Ska torget få leva även kvällstid?

I Amhult talar bland annat polis och socialtjänst om ett behov av vuxennärvaro i stadsbilden. När Torslanda Torg byggs om inom några år vill Henrik Edberg se verksamheter som gör torget attraktivt för vuxna att besöka och röra sig i även kvällstid.

Inom några år kommer med allra största sannolikhet Torslanda Torg att byggas om. Vi har skrivit om det åtskilliga gånger de senaste åren, senast i förra veckans tidning. Men det är svårt att få fram konkret information. Anledningen är att det är ”tidigt i processen”. Det finns och har funnits olika förslag, men några beslut är inte tagna. Så länge några beslut inte är tagna vill stadsbyggnadskontoret och förvaltaren Balder hålla korten nära kroppen. 

Jag kan förstå dem. Om vi, lokaltidningen, skriver att så här kan Torslanda Torg komma att utformas i framtiden så finns det de som läser det som ”så här blir det”. 

Man vill arbeta i lugn och ro. Ha en dialog med dem som i första hand berörs, det vill säga de boende i området och näringsidkarna. Det är populärt med dialoger.

Dialogen om ”vilka värden som är värda att behålla” på Torslanda Torg, och vad som saknas idag, hölls det ett möte om med närboende i början på juni.

”Värden”. När jag och min kollega Fredrik gick runt och frågade besökare på Torslanda Torg om vilka värden de ville behålla för en fråga fem-enkät i förra veckas tidning, var vi tvungna att hålla en monolog om vilka eventuella värden stadsbyggnadskontoret möjligen kunde ha i åtanke innan de flesta kunde svara. Känslan var nästan att vi la ord i munnen på vissa av de tillfrågade.

Men det är populärt med dialoger, även om de måste inledas med en monolog.

Jag besöker Torslanda Torg flera gånger i veckan. Egentligen tycker jag bara att det finns en övergripande fråga – och det här är min personliga åsikt – som behöver besvaras: Ska Torslanda Torg vara ett levande torg eller ska det vara dött efter att de flesta affärer stängt? 

Ja, jag tänker i första hand på restaurangverksamhet som har öppet kvällstid. Som har uteservering på sommarhalvåret. Jag vet att det finns sådana idag. Men jag tänker något lite annorlunda. Färre Jack Vegas-maskiner och stor stark och mer… ja, efterfrågan får förstås styra utbudet och kanske är det bara jag som saknar en gastropub, en bistro, en vinbar eller en trattoria av lite högre klass på torget?

Men det här med levande torg handlar inte bara om vilka inrättningar som ska finnas. Det handlar också om de närboende vill tillåta en viss ljudnivå och liv och rörelse på torget. Jag förstår att ingen vill bo nära stök, svineri, supande och gasande moped- och a-traktormotorer. Men om man bor vid ett torg – kanske man ska ha viss acceptans för glada skratt, klirrande glas och kanske till och med lite musik på rimlig volym..?

SSPF (Skola, socialtjänst, polis och fritidsverksamhet) pratar om att det saknas vuxennärvaro i exempelvis Amhult. 

Om man inrättar verksamheter som lockar vuxna att lämna tv:n där hemma och besöka torgen även kvällstid, utan att ta på sig en väst och föräldravandra, har man förmodligen kommit en bra bit på vägen.

Mer från ledare/krönika

Ta kontakt med dem som glidit ur kalendern

Ännu ett år spurtar obönhörligen på upploppet. Vi är redan…

November är här

November – den mörkaste, tristaste och tyngsta av årets alla…

Frågan om klimatet försvinner inte

Den 18 november avslutas FN:s årliga klimatmöte, COP, efter att…

Det är färger också!

Jag har alltid tyckt om hösten. Den höga klara luften.…

Senaste nytt

Så påverkades niondeklassaren Emilias vardag

 I den där lokalen låg en blomsteraffär när jag var…

Svart Express välte utanför Björlanda idrottshall

Klockan 8:18 larmades polis till Kongahällavägen, i höjd med Björlanda…

Man åtalad för försök till grov utpressning

I april tidigare i år blev en man i 30-årsåldern…

Runt Hörnet öppnar upp för välgörenhet

På mötesplatsen Runt Hörnet har ungdomar tillsammans med ungdomshandledarna diskuterat…

Knapp vinst för THK-damerna

Inledningen gick i hemmalagets tecken. THK hade ledningen med 4-1…

Den som läser en bok blir…

Böcker på höjden, böcker på längden, böcker på tvären. Tjocka,…

Skräpsamlande vardagshjälte

Elliot Gullberg, numera pensionär, kommer från Helsingborg men har bott…

Micki drömmer om att beatboxa på Broadway

Beatboxing, att med rösten och munnen efterskapa ljuden av slagverk…

Fokus på ofrivillig ensamhet

Att vara ensam är för många skönt lite då och…

”Det är roligare att äta tillsammans”

En gråmulen och småblåsig tisdag, som inte gör en kotte…