Berömda skottar – finns de?

Den ”skotska upplysningen” (The Scottish Enlightenment), är den bekant?
Det var en period under 1700-talet och in på 1800-talet som inte enbart påverkade Skottland utan helacVästerlandet. Och även om ni inte känner till begreppet så vet ni namnen på några av företrädarna, nämligen Adam Smith och Robert Burns.

Då och då skriver jag om hur mina intressen tagit mig till olika platser i världen. En bitanke med dessa skriverier är naturligtvis ett inspirera läsarna till egna resor baserade på vilka fritidsintressen man har. Den här gången hamnar vi i Skottland.

Vid en tids vistelse i New Lanark frågade jag på skoj hotellägaren om det finns några berömda skottar. Han tog märkligt nog inte illa upp utan kom tillbaka nästa dag med en lång lista upptagande namn alltifrån poeten Robbie Burns, ingenjören Thomas Telford (bidrog bland annat med sitt kunnande vid bygget av Göta kanal) till skådisen Sean Connery. Så har vi Adam Smith (1723–90) förstås, nationalekonomins och liberalismens fader. Hans grav på Canongate Kirkyard i Edinburgh besökte jag för övrigt i ett annat sammanhang. Och som en ytterligare utvikning kan nämnas att på samma kyrkogård ligger även Agnes Maclehose (1759–1841) vän till nationalskalden Robert Burns, med vilken hon korresponderade under namnet ”Clarinda” (visst lät det romantiskt?). Burns skrev flera dikter till henne. Den mest kända heter Ae fond kiss, och det är här vi läser de vackra raderna:”Had we never lo’ed sae kindly, had we never lo’ed sae blindly, never met, or never parted, we’d hae ne’er been broken-hearted”.

Burns känner vi som mannen bakom Old lang syne och My luve is like a red red rose, den som Evert Taube gjorde en sådan fin översättning av. Mindre känt är att väldens vackraste och mest kända klipperskepp, Cutty Sark (Kort Särk), fick sitt namn från ett Burnspoem.

Eftersom nationalekonomi är ett av mina många intressen ska jag här viga några rader åt Adam Smith – jag har nämligen en känsla att hans namn börjar falla i glömska utanför nördarnas skara.

Såväl Burns som Smith tillhör den så kallade ”skotska upplysningen” The Scottish Enlightenment, en period under 1700-talet och in på 1800-talet som inte enbart påverkade Skottland utan hela Västerlandet.

Adam Smith var ledande inom den skotska upplysningen. Han var visserligen troende men insåg behovet av en sekulär grund för etiken. Smith grubblade över var gränsen går mellan egenintresset och ansvaret för våra medmänniskor. Upplysningsperioden karaktäriserades av empiriskt tänkande där de grundläggande värdena var förbättringar, samhällsansvar och fördelar för såväl den enskilda individen som samhället i stort. De skotska filosoferna funderade över hur moraliska normer vuxit fram och Adam Smith prövade vilka normer som fungerar i praktiken, exempelvis vilka dygder är önskvärda i den ”osynliga handens” ekonomiska system?

Smith har idén om ”den opartiske betraktaren”, en tänkt person som är ”en förvandling av moraliska erfarenheter till principer” – ett samvete som behärskas av förnuftet, inte av känslor.

Adam Smith är mest förknippad med verket The Wealth of Nations, Nationernas välstånd, som utkom år 1776. Där försvaras den fria marknaden och vikten av konkurrens och arbetsfördelning.

Hans första verk, och enligt honom själv, det viktigaste heter The Theory of Moral Sentiments. Här utvecklar han doktrinen om samvetet som skiljer rätt från fel i varje given situation. Han påpekar också att samhället inte enbart håller ihop på grund av naturliga regler, det håller ihop även av sympati. Smith argumenterar för att vi delar känslor och, till viss del, fysiska upplevelser med våra medmänniskor. Genom detta söker vi maximera andras glädje och minimera deras smärtor så vi tillsammans kan dela glädjen.

Kommentarer

Kommentera artikeln!

Tyck till! Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Du behöver logga in med bank-id för att kommentera. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och Torslanda-Öckerötidningen förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

Mer från ledare/krönika

”Plattan i mattan” får konsekvenser för våra grannar

Häromdagen kom jag att läsa Jyllands-Posten och eftersom det kanske…

Det enda huset för kultur i en stadsdel med 25 000 invånare

I Göteborg råder det tuffa sparkrav inom de kommunala budgeterna.…

Man gör sina misstag!

Jag får guldfeber En strålande vacker sommardag leker jag och…

Ett jubileum ingen ville uppleva

Ibland fylls den här platsen i tidningen av allmänna betraktelser,…

Senaste nytt

Föreslaget utegym vid vallen ska bli verklighet i år

Nyligen meddelade nämligen Idrott- och föreningsförvaltningen att arbetet med den…

Holly går all-in för hockeydrömmen

Hanna Olsson är en etablerad landslagsstjärna som återvänt till västkusten…

Hon blev ansiktet utåt för missförhållanden inom gymnastiken

Clara Göthbergs aha-upplevelse kom efter en skoluppgift hon fick i…

Sjöräddningsövning vid Hönö Färjeläge

Samtidigt som snöovädret drog in över Öckerö kommun befann sig…

En välgörande tur på skoter

Thomas Tuvebäck från Tumlehed körde samma race för ett och…

Volvo får återigen tillåtelse att flytta fridlysta djur

Volvo Cars och Northvolts planerade batterifabrik i Torslanda innebär en…

”Plattan i mattan” får konsekvenser för våra grannar

Häromdagen kom jag att läsa Jyllands-Posten och eftersom det kanske…

Skyltskämt på torget… eller?

En och annan förbipasserande på ”baksidan” av Torslanda Torg och…

Motsvarar en fjärdedel av svenskt fiske

Patrik, som är chef för fisketillståndsgivningen, har arbetat på HaV…

Färgglad konst som sprider glädje

Förra fredagen satte konstnären Eva-Lena Martinson upp sina tavlor inför…

Inget behov av dygnet runt-öppen förskola

Socialdemokraterna vill i en motion se till att en centralt…

Skadegörelse för miljonbelopp

Under både januari och februari, men främst i slutet av…

Mer än en bilhall – en livsstil

Med satsningen på en helt ny bilhall gör Frontbilar i…

Bottenrekord – extremt få nyfödda i Öckerö kommun

Antalet nyfödda minskade stort i Sverige som helhet under 2022…

Chocken för Vingen – kommunalt stöd dras in

Sedan Kulturhuset Vingen slog upp sina portar har man haft…