Arga unga män har väl alltid funnits. Men varför var de så arga och äventyrliga och utan självbevarelsedrift år 793? Svar: rikedom och ära lockade, då som nu.
Om vi skall rekommendera en enda plats, för en av nordisk historia intresserad person att besöka, är valet lätt. Lindisfarne!
Här på ön började vikingatiden med att en grupp arga och äventyrliga unga nordiska män plundrade ett av norra Europas rikaste kloster.
– De måste ha varit kända för de kom in med en tidvattensvåg, plundrade, slog ihjäl och vände åter med nästa tidvattensvåg, berättar vikingaexperten Stellan Johansson, som själv varit på ort och ställe ett par gånger.
– Kanske kom de för att sillfisket hade slagit fel så att svält rådde hemma i Norden, spekulerar Stellan vidare. Sådana nedgångar i fisket är kända sedan århundraden.
Och inte långt därifrån slutade vikingatiden 273 år senare med slaget vid Stamford Bridge, 20 mil söder om Lindisfarne.
Ön Lindisfarne, eller Holy Island som den också kallas, ligger utanför Englands nordöstra kust, ett stenkast från gränsen till Skottland. Hit kommer man endast på vissa tider då tidvattnet medger passage på den väg som en del av dygnet ligger under vatten.
Nuförtiden är ön en ett populärt turistmål men det har inte alltid varit så, bara för några årtionden sedan hittade endast historieentusiaster hit. Nu lever många av öns 200 innevånare av turismen, som ju inte enbart kommer för vikingarnas skull utan även för att se slottet där Roman Polanski spelade in filmen Djävulsk gisslan, eller Cul-de-Sac som den också heter.
Ta gärna även en avstickare till York, när du ändå är i området. Där finns en fin katedral och ett världsberömt vikingamuseum. Vikingarna kallade stan för Jorvik och platsen var ett viktigt handelscentrum under järnålder och medeltid. Vikingaentusiaster i Bohuslän påstår att namnet kommer av Joreviken, som ligger norr om Hamburgsund.
Strax öster om York ligger Stamford Bridge, som också är väl värt ett besök. Där stod slaget som ändade vikingatiden och en skylt berättar om hur vikingarna förorsakade den engelska hären så stora förluster att den inte förmådde att stå emot Wilhelm Erövraren som dök upp vid engelska kanalen en tid senare samma år.
Om vikingatiden började med anfallet på klostret på Lindisfarne slutade perioden alltså vid Stanford Bridge. Men vart tog då alla de arga unga männen vägen helt plötsligt, alla dog ju inte där? Så här skriver historieprofessorn Dick Harrisson i sin bok om korstågen, Gud vill det:
”Att svenskar, danskar och norrmän, liksom nordtyskar och polacker under högmedeltiden kom att bli väl så entusiastiska korsfarare som fransmän, engelsmän och italienare berodde ytterst på att de utgjorde en integrerad del av den västerländska, romersk-katolska kulturkretsen. Där vikingatågen slutade tog korstågen vid.”
Och än i dag är unga män lika arga och giriga som då, fast nu kallar vi dem inte vikingar och korsfarare utan saker som fotbollshuliganer, rikskapitalister, gängkriminella och liknande saker.