Man får vara glad för det fina vädret man får. Även om man, som jag, genant nog har missförstått uttrycket britt-sommar i hela sitt vuxna liv.
Jag har använt begreppet brittsommar helt fel under hela mitt vuxna liv. För det första har begreppet ingenting med mitt älskade Storbritannien att göra. Det kändes liksom passande att britterna belönades med ett epitet ,och lite fint väder, efter att sommaren regnat bort och löven börjat anta samma murriga färger som brittiska pubtapeter och heltäckningsmattor.
Men ordet brittsommar härrör från Birgitta och Brittas namnsdag som infaller den 7 oktober. Det är, enligt SMHI, perioden 4–10 oktober då det kan vara aktuellt att tala om brittsommar.
Personligen har jag tidigare vitt och brett börjat tala om brittsommar i samma stund som min sommarsemester har tagit slut. Vilket naturligtvis alltid, undantagslöst, sammanfaller med att solen och värmen kommer tillbaka. Enligt samma tveksamma minneskonstruktion som får vissa att hävda att det alltid var en och halv meter snö på vintern när de var barn i Göteborgsområdet, bör tilläggas.
För att det verkligen ska röra sig om brittsommar gäller det inte bara att det behagliga vädret inträffar i samband med att Teskedsgumman firar namnsdag, det krävs också att det ska ha varit åtminstone en frostnatt innan det blir varmt (igen).
Vem hittar på de här reglerna? SMHI tydligen. Eller möjligen Herren själv.
Det finns nämligen en legend som säger att Heliga Birgitta tyckte att klimatet i Norden var så kallt och bistert att hon bad om lindring för de stackars plågade invånarna. (Det ska hon ha en eloge för.) Herren ska då ha svarat med att kring den heliga Birgittas dag ge invånarna några extra sommardagar.
Om man sensommarseglar in på Wikipedia kan man läsa att det förekom brittsommar under 8,4 procent av de aktuella oktoberdagarna mellan 1961-2007.
I futtigaste laget om ni frågar mig. Å andra sidan minns jag ingen oktobermånad med bra väder överhuvudtaget.
Indiansommar då? Ja, det uttrycket har ingenting med att Frölunda Hockeyklubb drar i gång säsongen att göra. Här säger SMHI att det kan infalla när som helst under hösten. Men frågan är hur politiskt korrekt det uttrycket kan anses vara 2023. Möjligen står vi när de här raderna skrivs inför någon form av amerikansk urinvånarsommar i några dagar. Det gläder mig. Blå himmel och sol ökar i alla fall mitt välbefinnande med cirka 55,4 procent.