Den 3 november är det presidentval i USA. För egen del, som en person vars uppväxt var helt marinerad i amerikansk populärkultur, något som senare utvecklades till ett stort intresse även för amerikansk historia och politik är en amerikansk valrörelse lite som påsk, jul och nyår i ett. I år kanske det är lämpligare att likna presidentvalsracet vid en annan förestående högtid, nämligen halloween.
Jag är väl medveten om att många människor tycker att media i Sverige fäster alldeles för stor uppmärksamhet vid vad som händer politiskt i det stora landet i väster. Och jag är egentligen böjd att hålla med. Men det finns ju trots allt en del saker som ändå rättfärdigar den enorma mediala bevakningen även från svensk horisont.
Traditionellt sett har det som händer i USA varit relevant för resten av världen, inte minst eftersom USA:s självutnämnda exceptionalism gjort att de, för att uttrycka det krasst, lagt sig i konflikter och skeenden jorden runt. Det angår helt enkelt hela världens befolkning hur världens mäktigaste land (militärt, ekonomiskt och kulturellt) styrs.
En annan aspekt är att det som händer i USA, när det gäller exempelvis trender av olika slag, har en tendens att förr eller senare även komma till oss. Det gällde kanske främst konsumtion av musik, film och skräpmat förr i tiden. Men i dagens digitaliserade samhälle gäller det också strömningar och idéer av olika slag.
Betyder det att en i USA het potatis som exempelvis rätten till fri abort skulle kunna bli en aktuell politisk fråga i Sverige också? Det kändes fullständigt omöjligt för några år sedan, men nu skulle jag definitivt säga att det skulle kunna bli så. I en annan ända av samma spektrum ser man hur konspirationsteorier ofta föds i USA, för att sedan bli stora i först Storbritannien och Tyskland för att sedan slå rot även här. Med internet sprider sig idéer sömlöst över jordklotet.
Studerar man sättet som Trump dominerar och domderar nyhetsflödet i USA inser man att om hans taktik skulle lyckas göra honom framgångsrik i ett andra val, så kommer förmodligen försök till att lansera hans vinnande strategier ”i en lite mer svenskt anpassad kostym” även i vårt politiska rum.
Vill man följa det amerikanska valet ytterligare inför den 3 november skulle jag vilja rekommendera de svenskspråkiga poddarna ”USA-podden” från P1 och podden ”Kongressen” med Jakob Stenberg. Är man intresserad av hur USA blev som det är kan man med fördel ta del av den extremt matiga podcastserien ”Stjärnbaneret” om USA:s historia, av och med Per Fjerdingby och Robert Vöks.