Lite om Johan August Gripenstedt

Om personlighetens roll i historien har det skrivits mången tjock och vitter bok. Så här i efterdyningarna av valet kan det vara intressant att nämna något om en bortglömd men viktig politiker som borde framhållas mer.

Så här i efterdyningarna av valet kan det vara intressant att nämna något om en bortglömd men viktig politiker. 

I en valpamflett läste jag följande mening, om hur kaotiskt mycket har blivit i konungariket Sverige, och jag citerar: ”Problemen skapas av dålig politik, som skapas av dåliga politiker. Det var knappast politiker som en gång gjorde Sverige bra, men det var definitivt politiker som gjorde Sverige dåligt.” 

Ja, jag vet inte om jag helt och hållet håller med. I nutid kan uttalandet säkert ha sin bäring men om vi blickar tillbaka i tiden fanns det en och annan intressant politiker som hade landet och allmänhetens bästa för ögonen.

Har ni hört talas om Johan August Gripenstedt (1848–1856)? Jaså, inte! Ja, han börjar väl bli lite bortglömd, ändå är han en väsentlig pusselbit i förståelsen av varför vårt land har blivit som det blivit. Vi glömmer lätt att det moderna Sverige är en exempellös framgångssaga. På drygt hundra år förvandlades en fattig, outbildad och smutsig nation i Europas utkant till ett av världens rikaste och mest välfungerande länder – det riktigt stora språnget kom efter andra världskrigets slut, det vill säga på 70 år. Det är också lätt att glömma att ”lyftet” inte kommit gratis utan är resultatet av arbetares, bönders, politikers, företagares … Ja, allas hårda arbete. Apropå detta skrev läkaren och skribenten Benjamin Kalischer Wellander följande:

”Sverige är således inte bara ett högtillitssamhälle där kompromisser mellan arbetarklass och borgarklass möjliggjort välfärdsstaten – Sverige är ett land som på närmast magiskt sätt fått humlan att flyga.”

I samband med någon av de senaste somrarnas semesterutflykter stannade jag till vid Nynäs slott. Jag kände visserligen till Gripenstedt sedan tidigare men visste inte att det var här han hade bott. Om Johan August Gripenstedt har sagts: ”Det var hans ekonomiska framsynthet och Per-Albins fördelningspolitik som lade grunden till Sverige ekonomiska framgångssaga.”

Vem var då denne Johan August Gripenstedt? Det militära, juridiken och politiken – var några av hans verksamhetsfält. Under perioden 1856–1866 var han finansminister och kunde från den posten aktivt verka för en snabb utbyggnad av järnvägens stambanenät med kapital upplånat utomlands. Därmed ökade möjligheten att transportera varor.

Gripenstedt lyckades även få riksdagen att sakta men säkert avskaffa tullar och minska tullsatser; bland annat infördes frihandel för spannmål. År 1860 hade Frankrike och Storbritannien ingått ett handelsavtal, vilket innebar att tullsänkningar som beviljades något land automatiskt beviljades de andra. När fler länder anslöt sig sänktes tullarna för alla, och tullmurarna föll hastigt. Gripenstedt ivrade för att Sverige skulle ansluta sig. Detta innebar tullsänkningar på textilier, hantverk, fabriksvaror, kemiska produkter och lyxvaror. Rader av låga tullsatser låstes fast så att de inte gick att höja. Det ”gripenstedtska system” förändrade Sveriges handelspolitik och inledde vår frihandelstradition.

Vid denna tid hände något annat viktigt. År 1846 blev det, såvida platsen låg mer än tre mil från en stad, tillåtet att öppna handelsbod i Sverige. Och år 1864, under Gripenstedts tid som finansminister, försvann också begränsningen på etablering innanför tremilsradien och därmed tog handeln ordentlig fart. 

Vår samhällsmodell har som synes steg för steg byggts upp, inte minst tack vare politiska visionärer.

Som en utvikning kan nämnas att i vårt närområde fanns Sveriges äldsta manuella lanthandel. Bäcks lanthandel startades 1866 och lades ned 2018. Den låg på vägen mellan Kungälv och Lilla Edet. Någon som minns den?

Kommentarer

Kommentera artikeln!

Tyck till! Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Du behöver logga in med bank-id för att kommentera. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och Torslanda-Öckerötidningen förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

Mer från ledare/krönika

Ingen jubileumsallé men väl en flygplatsutställning

I år fyller som bekant Göteborg 402 år. Något som ska…

Om bostadsbristen Del II

Att Göteborg växer så det knakar kan inte ha undgått…

Blå himmel blues

För varje år som går så förstår jag det lite…

Trist med bostadsbrist

Onelinerns okrönt mästare, Ulf Lundell, lär en gång har sagt…

Senaste nytt

Schack matt – Torslandaskolan i final

 Yes2chess är en nationell schackturnering som anordnas årligen av det…

Sparåtgärder skrivs ned kraftigt

På stadsmiljönämndens möte i fredags i förra veckan togs ett…

Polisen har startat pass-utlämning på Hisingen

Nu är det möjligt att hämta ut ditt nya pass…

Öckerö kommun prisas av husbilsägare

Tack vare fina vandringsleder, bra utbud av loppisar, restauranger och…

Johan fann gamla tidningar i taket

Mormor Sol-Britt Sandström köpte en sommarstuga på sjuttiotalet och lät…

”Det är en katastrof!”

Den kollektiva färjetrafiken mellan Öckerö-Björkö-Kalvsund-Grötö kommer att elektrifieras.  Under tiden…

Brf Björlanda Ängar först ut i nya Skra Bro

Det har börjat röra på sig ordentligt när det gäller…

Viktigare nu än någonsin

Sedan 2016 har föreningen Öckerö Pride arrangerat Pride i Hönö…

Ingen jubileumsallé men väl en flygplatsutställning

I år fyller som bekant Göteborg 402 år. Något som ska…

Snopet värre för TIK Dam

Fina förutsättningar på Torslandavallens gräsplan för en match i ”mittens…

Välbesökt våravslutning med Torslanda HK

Redan tidigt på morgonen kunde man se ungdomar vallfärda in…

Emelie till EM i ”På spåret”

Vi befinner oss på Ringöns vagnsdepå när en spårvagn, på…

Schröder i U17-EM

Sverige ställdes mot tufft motstånd i gruppspelet i Europamästerskapet: Frankrike,…

Stororder av eldrivna Volvolastbilar – största någonsin

Volvo Lastvagnar har tecknat en avsiktsförklaring med en av världens…

Sonderar terrängen för gårdsförsäljning

Gårdsförsäljning, att en alkoholproducent ska få tillstånd att sälja sina…