Torslanda-Öckerötidningen är en liten, i huvudsak annonsfinansierad, lokaltidning där det i stort sett dagligen händer att vi måste ta olika journalistiska och publicistiska beslut, som man kanske främst förknippar med stora mediehus och nyhetsredaktioner med dygnet runt-bevakning och en betydligt större andel reportrar.
Faktum är att det, av olika skäl, är minst lika viktigt för oss som för de stora drakarna att vi får tips från våra läsare är ett av de absolut viktigaste sätten för oss att både hitta och värdera ämnen att skriva om. Att vi hittar intressanta ämnen genom läsare är uppenbart. Men det hjälper oss också att ta tempen på vad våra läsare vill att vi skriver om i tidningen.
Ibland händer det att läsare, eller människor med ett kommersiellt syfte, kontaktar oss med en tydlig agenda. Det kan handla om saker som de upplever som orättvisa och som vi ”bara måste lyfta”. Inte sällan handlar det om bygglov.
Folk vill inte sällan att vi kritiserar beslut tagna av en kommunal förvaltning, dock utan att själva vilja fronta kritiken. Att skriva en artikel där någon går ut och kritiserar något de tycker är felaktigt är inget större problem förutsatt att allmänintresset är stort, och som sagt, att personen som framför kritiken kan stå för sina åsiker. Då kan personen i fråga tala om vad problemet är, och vi kan söka exempelvis tjänstepersoner eller politiker som får svara på kritiken.
Visst finns det möjlighet att vara anonym. Men då bör ”problemet” vara på en hög nivå, oförrätten allvarlig och den anonyma uppgiftslämnaren (eller anhöriga) riskera att hamna i trubbel om hans eller hennes identitet röjs.
I Sverige har vi långt gången meddelarfrihet och meddelarskydd vilket även innefattar efterforskningsförbud och repressalieförbud för att skydda uppgiftslämnare.
Vår tidning kan inte ta ställning om det är rätt eller fel att något byggs, om det inte har ett extremt stort allmänintresse – till exempel om Göteborgs Stad skulle bestämma sig för att riva flygtornet i Torslanda. Men till och med det hade varit knepigt.
Vi kan inte heller ha en åsikt om det är rätt eller fel att det byggs ett åttavåningshus någonstans i vårt utgivningsområde.
Samlas det ihop hundratals namnunderskrifter för eller emot något – då blir det definitivt en artikel om någon ställer upp på att prata om det.
Utan ett ”case” (ett klassiskt lokaltidningscase är personen som – med namn angivet – står och pekar på ett stort potthål i marken och frågar när det ska åtgärdas) blir det inte mycket av en lokaltidningsartikel.
Tanken är inte heller att artiklar i vår tidning ska ge svar på saker man lika gärna kan googla. En bra lokaltidningsartikel lyfter ett problem, eller en möjlighet, och exemplifierar hur det påverkar, eller kan komma att påverka, någon eller några i vårt utgivningsområde genom att intervju en eller ett par personer.
Ju fler frågan berör desto bättre. Sedan söker vi svar från de som är ansvariga. Därefter är det upp till läsaren att själv avgöra vad som är rätt eller fel, rimligt eller orimligt, utan att vi som tidning kommer med några ytterligare pekpinnar.