Bohuslän är fantastiskt

Semestern är slut för många och hösten närmar sig med stormsteg (ursäkta skämtet). Det är då det stora vemodet rullar in. Men strunta i höstdepressionen! Det finns en värld att upptäcka nästgårds.

Nu när sommaren håller på att gå över i höst kan det vara skönt att ha ställen i närheten att besöka. Mellersta Bohuslän med dess inland är ett område som sorgligt nog är förbisett som utflyktsmål. Här kommer några tips på ställen att besöka.

Svarteborg innefattar förutom tätorterna Dingle och Hällevadsholm, flera natursköna områden där du bland annat kan fiska i södra Bullaresjön och bada i Kolstorpevattnet. Här finns även ett stort antal boplatser från stenåldern, bronsåldern samt järnåldern med fornlämningar som gravrösen, skålgropar, hällristningar, gravfält och fornborgar.

Svarteborgs kyrka ligger magnifikt uppe på en höjd mitt i landskapet. Till platsen är en gammal berättelse knuten. Enligt sägnen kring Svarteborg ville drottning Hud gifta sig med kung Rane, vars borg ska ha legat på höjden där Svarteborgs kyrka i dag står. Kungen var känd för sina kunskaper i strid och sitt stora intresse av jakt. Ran uppvaktades av drottningen och efter tvekan tackade han ja.

På bröllopsdagen hade han dock ångrat sig och ridit ut på jakt. När drottningen med bröllopsfölje anlände till Raneborg fann de att han inte var hemma. Drottningen blev då så arg över sveket att hon lät bränna ner borgen och lär ha yttrat orden ”Hittills har du hittat Raneborg, men hädanefter ska du heta Svarteborg”.

När kungen såg vad som hade hänt red han efter drottningens följe. Kungen överföll drottningen och klöv hennes huvud med sitt svärd. Hennes sällskap flydde, men kungen red ifatt och dödade dem alla. Hennes sällskap av krigare ska enligt sägnen vara begravd vid bautastenarna på Stenehed i Hällevadsholms utkant.

Gravfältet vid Stenehed är ett av de mest säregna i Bohuslän, med flera av järnålderns gravtyper representerade. Förutom högar och stensättningar finns här flera resta stenar, en skeppssättning och resten av en domarring. Det mest omtalade monumentet är en rad av nio bautastenar som vid tiden kring år 400–600 efter Kristus kan ha fungerat som en solkalender. Ursprungligen kan raden ha infattat elva eller tolv bautastenar. Enligt äldre källor ska flera liknande stenåldersmonument funnits i Bohuslän men Stenehed är det enda som finns bevarat i dag.

Thomas Thorild (1759–1808) föddes i Svarteborgs socken och var författare, poet, filosof och professor. Thorild kom främst att bli uppmärksammad av sin samtid och eftervärld tack vare sin personlighet och spännande levnadsöde. Han visade att man inte behöver lyda andra bara för att de har en högre position i samhället. Han har blivit känd för citatet som är inhugget ovanför entrén till aulan på universitetet i Uppsala. Detta lyder ”Tänka fritt är stort – men tänka rätt är större”. I Hällevadsholm finns Thomas Thorilds-platsen, till minne av Thorilds tankar om att människan är fri att själv forma sitt liv och öde. En minnessten över honom står vid torpet Blåsopp, utanför samhället, där han föddes.

 

Kommentarer

Kommentera artikeln!

Tyck till! Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Du behöver logga in med bank-id för att kommentera. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och Torslanda-Öckerötidningen förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

Mer från ledare/krönika

”Plattan i mattan” får konsekvenser för våra grannar

Häromdagen kom jag att läsa Jyllands-Posten och eftersom det kanske…

Det enda huset för kultur i en stadsdel med 25 000 invånare

I Göteborg råder det tuffa sparkrav inom de kommunala budgeterna.…

Man gör sina misstag!

Jag får guldfeber En strålande vacker sommardag leker jag och…

Ett jubileum ingen ville uppleva

Ibland fylls den här platsen i tidningen av allmänna betraktelser,…

Senaste nytt

Med passion för vinteridrott

Första söndagen i mars är en högtidsdag för alla med…

Torslanda och Öckerö högt över rikssnittet

Att det är bra för barn och ungdomar att idrotta…

Uppskattad käpphäst-tävling

Bakgrunden till tävlingen var att Judith, Nova och Tindra var…

Föreslaget utegym vid vallen ska bli verklighet i år

Nyligen meddelade nämligen Idrott- och föreningsförvaltningen att arbetet med den…

Holly går all-in för hockeydrömmen

Hanna Olsson är en etablerad landslagsstjärna som återvänt till västkusten…

Hon blev ansiktet utåt för missförhållanden inom gymnastiken

Clara Göthbergs aha-upplevelse kom efter en skoluppgift hon fick i…

Sjöräddningsövning vid Hönö Färjeläge

Samtidigt som snöovädret drog in över Öckerö kommun befann sig…

En välgörande tur på skoter

Thomas Tuvebäck från Tumlehed körde samma race för ett och…

Volvo får återigen tillåtelse att flytta fridlysta djur

Volvo Cars och Northvolts planerade batterifabrik i Torslanda innebär en…

”Plattan i mattan” får konsekvenser för våra grannar

Häromdagen kom jag att läsa Jyllands-Posten och eftersom det kanske…

Skyltskämt på torget… eller?

En och annan förbipasserande på ”baksidan” av Torslanda Torg och…

Motsvarar en fjärdedel av svenskt fiske

Patrik, som är chef för fisketillståndsgivningen, har arbetat på HaV…

Färgglad konst som sprider glädje

Förra fredagen satte konstnären Eva-Lena Martinson upp sina tavlor inför…

Inget behov av dygnet runt-öppen förskola

Socialdemokraterna vill i en motion se till att en centralt…

Skadegörelse för miljonbelopp

Under både januari och februari, men främst i slutet av…