Sverige, vi har inte ett resultat riktigt än

Ulf Kristersson sonderar förutsättningarna för att bilda regering på riksplanet. I Göteborg är situationen högst oklar. I Öckerö tyder det mesta på att Öckeröalliansen styr vidare, men eventuellt skulle ett eller par mandat kunna gå till ett parti (eller möjligen två) som inte suttit där tidigare.

När jag skriver de här raderna svävar fortfarande det politiska styrets utformning i regeringen och kommunfullmäktige i Göteborg i ovisshet. Det samma gäller Västra Götalandsregionen. I Öckerö kommun skulle något eller några mandat möjligen kunna tillfalla partier som tidigare inte haft någon representation i kommunfullmäktige.

I måndags fick Moderatledaren Ulf Kristersson i uppdrag av talmannen Andreas Norlén (M) att sondera förutsättningarna för att bilda regering. Ni känner förstås till svårigheterna i det. Tidigare har Kristersson talat om att bilda regering tillsammans med Kristdemokraterna, med stöd från riksdagens näst största parti Sverigedemokraterna, samt Liberalerna. De största problemen tycks vara att Liberalerna inte vill släppa in Sverigedemokraterna i regeringen och låta dem få ministerposter. Under tisdagsförmiddagen sa även KD:s Ebba Busch att hon helst ser en minoritetsregering med M, KD och möjligen L. Medan Sverigedemokraterna tycker att de, som största parti på högersidan, ska ha ett inflytande som motsvarar deras röstunderlag. Hur det går återstår i skrivande stund att se.

I Göteborgs kommunfullmäktige är situationen om vem och vilka som ska styra rikets andra stad minst lika osäker. Jonas Attenius (S) rödgröna koalition bestående av S, V och MP saknar ett mandat för att få egen majoritet. Han behöver sedan Feministiskt initiativ förlorade sina mandat ytterligare ett parti på sin sida. 

Eller kan kommunstyrelsens nuvarande ordförande Axel Josefson (M) få till ett samarbete med samtliga övriga partier SD, D, L, KD och C?

Eller kommer någon av dem göra anspråk på ett minoritetsstyre, likt det Josefson lett under föregående mandatperiod? Frågorna är i dagsläget många. Svaren desto färre.

I Öckerö kommun tyder allt på att Öckeröalliansen (KD, M och L) kommer fortsätta styra ökommunen. Om inget oförutsett händer kommer Jan Utbult (KD) att fortsätta som kommunstyrelsens ordförande under den kommande mandatperioden.

Men allt är inte givet i kommunen. Rösterna i kommunvalet har räknats på valnatten eller vid välnämndens rösträkning onsdagen efter valet. Därefter transporterades rösterna till Länsstyrelsen för en slutgiltig rösträkning som beräknas vara klar den 23 september. Efter det fördelas mandaten och antal ledamöter för varje parti.

I dagsläget har övriga anmälda partier 3,6 procent av rösterna. Om det skulle visa sig att ett och samma parti fått över 2 procent av rösterna innebär det att det partiet får (minst) ett mandat i kommunfullmäktige. Det partiet som ser ut att ligga närmast något mandat tycks vara Brobyggarpartiet.

Centerpartiet i Öckerö, som i valet 2018 missade tvåprocentsspärren med 0,4 procentenheter, ser enligt det preliminära valresultatet, som vi publicerade i förra veckan, ut att missa ett mandat i kommunfullmäktige även i årets val. Men tills Länsstyrelsen redovisat sitt slutgiltiga resultat är naturligtvis osvuret bäst.

Kommentarer

Kommentera artikeln!

Tyck till! Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Du behöver logga in med bank-id för att kommentera. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och Torslanda-Öckerötidningen förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

Mer från ledare/krönika

Friluftsliv och föreningsliv i all ära, men Torslanda behöver en rejäl dos rock

Musikstaden Göteborg mår faktiskt riktigt bra. För två veckor sedan,…

”Plattan i mattan” får konsekvenser för våra grannar

Häromdagen kom jag att läsa Jyllands-Posten och eftersom det kanske…

Det enda huset för kultur i en stadsdel med 25 000 invånare

I Göteborg råder det tuffa sparkrav inom de kommunala budgeterna.…

Man gör sina misstag!

Jag får guldfeber En strålande vacker sommardag leker jag och…

Senaste nytt

Kommunen säger nej till påskfyr

Traditionen med påskfyrar har som de flesta läsare vet en…

Fyra silver till Erik Bengtsson

Speedskatingåkaren Erik Bengtsson fortsätter att hämta hem medaljer till Torslanda.…

Glöm inte fotbollströjan sista mars

Den 31 mars 2023 genomförs för första gången #fotbollströjefredag –…

Rätt swish till Barncancerfonden – 90 20 900

I förra veckans tidning skrev vi om #fotbollströjefredag som infaller…

Brödernas engagemang för krigets offer

På något sätt sitter det i öbornas DNA att hjälpa…

Västkuststiftelsen får kraftigt sänkta bidrag

Västkuststiftelsen – som drivs av Västragötalandsregionen, region Halland och Göteborgs…

Från Kalvsund till Manhattan i jämställdhetens namn

I början på mars i år anordnades CSW – The…

Där befinner sig arbetet med nya Torslanda Torg nu

Mycket har varit höljt i dunkel när det gäller arbetet…

”Många tror det är ofarligt”

För att ta sammanfattningen först: Skillnaden mellan i år och…

De fick nytt liv i Torslanda efter flykt från kriget

Det har gått lite mer än ett år sedan kriget…

Tre öbor dömda för cannabisodling

När polisen anlände till huset i Öckerö kommun uppträdde en…

Friluftsliv och föreningsliv i all ära, men Torslanda behöver en rejäl dos rock

Musikstaden Göteborg mår faktiskt riktigt bra. För två veckor sedan,…

Houdini är hemma

Kosläpp har blivit något av en kär tradition. Det sker…

Med passion för vinteridrott

Första söndagen i mars är en högtidsdag för alla med…

Torslanda och Öckerö högt över rikssnittet

Att det är bra för barn och ungdomar att idrotta…