Offentlighetsprincipen måste värnas – och efterföljas

Offentlighetsprincipen är central i den svenska rättsordningen. Den innebär att företrädare för media, men även privatpersoner, har rätt till in syn i och tillgång till statens och kommuners verksamheter.

I Sverige är det oerhört enkelt att ta reda på information om andra människor. Att exempelvis ta reda på om någon är dömd för brott, eller om någon har vapenlicens, tar ett par minuter.

När det gäller insynen i kommunal verksamhet är det något svårare, trots offentlighetsprincipen. Du måste i många fall veta exakt vad du ska fråga om för att få rätt information. Att hitta rätt ingångsport kan också vara snårigt.

En myndighet måste lämna någon form av svar på en förfrågan. Om myndigheten inte kan svara på frågan ska myndigheten meddela frågeställaren det. Alla svar ska lämnas så snabbt som möjligt. Myndigheten ska också organisera sin verksamhet så att ett svar inte dröjer alltför lång tid.

Även om det inte finns några exakta regler för hur snabbt exempelvis en kommun ska återkoppla, utöver angivelsen ”skyndsamt”, så kan det förekomma lokala riktlinjer.

Ystad kommun tillskrev 2017 sin förbättrade position i näringslivsrankningen att man jobbat aktivt med enkelheten och snabbheten som företag får svar från kommunen. Den sydsvenska kommunen gick då ut och garanterade återkoppling inom 24 timmar.

Offentlighetsprincipen innebär inte bara att var och en ska ha tillgång till allmänna handlingar, den kommer även till uttryck på andra sätt i Sveriges grundlagar. Exempelvis genom rätten till yttrandefrihet och medlarfrihet för tjänstemän, det vill säga att offentliga tjänstemän ska kunna lämna ut allmänna uppgifter till exempelvis media utan att drabbas av repressalier.

Torslanda-Öckerötidningens utgivningsområde utgörs, som ni läsare förstås vet, av Öckerö kommun med sina drygt 13 000 invånare och en ”liten” del (cirka 23 000 invånare) av det stora Göteborgs Stad.

Sedan stadsdelsnämnderna avskaffades i Göteborg har förvaltningar centraliserats. Det har gjort det svårare för oss på tidningen att ha örat mot rälsen och veta ”vad som är på gång” i Torslanda. Men vi har också nåtts av vittnesmål från näringsidkare i Torslanda som inte längre känner sig informerade eller vet hur ärenden bereds. Den förre (och siste?) stadsdelsdirektören i Västra Hisingen – Sergio Garay – lanserade ett så kallat advisory board i stadsdelen där bland annat företrädare för stadsdelen, myndigheter, föringslivet och näringslivet diskuterade lokala frågor. Den verksamheten är saknad. Det vittnar flera aktörer om.

Intresset för vad som händer lokalt förblir viktigt i en globaliserad värld där information om vad som händer på andra sidan jordklotet bara är några klick bort. Därför måste vi värna offentlighetsprincipen, precis som alla våra andra demokratiska rättigheter. I synnerhet när omvärldsläget är kaotiskt.

Kommentarer

Kommentera artikeln!

Tyck till! Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Du behöver logga in med bank-id för att kommentera. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och Torslanda-Öckerötidningen förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

Mer från ledare/krönika

Om bostadsbristen Del II

Att Göteborg växer så det knakar kan inte ha undgått…

Blå himmel blues

För varje år som går så förstår jag det lite…

Trist med bostadsbrist

Onelinerns okrönt mästare, Ulf Lundell, lär en gång har sagt…

Se till källan, tiger

Militärövningen Aurora 23 pågår för fullt på marken, i luften…

Senaste nytt

Emelie till EM i ”På spåret”

Vi befinner oss på Ringöns vagnsdepå när en spårvagn, på…

Schröder i U17-EM

Sverige ställdes mot tufft motstånd i gruppspelet i Europamästerskapet: Frankrike,…

Stororder av eldrivna Volvolastbilar – största någonsin

Volvo Lastvagnar har tecknat en avsiktsförklaring med en av världens…

Sonderar terrängen för gårdsförsäljning

Gårdsförsäljning, att en alkoholproducent ska få tillstånd att sälja sina…

Ny nämnd har budget i obalans

Stadsmiljönämnden i Göteborg har stora hål i sin budget för…

Björkö kan få 400 nya bostäder till år 2040

Med sina knappa 1500 invånare är Björkö en udda fågel…

Om bostadsbristen Del II

Att Göteborg växer så det knakar kan inte ha undgått…

Campingen i Lilleby byter ägare och blir First Camp

Göteborgs Camping, eller Lilleby camping i folkmun, har 80 fullrustade…

Hemmavinst för Torslanda IK i derbyt mot Zenith

Matchen inleddes avvaktande från bägge håll. TIK skaffade sig ett…

Spara vatten i helgen

Göteborgs kommun kommer under helgen (26-28 maj) att koppla in…

Betelskolans nya lokaler invigda

Betelskolan på Hönö har fått nya lokaler för att husera…

Hönö IS gör en satsning för lokalsamhället

Hönö IS hade mark över vid gamla Heinövallen, men i…

Invigning av nya lokaler för Närhälsan Torslanda Rehabmottagning

Närhälsan Torslanda rehabmottagning invigdes av enhetschef och leg. fysioterapeut Jannis…

Spaden i marken för hyresrätter på Björkö

Björkdungen ska vid färdigställandet utgöras av 39 nya hyresrätter. Lägenheterna…

Tio år av livsviktigt givande

I maj 2013 byttes den gamla blodbussen ut mot en…