Någon gång under innevarande år ska Hallandstrafiken, som ansvarar för kollektivtrafiken i Halland (förutom i Kungsbacka kommun där den ombesörjs av Västtrafik), pilottesta ett nytt biljettsystem där man (när man köper enkelbiljett) betalar för sträckan man åker och inte ett fast pris. Ju längre sträcka man färdas desto dyrare avgift.
På många sätt kan det anses vara en fullt rimlig framtid som betalsystemet öppnar upp för. Ingen höjer på ögonbrynen när en lång taxifärd blir dyrare än en kortare. Men det går på sätt och vis stick i stäv med hur man brukar ta betalt för kollektivtrafikresor. Visserligen är det inte ovanligt med zonindelning i till exempel större städer, där det är dyrare att åka från centrum ut till kransområdena.
I Göteborg hade vi tidigare ett pris för att åka inom Göteborgs kommun, men det blev dyrare att åka till exempel kranskommuner som Öckerö, Mölndal och Partille.
Sedan några år tillbaka ingår Öckerö, tillsammans med just Partille, Mölndal och Göteborg i Zon A. En klar förbättring för personer i Öckerö som vill pendla kollektivt in till centrala Göteborg. Ett bra incitament nu när kommunikationerna mellan Öckerö och Göteborg ska lösas genom ”en kraftfull omställning till hållbart resande i befintligt stråk” – det vill säga på väg 155 och Hönö-/Björköleden.
Har prissättningen gjort att fler Öckeröbor börjat pendla kollektivt? Det vet vi inte. Torslanda-Öckerötidningen har vid flera tillfällen försökt undersöka det, men här har inte statistiken funnits tillgänglig. Vad vi vet är att resandet på Röd Express ökar och att bussarna inte sällan är fulla till bristningsgränsen i rusningstrafik.
Samtidigt som det görs saker för att öka Öckerö- och Torslandabornas vilja att resa kollektivt, i synnerhet i pendlingssyfte, så sker andra rörelser som kan tolkas som det motsatta. Förändringarna som är planerade för Svart Express är en sådan åtgärd, som åtminstone många boende i Björlanda, Lilleby och centrala Torslanda har tolkat som en klar försämring.
Åter till den där piloten för ett nytt biljettsystem i Halland.
Jag kan lugna alla Torslanda- och Öckeröbor genom att tala om att Västtrafik inte har några planer på att införa en sådan lösning just nu. Däremot skriver Västtrafiks presstjänst i ett mejl till Tidningen att man följer testet med intresse och kommer ha en dialog med Hallandstrafiken om resultaten de får fram.
Som sagt: Att betala mer ju längre man åker är på många sätt ytterst rimligt. Men om – alltså OM – det skulle genomföras i vårt område tror jag att det vore dödsstöten för förhoppningarna om ökat hållbart pendlande från Torslanda och Öckerö.