Många tycks uppröras över det faktum att många äldre inte riktigt verkar ha hörsammat Folkhälsomyndighetens uppmaningar om social distansering. På sociala medier löper tråd efter tråd om ”äldre människor som trängs i affärer” och som beter sig ”som om allt var som vanligt”.
Det är svårt att argumentera mot att de som befinner sig i riskgruppen i största möjliga mån bör hålla sig hemma – för deras egen skull naturligtvis.
Men jag kan inte släppa tanken på att en stor andel av dem som nu uppmanas att hålla sig borta från affärer och inte socialisera redan sedan innan virusutbrottet tillhörde samhällets mest ensamma och isolerade.
Om det stämmer att vissa yngre människor blänger på äldre bara för att de vistas utomhus, är det inte bra. De äldre bör få gå på promenader och röra sig utomhus så länge de följer direktiven om distans, lika mycket som några andra.
Det är på många sätt en prövande tid vi nu lever i. Även om Sverige inte helt stängt ner som andra länder har gjort, sätter sig (den relativa) isoleringen och inte minst osäkerheten (”När kan vi gå tillbaka till att leva som vanligt?”) på psyket på de flesta av oss. Det är ingen vild gissning att många människor med få sociala kontakter i vanliga fall har det särskilt besvärligt nu. Därför gäller det att vi visar mer förståelse och hänsyn, inte mindre, än normalt.
Men det är förstås så att det inte existerar några gråzoner på sociala medier. Allt är svart eller vitt, rätt eller fel och mycket basuneras ut med en säkerhet som saknar täckning. Det är som bristen på konkreta svar – alla dessa ”ingen vet med säkerhet när, vad, hur eller om…” driver oss vansinniga. äsa om några av dem längre t bosr några år gamla finns det en anledningen till att det bli kan läsa om några av dem längre t bos
Det finns hjälp att få för dem som sitter ensamma och isolerade. Exempelvis har Röda Korset volontärer som hjälper till med att nå ut till människor i behov utan att riskera smitta. Röda Korset har även en stödtelefonlinje för dem som känner stress och oro inför Coronautbrottet. De gör inte medicinska bedömningar, men stödtelefonörerna har utbildning inom psykologi. Röda Korsets stödtelefon under Coronakrisen – 0771-900800 – har öppet måndag-fredag 12:00-16:00. Alla samtal är anonyma.