När jag ser havet …

"När jag ser havet, ser jag möjligheter”, säger Muminpappan.
– Det gör jag med!

En gång för många år sedan kom en man till Härlanda, där jag då bodde. Han föreläste på biblioteket om ett skepp han och ett antal kompisar skulle bygga. De hade nämligen intresserat sig för ett gammalt vrak vid inloppet till Göteborg och nu skulle de göra en kopia av det och segla till Kina med innan millennieskiftet. Jag fattade ingenting, trots att mannen visade bilder och skisser. Han var stor och bullrande, hade pondus och man förstod att det var en man som kunde få saker och ting att hända. Entusiasmen glödde i ansiktet på honom, men att bygga ett träfartyg … Jag funderade på om han var galen, binnargalen eller idiot? Men han var ingetdera, han var dykare och han hette Anders Wästfelt. Och framför allt, han var en framsynt visionär. Fartyget, kallat Götheborg, nådde verkligen Kina – om än några år försenat!

Men långt innan dess fick jag tillfälle att besöka varvet Terra Nova där ostindiefararen byggdes och jag författade en artikel för Sveriges finaste kulturmagasin, Kulturens värld, om projektet. I den skrev enbart Sveriges bästa journalister och så hade en amatör som lilla jag slunkit med på ett hörn och som tack fick jag ett saftigt honorar. Så en dag när jag låg på golvet i vardagsrummet och hade djävulska ryggsmärtor och kunde inte röra mig ringde ingen mindre än Lars ”Ulven” Ulvenstam och frågade om han fick använda min bild från artikeln till en text han höll på att skriva. Visserligen blev jag inte kvitt mitt ryggskott men han gjorde verkligen min dag, vecka och månad! Och min tillvaro på golvet blev mer uthärdlig!

Jag bor i ett samhälle längst ute på spetsen av en halvö som heter Sotenäs. Utanför ligger öar, holmar och skär med namn som Smögen, Hållö och Buskär. Här känner man till att fler än 400 fartyg har gått i kvav genom århundradena. Och sträckan mellan Fjällbacka och upp till norska gränsen är inte bättre den, där har drygt 300 fartygsförlisningar skett sedan slutet av 1700-talet. Till och med i vår tid sker fatala olyckor, även med stora båtar.

Vid ett tillfälle var jag på besök hos en av mina familjegrenar i Finland. Jag hade inte mer än kommit in genom dörren innan de ville skicka ut mig igen. De sa till mig att jag skulle gå på en konstutställning. De visade mig tidningsartiklar om en för mig okänd konstnär som skulle ställa ut där. Som vanligt fattade jag ingenting men snäll som jag är larvade jag i väg och kom till en stor bunkerliknande byggnad mitt i stan. På utsidan stod två beväpnade vakter och jag funderade på vad katten jag hade gett mig in på. Scenariot verkade absurt, betongbunker och beväpnade vakter för att visa upp lite konst! Jag gick in och betalade en saftig entréavgift, fortfarande utan en aning vad jag hade gett mig in i. Men jag skulle bli varse! Jag hade kommit in på en utställning med den fantastiske marinmålaren Ivan Aivazovskys bildvärld. Och det ska jag säga, de väldiga verken var verkligen värda visiten! Tavlorna var enorma, målningen Jättevågen är kolossal, 5 x 3 meter! Och kvalitén samt färgerna kunde jämföras med de finaste diabilder. 

I mina hemtrakter fanns ett antal modellbåtsbyggare. De byggde gärna modeller av skutor från J. Ring-Andersen Skibsværft i Svendborg på Fyn. De pratade sig varma för varvets vackra båtar och i samband med en semester i Danmark åkte jag till Svendborg och lyckades hitta varvet. Eftersom det var semestertider jobbade ingen där men jag kom i kontakt med några privatpersoner som låg till kaj där och fick på så sätt komma in på området. Jag kunde inte undgå att kika in på kontoret och fick se att väggarna var fulla av halvskrovsmodeller av fartyg de byggt genom tiderna, och möblerna föreföll vara årsbarn med varvet. Gedigna ekstolar med läderklädda dynor och ett tungt bord i ädelträ. Här har generationer av skeppare suttit i 150 år och skrivit kontrakt på nybyggen eller reparationer. Där och då kände jag historiens vingslag!

Kommentarer

Kommentera artikeln!

Tyck till! Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Du behöver logga in med bank-id för att kommentera. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och Torslanda-Öckerötidningen förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

Mer från ledare/krönika

Om bostadsbristen Del II

Att Göteborg växer så det knakar kan inte ha undgått…

Blå himmel blues

För varje år som går så förstår jag det lite…

Trist med bostadsbrist

Onelinerns okrönt mästare, Ulf Lundell, lär en gång har sagt…

Se till källan, tiger

Militärövningen Aurora 23 pågår för fullt på marken, i luften…

Senaste nytt

Björkö kan få 400 nya bostäder till år 2040

Med sina knappa 1500 invånare är Björkö en udda fågel…

Om bostadsbristen Del II

Att Göteborg växer så det knakar kan inte ha undgått…

Campingen i Lilleby byter ägare och blir First Camp

Göteborgs Camping, eller Lilleby camping i folkmun, har 80 fullrustade…

Hemmavinst för Torslanda IK i derbyt mot Zenith

Matchen inleddes avvaktande från bägge håll. TIK skaffade sig ett…

Spara vatten i helgen

Göteborgs kommun kommer under helgen (26-28 maj) att koppla in…

Betelskolans nya lokaler invigda

Betelskolan på Hönö har fått nya lokaler för att husera…

Hönö IS gör en satsning för lokalsamhället

Hönö IS hade mark över vid gamla Heinövallen, men i…

Invigning av nya lokaler för Närhälsan Torslanda Rehabmottagning

Närhälsan Torslanda rehabmottagning invigdes av enhetschef och leg. fysioterapeut Jannis…

Spaden i marken för hyresrätter på Björkö

Björkdungen ska vid färdigställandet utgöras av 39 nya hyresrätter. Lägenheterna…

Tio år av livsviktigt givande

I maj 2013 byttes den gamla blodbussen ut mot en…

Rosita Ståhl – en glasets mästare

– Fascinationen för glas har alltid funnits där, kreativiteten också.…

Alice älskar diplomboxning

Alice går på Torslandaskolan i årskurs 7. Hon  lägger all…

Nyanlända lotsas in i Öckerö kommun

Redan 2016 startades föreningen ÖS! (Öckerö samverkan integration) för att…

Berörande mästerverk fick folkets hyllning

 Förutom öarnas egna körsångare hade körer från många andra platser…

Blå himmel blues

För varje år som går så förstår jag det lite…