Soffliggeri – en aktiv handling

De kallas lite föraktfullt för soffliggare. Ordet frammanar en bild av en genomslö typ som inte orkar masa sig i väg till valurnan. Men soffliggeri kan vara en aktiv handling.

Jo, personligen tycker jag att man ska rösta. Men jag inser mycket väl att man inte kan hålla med om allt inom politiken, vilket gör att man ibland måste ta det onda med det goda. Allt detta vet nog de flesta! Men för att travestera den tidigare VPK-ledaren C-H Hermansson:  ”Någon jävla ordning ska’ det va’ i ett land”. Och eftersom det enligt en del inte är något ordning i vare sig landet eller politiken avstår de från att rösta. För dem är det en aktiv handling, en protest. För den som lägger sin röst i valurnan godkänner också den förda politiken, och det kan inte alla. Dessa kritiker menar att vilken regering vi än har haft har det slutat med samma sak: kaos i skolan, kaos i sjukvården, kaos i förorterna, kaos i det mesta! Det känns ju löjligt att höra en politiker säga ”Rösta på mitt parti så blir det bra”. När det i själva verket är under det partiets tid vid makten som det har blivit just allt det här kaoset jag nämner. En som slagit huvudet på spiken är Ulf Lundell som skrev: ”Tidigare generationer byggde landet, nuvarande raserar det.” Och det är med stor sorg och saknad många ser att vi låter detta ske i mitt framför ögonen på oss.

En annan sak. Nästan halva folket röstade mot att vi skulle gå med i EU. Den halvan har ingen politisk röst längre. Först backade MP från sitt tidigare EU-motstånd, därefter V och nu senast SD. Tacka katten att många känner sig svikna och inte vill rösta.

För att inte nämna Natofrågan – där hoppade de flesta politiker i samma tunna. Den svenska alliansfriheten har hållit vårt land utanför krig i 200 år. Det är rekord och världens mest framgångsrika säkerhetspolitik. Ingen annan stat har haft fred så länge, utom det likaledes neutrala Schweiz. Om en så framgångsrik politik ska skrotas, måste det föregås av ordentliga utredningar och debatt. Det är trots allt den största förändring på ett av de viktigaste politikområden – skyddet av landets frihet – på 200 år! 

Att blankröster då, är inte det ett alternativ? Nej, det anser inte en del av den enkla anledningen att blankröster inte räknas i den offentliga debatten. Alltså kan man lika gärna göra något annat, sova på soffan exempelvis, än att masa sig i väg till valurnorna.

Och de tveksamma är i gott sällskap med Jan, mannen som aldrig tvekar eller har gjort fel. Nej, jag menar inte Myrdal utan Guillou. Han skrev innan valet: ”För övrigt anser jag att en stackars socialist inte kan rösta på det parti som:  fördrev Amineh Kakabaveh för att hon var för kritisk mot hederskulturen och dessutom är ett parti som håller på att ersätta klasskampen med flum om hudfärg och kön.”

”… inte kan rösta på det parti som hjälper Moderaterna i Stockholm att privatisera sjukvården och sälja stadens kommunikationer till kineser och oljeshejker. Bara för nöjet att djävlas med bilister och måla en damcykelsymbol på stadens cykelbanor.

”… en stackars socialist omöjligt kan rösta på ett parti som håller den lögnaktige och SD-fjäskande Morgan Johansson som justitieminister. Så vad blir alternativet?”

Ja, man undrar ju! Kanske röstade han blankt, kanske låg han på soffan och snarkade, den gode Jan!

Kommentarer

Kommentera artikeln!

Tyck till! Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Du behöver logga in med bank-id för att kommentera. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och Torslanda-Öckerötidningen förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

Mer från ledare/krönika

Friluftsliv och föreningsliv i all ära, men Torslanda behöver en rejäl dos rock

Musikstaden Göteborg mår faktiskt riktigt bra. För två veckor sedan,…

”Plattan i mattan” får konsekvenser för våra grannar

Häromdagen kom jag att läsa Jyllands-Posten och eftersom det kanske…

Det enda huset för kultur i en stadsdel med 25 000 invånare

I Göteborg råder det tuffa sparkrav inom de kommunala budgeterna.…

Man gör sina misstag!

Jag får guldfeber En strålande vacker sommardag leker jag och…

Senaste nytt

Rätt swish till Barncancerfonden – 90 20 900

I förra veckans tidning skrev vi om #fotbollströjefredag som infaller…

Brödernas engagemang för krigets offer

På något sätt sitter det i öbornas DNA att hjälpa…

Västkuststiftelsen får kraftigt sänkta bidrag

Västkuststiftelsen – som drivs av Västragötalandsregionen, region Halland och Göteborgs…

Från Kalvsund till Manhattan i jämställdhetens namn

I början på mars i år anordnades CSW – The…

Där befinner sig arbetet med nya Torslanda Torg nu

Mycket har varit höljt i dunkel när det gäller arbetet…

”Många tror det är ofarligt”

För att ta sammanfattningen först: Skillnaden mellan i år och…

De fick nytt liv i Torslanda efter flykt från kriget

Det har gått lite mer än ett år sedan kriget…

Tre öbor dömda för cannabisodling

När polisen anlände till huset i Öckerö kommun uppträdde en…

Friluftsliv och föreningsliv i all ära, men Torslanda behöver en rejäl dos rock

Musikstaden Göteborg mår faktiskt riktigt bra. För två veckor sedan,…

Houdini är hemma

Kosläpp har blivit något av en kär tradition. Det sker…

Med passion för vinteridrott

Första söndagen i mars är en högtidsdag för alla med…

Torslanda och Öckerö högt över rikssnittet

Att det är bra för barn och ungdomar att idrotta…

Uppskattad käpphäst-tävling

Bakgrunden till tävlingen var att Judith, Nova och Tindra var…

Föreslaget utegym vid vallen ska bli verklighet i år

Nyligen meddelade nämligen Idrott- och föreningsförvaltningen att arbetet med den…

Holly går all-in för hockeydrömmen

Hanna Olsson är en etablerad landslagsstjärna som återvänt till västkusten…