Idrott med ett stadigt grepp kring chipspåsen

Ännu en olympiad står inför dörren. Den 4 februari invigs vinterspelen i Beijing. Det är andra gången på 14 år som ett OS äger rum på kinesisk mark. 2008 anordnade landet ett sommar-OS. Kritiken mot att länder som bryter mot mänskliga rättigheter får lov att arrangera stora sportevenemang är inte ny. Begreppet ”sportswashing” används för att beskriva hur exempelvis stränga totalitära regimer använder idrottens ”goda namn” för att förbättra sitt eget rykte.

Förutom de båda olympiska spelen i Kina under 2000-talet har även bland annat OS i Sotji, hockey-VM i Vitryssland (som sedermera flyttades) och inte minst nästa års fotbolls-VM i Qatar beskyllts för sportswashing.

Men det stannar inte bara vid stora evenemang. Oligarker och auktoritära regimer tar över stora fotbollsklubbar och pumpar in pengar i dem. Nu senast anrika Newcastle United i engelska Premier League, där Saudiarabiens statliga investeringsfond förra året köpte 80 procent av klubben. Många supportrar jublade över den kommande förmodade miljardrullningen, som på allvar sattes i gång i januaris transferfönster där fotbollsklubben var den allra mest aktiva i ligan med flera prestigevärvningar, medan många människorättsorganisationer har varit starkt kritiska. Ordföranden för investeringsfonden är Saudiarabiens kronprins Mohammad bin Salman, som har pekats ut som ansvarig för mordet på den regimkritiske journalisten Jamal Khashoggi 2018.

I Sverige lyftes Östersunds FK för några år sedan fram som ett verklighetens Åshöjdens BK. Till och med kultursidorna skrev om den fantastiska klubben som hade en egen kultursektion och lät spelarna spela teater. Även om den förre ordföranden friades från misstanken om ekonomisk brottslighet i hovrätten i december förra året, har klubbens gloria hamnat rejält på sned.

I Sverige lever idealet om breddidrott och folkhälsa. 50-procentsregeln gör att ingen utländsk investerare kan köpa en klubb på samma sätt som sker i exempelvis England. Men hur bra är förebild är idrotten? På sociala medier är elitidrottarna sina varumärken. De visar upp sina vältränat muskulösa kroppar på stiliserade bilder för att få oss att köpa vissa produkter. Inget fel i det kanske. Alla måste vi försörja oss. Men signalerna som skickas till unga osäkra användare av sociala medier är ”så här måste du se ut för att vara lyckad.”

Tro nu inte att jag sätter mig på någon hög häst och själv bojkottar konsumtionen av elitidrott. I stort sett varje helg sitter jag framför tv:n och hoppas att unga mångmiljonärer ska sparka in en boll i motståndarens nät eftersom de har röda tröjor med vita ärmar på sig. På ärmarna står det för övrigt Visit Rwanda. I Sveriges riksdag diskuterades 2018 att det årliga biståndet till Rwanda, ett av världen fattigaste länder, uppgick till 230 miljoner kronor, samtidigt som landets ledare beslutat att 350 miljoner skulle gå till att sponsra mitt brittiska favoritlag.

Natten mellan den 13 och 14 februari kommer jag som vanligt sitta uppe och titta på Super Bowl. Förra året kostade en 30 sekunder reklamsnutt under sändningen ungefär 42 miljoner kronor. Det kommer jag inte tänka på då. Jag kommer inte heller tänka på alla de hjärnskador som drabbat före detta amerikanska fotbollsspelare med psykisk ohälsa, fysiskt lidande och i otaliga fall självmord som följd.

Sportswashing, korruption, osunda kroppsideal, doping, ekonomisk brottslighet och psykisk ohälsa.

Idrotten är bara som samhället i övrigt, säger någon. Ja, tänker jag, och gräver djupare i chipspåsen i tv-soffan. Underhåll mig nu.

Kommentarer

Kommentera artikeln!

Tyck till! Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Du behöver logga in med bank-id för att kommentera. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och Torslanda-Öckerötidningen förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

Mer från ledare/krönika

Friluftsliv och föreningsliv i all ära, men Torslanda behöver en rejäl dos rock

Musikstaden Göteborg mår faktiskt riktigt bra. För två veckor sedan,…

”Plattan i mattan” får konsekvenser för våra grannar

Häromdagen kom jag att läsa Jyllands-Posten och eftersom det kanske…

Det enda huset för kultur i en stadsdel med 25 000 invånare

I Göteborg råder det tuffa sparkrav inom de kommunala budgeterna.…

Man gör sina misstag!

Jag får guldfeber En strålande vacker sommardag leker jag och…

Senaste nytt

Rätt swish till Barncancerfonden – 90 20 900

I förra veckans tidning skrev vi om #fotbollströjefredag som infaller…

Brödernas engagemang för krigets offer

På något sätt sitter det i öbornas DNA att hjälpa…

Västkuststiftelsen får kraftigt sänkta bidrag

Västkuststiftelsen – som drivs av Västragötalandsregionen, region Halland och Göteborgs…

Från Kalvsund till Manhattan i jämställdhetens namn

I början på mars i år anordnades CSW – The…

Där befinner sig arbetet med nya Torslanda Torg nu

Mycket har varit höljt i dunkel när det gäller arbetet…

”Många tror det är ofarligt”

För att ta sammanfattningen först: Skillnaden mellan i år och…

De fick nytt liv i Torslanda efter flykt från kriget

Det har gått lite mer än ett år sedan kriget…

Tre öbor dömda för cannabisodling

När polisen anlände till huset i Öckerö kommun uppträdde en…

Friluftsliv och föreningsliv i all ära, men Torslanda behöver en rejäl dos rock

Musikstaden Göteborg mår faktiskt riktigt bra. För två veckor sedan,…

Houdini är hemma

Kosläpp har blivit något av en kär tradition. Det sker…

Med passion för vinteridrott

Första söndagen i mars är en högtidsdag för alla med…

Torslanda och Öckerö högt över rikssnittet

Att det är bra för barn och ungdomar att idrotta…

Uppskattad käpphäst-tävling

Bakgrunden till tävlingen var att Judith, Nova och Tindra var…

Föreslaget utegym vid vallen ska bli verklighet i år

Nyligen meddelade nämligen Idrott- och föreningsförvaltningen att arbetet med den…

Holly går all-in för hockeydrömmen

Hanna Olsson är en etablerad landslagsstjärna som återvänt till västkusten…