Innan semestern släppte Sveriges kommuner och landsting (SKL) sin ekonomiska rapport för våren 2019. Ingen rolig läsning att få, för den med lite samhällsengagemang, just innan årets stora ”återhämtningsperiod” skulle börja.
SKL nämner att 6 av 20 regioner gick med underskott och att 16 regioner försämrade sitt resultat. Därtill kommer att 69 av 290 kommuner redovisade ett underskott – det högsta antalet på 10 år. De regionala och kommunala verksamheterna kommer därför att behöva en utökad budget för att klara av de investeringar som krävs för att upprätthålla välfärden. MEN! Regeringen har halverat uppräkningen av kommunernas statsbidrag, detta när många av dem redan lånar till löpande kostnader.
SKL pekar på en lösning på problemet – observera att jag använder ordet problemet, inte orwellianska ”nysvenskans” utmaningen – genom att det statliga överskottet omplaceras på lägre nivåer i landet.
Även polisen publicerade sin lista över landets så kallade ”utsatta områden” vid samma tid – ingen munter läsning, den heller. Listan är ett sätt att definiera områden med låg utbildnings- och inkomstnivå, samt där kriminella har en påverkan på lokalsamhället.
Dock finns det de som inte ser helt nattsvart på utvecklingen.
– Den generella utvecklingen är positiv men i vissa områden har kriminaliteten fått djupare fäste, detta säger chefen för polisens nationella operativa avdelning, Mats Löfving.
Kritiker påpekar att listan är stigmatiserande men polisen menar att den ska ses som en riktlinje för vilka områden som kräver extra resurser av organisationen.
Antalet utsatta områden har minskat från 61 till 60, varav 22 klassas som särskilt utsatta, där några har försvunnit medan andra tillkommit. År 2017, när den förra rapporten gjordes, bedömdes alltså 61 områden vara utsatta, varav 23 av dem särskilt utsatta.
– Att åstadkomma förändring tar tid. Den ljusning vi ser är ett steg på vägen i rätt riktning. Genom den uppdaterade lägesbilden kan vi nu planera arbetet på kort respektive lång sikt. En stor utmaning är till exempel fortfarande att många unga dras in i kriminalitet och det krävs att såväl polis som kommuner och andra aktörer är uthålliga i sitt arbete för att vi ska kunna vända utvecklingen, säger Mats Löfving.
Listan hittar du på polisen.se