Ulf Kristersson sonderar förutsättningarna för att bilda regering på riksplanet. I Göteborg är situationen högst oklar. I Öckerö tyder det mesta på att Öckeröalliansen styr vidare, men eventuellt skulle ett eller par mandat kunna gå till ett parti (eller möjligen två) som inte suttit där tidigare.
När jag skriver de här raderna svävar fortfarande det politiska styrets utformning i regeringen och kommunfullmäktige i Göteborg i ovisshet. Det samma gäller Västra Götalandsregionen. I Öckerö kommun skulle något eller några mandat möjligen kunna tillfalla partier som tidigare inte haft någon representation i kommunfullmäktige.
I måndags fick Moderatledaren Ulf Kristersson i uppdrag av talmannen Andreas Norlén (M) att sondera förutsättningarna för att bilda regering. Ni känner förstås till svårigheterna i det. Tidigare har Kristersson talat om att bilda regering tillsammans med Kristdemokraterna, med stöd från riksdagens näst största parti Sverigedemokraterna, samt Liberalerna. De största problemen tycks vara att Liberalerna inte vill släppa in Sverigedemokraterna i regeringen och låta dem få ministerposter. Under tisdagsförmiddagen sa även KD:s Ebba Busch att hon helst ser en minoritetsregering med M, KD och möjligen L. Medan Sverigedemokraterna tycker att de, som största parti på högersidan, ska ha ett inflytande som motsvarar deras röstunderlag. Hur det går återstår i skrivande stund att se.
I Göteborgs kommunfullmäktige är situationen om vem och vilka som ska styra rikets andra stad minst lika osäker. Jonas Attenius (S) rödgröna koalition bestående av S, V och MP saknar ett mandat för att få egen majoritet. Han behöver sedan Feministiskt initiativ förlorade sina mandat ytterligare ett parti på sin sida.
Eller kan kommunstyrelsens nuvarande ordförande Axel Josefson (M) få till ett samarbete med samtliga övriga partier SD, D, L, KD och C?
Eller kommer någon av dem göra anspråk på ett minoritetsstyre, likt det Josefson lett under föregående mandatperiod? Frågorna är i dagsläget många. Svaren desto färre.
I Öckerö kommun tyder allt på att Öckeröalliansen (KD, M och L) kommer fortsätta styra ökommunen. Om inget oförutsett händer kommer Jan Utbult (KD) att fortsätta som kommunstyrelsens ordförande under den kommande mandatperioden.
Men allt är inte givet i kommunen. Rösterna i kommunvalet har räknats på valnatten eller vid välnämndens rösträkning onsdagen efter valet. Därefter transporterades rösterna till Länsstyrelsen för en slutgiltig rösträkning som beräknas vara klar den 23 september. Efter det fördelas mandaten och antal ledamöter för varje parti.
I dagsläget har övriga anmälda partier 3,6 procent av rösterna. Om det skulle visa sig att ett och samma parti fått över 2 procent av rösterna innebär det att det partiet får (minst) ett mandat i kommunfullmäktige. Det partiet som ser ut att ligga närmast något mandat tycks vara Brobyggarpartiet.
Centerpartiet i Öckerö, som i valet 2018 missade tvåprocentsspärren med 0,4 procentenheter, ser enligt det preliminära valresultatet, som vi publicerade i förra veckan, ut att missa ett mandat i kommunfullmäktige även i årets val. Men tills Länsstyrelsen redovisat sitt slutgiltiga resultat är naturligtvis osvuret bäst.