Den som turistat utomlands i år vet att den svenska kronan är svag, så svag att den med en vanlig inkomst knappt kan stanna i ett land som Schweiz mer än några få dagar innan det börjar att svida i (plånboks)skinnet rejält. Minns då att vår valuta och schweizerfrancen var relativt lika för sisådär sex decennier sedan. Men även mot valutor som den amerikanska dollarn och euron har växelkursen fallit kraftigt. På de senaste sju åren har dollarn blivit 40 procent dyrare och euron 20. Till och med den danska kronan har i många år legat över den svenska och för några år sedan var vi i kapp den norska men nu drar norrmännen ånyo ifrån.
Växelkursen, värdet, sätts av tillgång och efterfrågan. Men betalning för varor och tjänster är bara en liten del av valutahandeln. Den största delen går till finansiell spekulation. När vår centralbank höjer styrräntan vill spekulanter låna ut pengar i Sverige. Detta görs genom statsobligationer och de köps för svenska kronor. Då stiger vår växelkurs. Men! Som bekant har Riksbanken en negativ styrränta, på minus 0,25 procent. I sin tur leder detta till låg ränta, och därmed låg avkastning, på våra statsobligationer. En svensk statsobligation, med en löptid på tio år, ger en ränta på 0,19 procent. Detta som en motsvarande ränta i grannlandet Norge ger 1,7 procent och i USA 2,3 procent. Då undviks naturligtvis svenska obligationer och köparna gör sig av med svenska kronor. Nu är vi där att tillgången överstiger efterfrågan och därmed sjunker kronkursen.
Naturligtvis skulle vår Riksbank kunna höja styrräntan och därmed statsobligationsräntan men då uppstår andra problem. Låg ränta stimulerar nämligen konsumtionen genom att den underlättar skuldsättningen. Vi lånar helt enkelt till det som lönen inte räcker till. Vårt ekonomiska system bygger helt enkelt på att pengarna ska rulla så att produktionen hålls uppe. Men om styrräntan höjs minskar efterfrågan, vilket i förlängningen får hjulen att bromsa upp och arbetslösheten att stiga. Enligt Riksbanken är nu hushållens höga skuldsättning ett hot samtidigt som Riksbanken har negativ ränta för att öka skuldsättningen!
Hur man än vänder sig har man rumpan bak.