Var och en blir salig på sin tro, säger ett gammalt ordspråk. Frågan är om det påståendet någonsin varit mer aktuellt än vad det är just nu. När det står var och en fritt att välja de informations- och nyhetskällor som bäst bekräftar de åsikter, och fördomar, som man redan har.
Ett tydligt, och återkommande, exempel är åsikterna kring människans påverkan på klimatet. I en SOM-undersökning som Göteborgs Universitet gjort i somras anser att påståendet ”klimatförändringarna är i huvudsak orsakade av mänsklig aktivitet” som falsk. De svarande fick gradera påståendet på en skala från noll till tio där noll betyder helt falskt. Jämfört med när studien gjordes 2019 är det en liten, men statistiskt säkerställd ökning av antalet klimatförnekare, skrev SVT när de rapporterade om det i veckan. Men ibland är det bra att lyssna på de som faktiskt vet.
I augusti slog IPCC – FN:s (och världens tyngsta) klimatpanel – fast att det otvetydigt är människans utsläpp av växthusgaser som förändrar klimatet. Ändå ökar antalet som tror påståendet är falskt. Antagligen, antar jag, för att de baserar sin världsbild på den sanning som bäst passar dem.
Om vi ska plocka hem argumentationen med att var och en blir salig på sin tro till en väldigt lokal nivå är diskussionen kring väg 155 alltid aktuell.
Jag har som journalist på Torslanda-Öckerötidningen bevakat frågan sedan 2014. Jag skulle absolut inte framställa mig som någon expert på området, men jag har gjort vad jag kunnat för att få in olika perspektiv. Och jag har sett människor bli saliga sin tro.
Vad folk tycker – och i förlängningen vad de politiker som ska representera folkviljan i slutändan tycker och sedan beslutar – är såklart det viktigaste. Folkviljan är grunden för vårt demokratiska samhälle. Det är bara det att många direkta felaktigheter smyger sig in när de mest passionerade förespråkarna för olika inriktningar uttrycker sig. Många sanningar är egentligen falska.
Under hösten och även längre än så kommer Torslanda-Öckerötidningen fortsätta att bevaka frågan om den framtida kommunikationen mellan de två kommunerna. Både här i papperstidningen och digitalt på tidningen.se. Det kommer med största sannolikhet bli en valfråga både i Öckerö och Göteborg, där partier är tvungna att positionera sig. Var och en blir salig sin tro. Men vi kanske ska hålla just tro där den hör hemma. Så se till att rösta i kyrkovalet imorgon förresten, det är din demokratiska skyldighet.