för alla med…

Torslanda och Öckerö högt över rikssnittet

Att det är bra för barn och ungdomar att idrotta…