Den här veckan tänkte jag att ni skulle få en inblick i arbetet på en lokaltidning. Med några handgripliga tips för den som vill att vi, eller någon annan tidning, skriver om något specifikt.
Det finns olika sätt att göra en redaktion intresserad av ett ämne. Tänk hisspitch. Berätta om det som är INTRESSANTAST gärna så koncist som möjligt. Ordet hisspitch har sitt ursprung i företagsvärlden, och betyder att det ska gå att berätta om en idé under den tid det tar att åka mellan, säg, bottenvåningen till våning tio i en hiss.
Ge inte fem olika alternativ om varför något är värt en artikel – ge en anledning som är tillräckligt bra – i synnerhet inte varför vi ska skriva om en person. En tidningsartikel är just det, en artikel, inte en avhandling eller en bok.
Följande tre företeelser är ofta nyckeln till att en artikel skrivs.
Vinkeln
Ordet vinkel har en negativ klang för många människor. Det finns en uppfattning om att ”att vinkla något” innebär att man förvrider det till oigenkännlighet.Men ur ett journalistiskt perspektiv betyder att vinkla något snarare att konkretisera och till viss del förenkla ämnet för artikeln, så att det blir förståeligt för så många som möjligt. En lång artikel i en lokaltidning är på 3 500 tecken, en extremt lång artikel är på 5 000 tecken. Det går inte att teckna en hel livsberättelse på det utrymmet. Allmänintresset (läsarna) trumfar alltid egenintresset (någon som vill ha publicitet).
Caset
De flesta tidningsartiklar, i synnerhet lokaltidningsartiklar, behöver ett case. Det vill säga ett exempel på något. Någon behöver ställa upp och tala om varför något är fel. Och helst den som lämnar artikelidén till tidningen. En bra tidningsartikel har citat från någon, för att visa att vem det är som tycker eller tänker något. Tips: Är du irriterad på något? Ställ upp och för din talan med namn och bild. De flesta tidningar behöver det där exemplet för att artikeln ska bli befogad. Det är därför lokaltidningar är fulla av män(niskor) som med besviken min står och pekar på stora potthål i vägen som borde åtgärdas.
Berättigandet
Ett budskap är inte en artikel. Något som kan förklaras i en mening är inte heller en tidningsartikel. För att en tidning ska skriva om ett exempelvis återkommande evenemang är det bra att tipsa tidningen om vad som är nytt för i år – och gärna tipsa om en person som kan tala om det och har tänkt igenom budskapet. Har man blivit omskriven en gång betyder det snarare att man behöver ”höja insatsen” för att bli omskriven fler gånger – det betyder inte att man är berättigad till fler artiklar ”eftersom tidningen skrev en så fin artikel förra gången.”
Men, och det här är viktigt, en lokaltidning är beroende av tips från läsare.
Ju fler personer något är intressant för, desto bättre. Rör nyheten ”bara” en handfull människor är det mindre chans att det plockas upp.
Tänk också på vilka resurser en lokaltidning har, till skillnad mot större redaktioner.
Vi behöver ibland bli servade med ”grejen” eftersom vi ofta inte har veckor eller månader att göra research eller ”gräv”.