Låt Bohusläns färjor tar dig över vackra sund till ombesjungna öar och ett gränsland där allt flyter ihop.
Färjor är porten till öar men de är också porten till en annan värld, nämligen gränslandet mellan himmel, hav och land. Det vill säga den gränsen där allt är möjligt och där allting kan hända!
”Vandrare havet dig hälsar
Klippornas rike dig kallar
Helbrägda hemåt du vänder
Sälta och sol du välsignar.”
Så skrev skalden Fredrik Nycander och med vandrare menade han resenärer i allmänhet vare sig de färdas till fots, per automobil, bicykleta, aeroplan, motordriven velociped eller rent av på egen köl. Medan ”Klippornas rike” naturligtvis är Bohuslän.
För att åka till detta gränsrike kan du ta en färja – ofta Trafikverket Färjerederiets gula eller Västtrafiks blåvita men även en del privata finns. Här kommer lite tips på hemester per färja nu när sommaren är här.
I Bohuslän finns fler färjeleder än man kanske tänker på. Grovt räknat rör det sig om ett drygt tjugotal. Om vi utgår från vår horisont går Kungsö från Stenpiren till Hönö Klåva sommartid. Trafikverkets färjor som Ada, Beda och Göta förbinder Hisingen med Öckerö kommun. Blickar vi därefter norrut så har vi Kornhallsfärjan, Gerd, vilken sammanlänkar Hisingens norra del med fastlandet. Turen över Nordre älv är kort men besparar den som ska åt detta håll en omväg.
Sträckan mellan Rörtången och den 130 meter höga Brattön (Blåkulla) i Hakefjorden trafikeras med båt.
Tar vi oss länge norrut finns en färja mellan Koön och Marstrand, den så kallade Marstrandsfärjan. Ön är en turistmagnet och vid högtryck sätts extrafärjan Nisse in.
Mellan Kolhättan och Svanesund på Tjörn går en färja, som ibland heter Svanhild.
Till Härön kommer du via båt som avgår från Kyrkesund.
M/S Hakefjord tar dig till från Rönnäng till Dyrön och Åstol.
Färjan Annie ”fraktar” dig de 200 metrarna mellan Lyrsten på Orust till Lyrön på 3 minuter.
I Malö strömmar ligger en ö som besjöngs av Evert Taube. Färjan dit heter Maj och är uppkallad efter en verklig person, Maj Johansson. I Taubes visa går handelsman Flink på Ängön och drömmer om denna flicka så här poetiskt:
”Maj på Malö, vackra Maj
Dig vill alla böljor smeka
När du kommer i din eka
Och förtöjer den på svaj”
Mellan Malö och Ängön går en väg och vill du vidare norrut tar du en liten färja som på 3 minuter för dig de 140 metrarna från ön till Fruvik.
Till Gullholmen och Käringön går Västtrafiks färjor Strömstierna och Strömcrona.
En tur över tröskelfjorden Gullmarn gör man med till exempel Gullmaj.
Linfärjan Maria går till Bohus-Malmön.
Från Kungshamn och Smögen avgår taxibåtar och från båda orterna kan man ta sig vidare till fyrön Hållö – där finns för övrigt ett fint vandrarhem.
Mellan Hamburgsund och Hamburgö är ett smalt sund som Taube utnämnde till Sveriges vackraste. Här kan man åka en elektriskt driven färja vid namn Saga.
Från Hamburgsund avgår vandrarhemmets taxibåt till Väderöarna, en tur på 40 minuter.
Till Syd- och Nordkoster samt andra skärgårdsöar går båtar året runt från Ångbåtskajen i centrala Strömstad. Resan tar 30–45 min beroende på vilken brygga du väljer att gå av vid. Det går även att åka med på en 1,5 timmas rundtur.
Från Bohusläns nordligaste stad reser du även till Norge per båt. Rutten Strömstad – Sandefjord trafikeras dagligen av bilfärjor.
Så med stridsropet ”Se Bohuslän per färja!” önskar vi er en lång, skön och vederkvickande sommar.