FN:s årliga klimatmöte avslutades i fredags. Media rapporterade, men spelar det någon roll, när många människor själva ”bestämmer” vad de tror på?
Den 18 november avslutas FN:s årliga klimatmöte, COP, efter att ha pågått sedan den 6 november. COP27 (det är 27:e gången mötet hålls sedan starten 1995) hölls i egyptiska Sharm El Sheik.
På mötet diskuterades bland annat utsläppsnivåer och hur mycket pengar rika länder ska ge till fattiga länder för deras miljöarbete.
Under många år ägde klimatmötet rum utan att det fick de största rubrikerna i media. Det rapporterades naturligtvis om mötet, vad som diskuterades och bestämdes där, men det toppade sällan nyhetssändningarna i flera dagar i följd.
Nu har miljöfrågan, eller klimatfrågorna, fått ett helt annat medialt genomslag. Något som man kanske skulle kunna anta var positivt för miljömedvetenheten. Men så är inte nödvändigtvis fallet.
I början på 2000-talet var exempelvis inte miljöfrågorna så polariserande som de är idag. Även om alla inte tyckte att miljön – eller klimatet – tillhörde de viktigaste politiska frågorna, så var det knappast särskilt kontroversiellt att vara emot miljöförstöring, giftiga utsläpp eller att varna för klimatförändringar till följd av mänsklig påverkan. Att lyssna på forskare och experter sågs allt jämnt som fullt rimligt. Även om många, mig själv inräknad, valde att inte sätta miljömedvetenheten högst på den personliga agendan.
Omkring 2005 började kritik dock riktas mot dem som varnade för den globala uppvärmningens risker i och med något som kom att kallas Climategate.
Under senare år har miljöfrågan som så mycket annat kommit att bli direkt polariserande. Förmodligen är det också därför klimatmötet får mycket större utrymme i media idag. Trots att händelser som rör Rysslands krig i Ukraina överskuggar det mesta.
Den globala uppvärmningen. Är den en realitet? Är det verkligen människan som ligger bakom förändringen? Brukar inte temperatur och klimat fluktuera i olika perioder?
FN:s klimatforskningspanel (IPCC) gick 2021 ut med att det är ett obestridligt faktum att människans påverkan, främst genom utsläpp av växthusgaser, har orsakat en global uppvärmning och andra förändringar i klimatsystemet.
Ett provocerande påstående för vissa, men bland klimatforskare råder det konsensus om att påståendet stämmer.