Demokrati har ett egenvärde

Det är inte helt ovanligt att jag brottas med vilken typ av information som är lämplig att skriva under vinjetten Ledare i vår lokaltidning. I optimala fall ska texten vara aktuell och lokalt anknuten. Åsikterna som jag presenterar bör naturligtvis ha pregnans, och de bör inte gå stick i stäv med mitt uppdrag som opartisk journalist.

Men ibland inträffar händelser och förlopp i världen som tar de flesta av ens tankar som gisslan. När Ryssland invaderar ett demokratiskt grannland och orsakar död, förstörelse och lidande för den ukrainska befolkningen med – vad det verkar – syftet att göra Ukraina till antingen en fullvärdig rysk provins, eller en Moskvalojal ledstat med demokratin satt ur spel, likt den vi ser i Belarus, då är det svårt att sitta och grunna över lokal infrastruktur.

För några veckor sedan skrev jag om oron inför att det kalla krigets ständigt överhängande kärnvapenhot så sakteliga riskerade att ”tina upp”. Idag är det tisdag den första mars. Ni kanske läser det här till lördagsfrukosten senare i veckan. Hur världen ser ut då är inget jag varken kan, vill eller orka spekulera i. Som alla andra hoppas jag naturligtvis på minsta möjliga blodspillan och att Ryssland har dragit tillbaka sina trupper från sitt grannland. Men det är väl dessvärre en naiv förhoppning.

Världen har, med få undantagsfall, ställt sig på Ukrainas sida i kriget. Till och med de högsta sportsliga instanserna, som tidigare gladeligen låtit ryska rubelbuntar fylla innerfickorna på delegaters och ledamöters Armanikostymer i utbyte mot goodwill och mästerskap, har till slut bestämt sig för att brett bojkotta landets idrottare på grund av invasionen av Ukraina.

Även om de kraftiga ekonomiska sanktionerna som världen just åsamkar den ryska ekonomin förmodligen är Rysslands största huvudvärk just nu, så ska man inte underskatta vad de sportsliga sanktionerna innebär.

Få länder har lika systematiskt som Ryssland, och innan dess Sovjetunionen, använt idrotten som ett sätt att framställa sig i god dager men även för att ena det egna landet. Idrotten tycks dessutom vara Vladimir Putins stora fritidsintresse. Han är en skicklig kampsportsutövare. Efter invasionen av Ukraina fråntogs han först sitt hedersordförandeskap i internationella judoförbundet, några dagar senare beslutade det internationella taekwondoförbundet att ta ifrån honom hans svarta bälte i idrotten. Han har ett dokumenterat intresse för ishockey och har ofta synts utöva sporten. För Putin var det förstås enorma strategiska framgångar att landet fick lov att arrangera vinter-OS i Sotji 2014 och fotbolls-VM 2018.

Att nu personer, som exempelvis FIFA:s ordförande Gianni Infantino, som Putin tidigare har haft lindad runt sitt lillfinger har tvingats att ta avstånd från Ryssland åsamkar förmodligen Vladimir Putin mer lidande än vad det hade gjort för många andra auktoritära ledare.

Det ryska folket kommer också, trots den ensidiga och i många fall falska rapporteringen som de matas med i de statliga ryska medierna, behöva ställa sig frågan om varför deras idrottare egentligen stängs ute från alla former av tävlingar och mästerskap. Om det bara handlar om en bejublad befrielsekampanj, som den inhemska median rapporterar om, varför reagerar hela idrottsvärlden så här?

Jag vill inte komma med några politiska pekpinnar. Vi lever i en tid då alla politiska ställningstagande är att ge sig ut i minerad mark och nästan alla lever i sin helt egna verklighet. Ingen kommer att läsa de här raderna och ändra uppfattning om någonting.

Men jag vill ändå avsluta med en slutsats som jag har dragit. Demokrati har ett egenvärde. Demokrati innebär ingen garant för att goda beslut tas eller att bra politiker kommer till makten. I demokratin finns en inbyggd svaghet som innebär att systemet kan utnyttjas av destruktiva, lögnaktiga och antidemokratiska krafter. Men demokratin är trots det alltid värd att försvara. Alternativet, ett auktoritärt statsskick, oavsett bakomliggande ideologi, leder alltid – undantagslöst – till att hela eller stora delar av befolkningen förtrycks och vilseleds.

Kommentarer

Kommentera artikeln!

Tyck till! Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Du behöver logga in med bank-id för att kommentera. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och Torslanda-Öckerötidningen förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

Mer från ledare/krönika

”Plattan i mattan” får konsekvenser för våra grannar

Häromdagen kom jag att läsa Jyllands-Posten och eftersom det kanske…

Det enda huset för kultur i en stadsdel med 25 000 invånare

I Göteborg råder det tuffa sparkrav inom de kommunala budgeterna.…

Man gör sina misstag!

Jag får guldfeber En strålande vacker sommardag leker jag och…

Ett jubileum ingen ville uppleva

Ibland fylls den här platsen i tidningen av allmänna betraktelser,…

Senaste nytt

Föreslaget utegym vid vallen ska bli verklighet i år

Nyligen meddelade nämligen Idrott- och föreningsförvaltningen att arbetet med den…

Holly går all-in för hockeydrömmen

Hanna Olsson är en etablerad landslagsstjärna som återvänt till västkusten…

Hon blev ansiktet utåt för missförhållanden inom gymnastiken

Clara Göthbergs aha-upplevelse kom efter en skoluppgift hon fick i…

Sjöräddningsövning vid Hönö Färjeläge

Samtidigt som snöovädret drog in över Öckerö kommun befann sig…

En välgörande tur på skoter

Thomas Tuvebäck från Tumlehed körde samma race för ett och…

Volvo får återigen tillåtelse att flytta fridlysta djur

Volvo Cars och Northvolts planerade batterifabrik i Torslanda innebär en…

”Plattan i mattan” får konsekvenser för våra grannar

Häromdagen kom jag att läsa Jyllands-Posten och eftersom det kanske…

Skyltskämt på torget… eller?

En och annan förbipasserande på ”baksidan” av Torslanda Torg och…

Motsvarar en fjärdedel av svenskt fiske

Patrik, som är chef för fisketillståndsgivningen, har arbetat på HaV…

Färgglad konst som sprider glädje

Förra fredagen satte konstnären Eva-Lena Martinson upp sina tavlor inför…

Inget behov av dygnet runt-öppen förskola

Socialdemokraterna vill i en motion se till att en centralt…

Skadegörelse för miljonbelopp

Under både januari och februari, men främst i slutet av…

Mer än en bilhall – en livsstil

Med satsningen på en helt ny bilhall gör Frontbilar i…

Bottenrekord – extremt få nyfödda i Öckerö kommun

Antalet nyfödda minskade stort i Sverige som helhet under 2022…

Chocken för Vingen – kommunalt stöd dras in

Sedan Kulturhuset Vingen slog upp sina portar har man haft…