Sverige, vi har inte ett resultat riktigt än

Ulf Kristersson sonderar förutsättningarna för att bilda regering på riksplanet. I Göteborg är situationen högst oklar. I Öckerö tyder det mesta på att Öckeröalliansen styr vidare, men eventuellt skulle ett eller par mandat kunna gå till ett parti (eller möjligen två) som inte suttit där tidigare.

När jag skriver de här raderna svävar fortfarande det politiska styrets utformning i regeringen och kommunfullmäktige i Göteborg i ovisshet. Det samma gäller Västra Götalandsregionen. I Öckerö kommun skulle något eller några mandat möjligen kunna tillfalla partier som tidigare inte haft någon representation i kommunfullmäktige.

I måndags fick Moderatledaren Ulf Kristersson i uppdrag av talmannen Andreas Norlén (M) att sondera förutsättningarna för att bilda regering. Ni känner förstås till svårigheterna i det. Tidigare har Kristersson talat om att bilda regering tillsammans med Kristdemokraterna, med stöd från riksdagens näst största parti Sverigedemokraterna, samt Liberalerna. De största problemen tycks vara att Liberalerna inte vill släppa in Sverigedemokraterna i regeringen och låta dem få ministerposter. Under tisdagsförmiddagen sa även KD:s Ebba Busch att hon helst ser en minoritetsregering med M, KD och möjligen L. Medan Sverigedemokraterna tycker att de, som största parti på högersidan, ska ha ett inflytande som motsvarar deras röstunderlag. Hur det går återstår i skrivande stund att se.

I Göteborgs kommunfullmäktige är situationen om vem och vilka som ska styra rikets andra stad minst lika osäker. Jonas Attenius (S) rödgröna koalition bestående av S, V och MP saknar ett mandat för att få egen majoritet. Han behöver sedan Feministiskt initiativ förlorade sina mandat ytterligare ett parti på sin sida. 

Eller kan kommunstyrelsens nuvarande ordförande Axel Josefson (M) få till ett samarbete med samtliga övriga partier SD, D, L, KD och C?

Eller kommer någon av dem göra anspråk på ett minoritetsstyre, likt det Josefson lett under föregående mandatperiod? Frågorna är i dagsläget många. Svaren desto färre.

I Öckerö kommun tyder allt på att Öckeröalliansen (KD, M och L) kommer fortsätta styra ökommunen. Om inget oförutsett händer kommer Jan Utbult (KD) att fortsätta som kommunstyrelsens ordförande under den kommande mandatperioden.

Men allt är inte givet i kommunen. Rösterna i kommunvalet har räknats på valnatten eller vid välnämndens rösträkning onsdagen efter valet. Därefter transporterades rösterna till Länsstyrelsen för en slutgiltig rösträkning som beräknas vara klar den 23 september. Efter det fördelas mandaten och antal ledamöter för varje parti.

I dagsläget har övriga anmälda partier 3,6 procent av rösterna. Om det skulle visa sig att ett och samma parti fått över 2 procent av rösterna innebär det att det partiet får (minst) ett mandat i kommunfullmäktige. Det partiet som ser ut att ligga närmast något mandat tycks vara Brobyggarpartiet.

Centerpartiet i Öckerö, som i valet 2018 missade tvåprocentsspärren med 0,4 procentenheter, ser enligt det preliminära valresultatet, som vi publicerade i förra veckan, ut att missa ett mandat i kommunfullmäktige även i årets val. Men tills Länsstyrelsen redovisat sitt slutgiltiga resultat är naturligtvis osvuret bäst.

Mer från ledare/krönika

Ta kontakt med dem som glidit ur kalendern

Ännu ett år spurtar obönhörligen på upploppet. Vi är redan…

November är här

November – den mörkaste, tristaste och tyngsta av årets alla…

Frågan om klimatet försvinner inte

Den 18 november avslutas FN:s årliga klimatmöte, COP, efter att…

Det är färger också!

Jag har alltid tyckt om hösten. Den höga klara luften.…

Senaste nytt

Så påverkades niondeklassaren Emilias vardag

 I den där lokalen låg en blomsteraffär när jag var…

Svart Express välte utanför Björlanda idrottshall

Klockan 8:18 larmades polis till Kongahällavägen, i höjd med Björlanda…

Man åtalad för försök till grov utpressning

I april tidigare i år blev en man i 30-årsåldern…

Runt Hörnet öppnar upp för välgörenhet

På mötesplatsen Runt Hörnet har ungdomar tillsammans med ungdomshandledarna diskuterat…

Knapp vinst för THK-damerna

Inledningen gick i hemmalagets tecken. THK hade ledningen med 4-1…

Den som läser en bok blir…

Böcker på höjden, böcker på längden, böcker på tvären. Tjocka,…

Skräpsamlande vardagshjälte

Elliot Gullberg, numera pensionär, kommer från Helsingborg men har bott…

Micki drömmer om att beatboxa på Broadway

Beatboxing, att med rösten och munnen efterskapa ljuden av slagverk…

Fokus på ofrivillig ensamhet

Att vara ensam är för många skönt lite då och…

”Det är roligare att äta tillsammans”

En gråmulen och småblåsig tisdag, som inte gör en kotte…