Kanske är jag bara en ytlig, lättpåverkad person, men med solen och värmen kom också en känsla av att det här Coronaeländet någon dag kommer att vara över. Men att tillåta sig att känna en viss optimism, efter månader av olustkänslor och oro, är inte samma sak som att bli slarvig och frångå de restriktioner och rekommendationer som folkhälsomyndigheten satt upp. Tvärtom är det fortsatt av yttersta vikt att vara försiktig. Rekommendationerna är tydliga; Midsommar och andra högtider ska inte firas som vanligt. Social distansering bör upprätthållas, även om både vädret och en längtan efter att umgås med nära och kära lätt kan göra att vi vill släppa ner garden.
Sahlgrenska sjukhuset flaggade i slutet av maj för att inläggningsfrekvensen för dem som behöver sjukvård riskerade att öka. Så blev det också i inledningen av den här veckan. De exakta siffrorna går att följa på vgregion.se. Men vad man måste ha i åtanke är att mediantiden från att en person smittas till att samma person börjar uppvisa symptom ligger på fem-sex dagar. Thomas Brezicka är chefsläkare på Sahlgrenska universitetssjukhuset. I en artikel i Göteborgs-Posten (200601) förklarade han att det efter de initiala dagarna brukar dröja ytterligare omkring elva dagar innan en person blir allvarligt sjuk.
Vi har alltså, som många andra poängterat, med en rejäl eftersläpning att göra.
Var försiktiga. Tänk på anhöriga, tänk på medmänniskor som befinner sig i riskgrupperna och tänk på dem som arbetar inom sjukvården och som slitit ännu mycket tyngre än vanligt i flera månader nu.
Den 28 maj hade stadsdelen Västra Hisingen 145 konstaterade fall av covid-19, vilket innebär 25 fall per 10 000 invånare. Öckerö hade samma datum 60 konstaterade fall, vilket innebär 46 fall per 10 000 invånare – näst högst i Västra Götalandsregionen.
I veckan startade en del vårdcentraler upp allmäntestningen för covid-19 för personer med milda symptom. Ni kan läsa mer om det längre fram i veckans tidning.