Det kan knappast finnas ”för många” hjärtstartare. Ändå gick insamlingen trögt och lades slutligen ned när en bostadsrättsförening i Amhult försökte samla ihop till en.
Nyligen försökte bostadsrättsföreningen Luftseglaren i Amhult samla ihop pengar för att sätta upp en hjärtstartare i huset. Ordföranden i BRF Luftseglaren, Stefan Ulriksson, har berättat för Torslanda-Öckerötidningen att initiativet inte bara var för boende i den egna föreningen, utan för hela området.
Det finns hjärtstartare bland annat i Willyshuset och på Systembolaget, men de är inte tillgängliga när verksamheterna stängt och personalen har gått hem för dagen.
När Luftseglaren delade ut flygblad till privatpersoner och företag i Amhult och även publicerade ett inlägg på Facebookgruppen Grannar i Torslanda möttes de av en rejäl backlash.
Många människor tyckte att initiativet var ”onödigt”, andra uttryckte raljerande åsikter om insamlandet.
En hjärtstartare kostar ungefär 28 000 kronor. BRF Luftseglaren lyckades samla in drygt 30 procent av den kostnaden. Men sedan tog det stopp. Efter det ljumma mottagandet och reaktionerna på sociala medier stängde man ned insamlingen. Det bidde ingen hjärtstartare.
De som skänkt pengar till ändamålet har fått dem tillbaka.
När Stefan Ulriksson besökte Cypern på en semesterresa i somras blev han vittne till att en kvinna fick hjärtstopp vid badplatsen. Hennes liv räddades genom att det fanns tillgång till en hjärtstartare inom 100 meter.
Det finns hjärtstartare som flygs ut med drönare i vårt utgivningsområde. Det finns även en hjärtstartare i en hyresrättsförening i Amhult.
Men. Kan det verkligen finnas ”för många”, eller ens tillräckligt många? Är 28 000 kronor för mycket för att rädda liv?
Kanske är det så att det måste inträffa en tragedi i form av hjärtstopp på riktigt nära håll för att vi ska ta till oss ämnet.
Enligt Hjärt-lungfonden finns det för få hjärtstartare i Sverige idag. Varje år drabbas cirka 10 000 människor i Sverige av plötsligt hjärtstopp utanför sjukhus och i de fall där hjärt-lungräddning påbörjas överlever endast en av tio.
Forskning har visat att i de fall som en hjärtstartare används omedelbart kan så många som sju av tio överleva.
Det borde ligga i alla bostadsföreningars intresse att se till att skaffa en hjärtstartare. 28 000 kronor är inte för mycket pengar. I synnerhet inte om man slår ut det på flera hushåll.
Ingen vet vem som drabbas av plötsligt hjärtstopp nästa gång.