Soffliggeri – en aktiv handling

De kallas lite föraktfullt för soffliggare. Ordet frammanar en bild av en genomslö typ som inte orkar masa sig i väg till valurnan. Men soffliggeri kan vara en aktiv handling.

Jo, personligen tycker jag att man ska rösta. Men jag inser mycket väl att man inte kan hålla med om allt inom politiken, vilket gör att man ibland måste ta det onda med det goda. Allt detta vet nog de flesta! Men för att travestera den tidigare VPK-ledaren C-H Hermansson:  ”Någon jävla ordning ska’ det va’ i ett land”. Och eftersom det enligt en del inte är något ordning i vare sig landet eller politiken avstår de från att rösta. För dem är det en aktiv handling, en protest. För den som lägger sin röst i valurnan godkänner också den förda politiken, och det kan inte alla. Dessa kritiker menar att vilken regering vi än har haft har det slutat med samma sak: kaos i skolan, kaos i sjukvården, kaos i förorterna, kaos i det mesta! Det känns ju löjligt att höra en politiker säga ”Rösta på mitt parti så blir det bra”. När det i själva verket är under det partiets tid vid makten som det har blivit just allt det här kaoset jag nämner. En som slagit huvudet på spiken är Ulf Lundell som skrev: ”Tidigare generationer byggde landet, nuvarande raserar det.” Och det är med stor sorg och saknad många ser att vi låter detta ske i mitt framför ögonen på oss.

En annan sak. Nästan halva folket röstade mot att vi skulle gå med i EU. Den halvan har ingen politisk röst längre. Först backade MP från sitt tidigare EU-motstånd, därefter V och nu senast SD. Tacka katten att många känner sig svikna och inte vill rösta.

För att inte nämna Natofrågan – där hoppade de flesta politiker i samma tunna. Den svenska alliansfriheten har hållit vårt land utanför krig i 200 år. Det är rekord och världens mest framgångsrika säkerhetspolitik. Ingen annan stat har haft fred så länge, utom det likaledes neutrala Schweiz. Om en så framgångsrik politik ska skrotas, måste det föregås av ordentliga utredningar och debatt. Det är trots allt den största förändring på ett av de viktigaste politikområden – skyddet av landets frihet – på 200 år! 

Att blankröster då, är inte det ett alternativ? Nej, det anser inte en del av den enkla anledningen att blankröster inte räknas i den offentliga debatten. Alltså kan man lika gärna göra något annat, sova på soffan exempelvis, än att masa sig i väg till valurnorna.

Och de tveksamma är i gott sällskap med Jan, mannen som aldrig tvekar eller har gjort fel. Nej, jag menar inte Myrdal utan Guillou. Han skrev innan valet: ”För övrigt anser jag att en stackars socialist inte kan rösta på det parti som:  fördrev Amineh Kakabaveh för att hon var för kritisk mot hederskulturen och dessutom är ett parti som håller på att ersätta klasskampen med flum om hudfärg och kön.”

”… inte kan rösta på det parti som hjälper Moderaterna i Stockholm att privatisera sjukvården och sälja stadens kommunikationer till kineser och oljeshejker. Bara för nöjet att djävlas med bilister och måla en damcykelsymbol på stadens cykelbanor.

”… en stackars socialist omöjligt kan rösta på ett parti som håller den lögnaktige och SD-fjäskande Morgan Johansson som justitieminister. Så vad blir alternativet?”

Ja, man undrar ju! Kanske röstade han blankt, kanske låg han på soffan och snarkade, den gode Jan!

Mer från ledare/krönika

Ta kontakt med dem som glidit ur kalendern

Ännu ett år spurtar obönhörligen på upploppet. Vi är redan…

November är här

November – den mörkaste, tristaste och tyngsta av årets alla…

Frågan om klimatet försvinner inte

Den 18 november avslutas FN:s årliga klimatmöte, COP, efter att…

Det är färger också!

Jag har alltid tyckt om hösten. Den höga klara luften.…

Senaste nytt

Skräpsamlande vardagshjälte

Elliot Gullberg, numera pensionär, kommer från Helsingborg men har bott…

Micki drömmer om att beatboxa på Broadway

Beatboxing, att med rösten och munnen efterskapa ljuden av slagverk…

Fokus på ofrivillig ensamhet

Att vara ensam är för många skönt lite då och…

”Det är roligare att äta tillsammans”

En gråmulen och småblåsig tisdag, som inte gör en kotte…

Hushållens elanvändning minskar rejält i Öckerö

Stigande elpriser och oro i världen har fått hushållen i…

Ta kontakt med dem som glidit ur kalendern

Ännu ett år spurtar obönhörligen på upploppet. Vi är redan…

Fullt utvecklad brand i ”ödehus”

Vid sjuttontiden på lördagskvällen fick Räddningstjänst i Torslanda ett larm…

Genomförandebeslut om tvärförbindelsen antaget

När Göteborgs kommunfullmäktige samlades för sammanträde den 24 november var…

”Mitt kontor fanns inte kvar”

Ett telefonsamtal kom vid 04-tiden. När det ringde mitt i…

Buda på ett pepparkakshus för att ge fler barn ett tryggt hem

För tre år sedan la Fastighetsbyrån för första gången ut…