Det har i ett par sammanhang lyfts en oro kring hur den lokala miljön påverkas vid byggandet av havsbaserad vindkraft. I senaste numret av denna tidning vädrade Jan Utbult, KSO på Öckerö sin oro. I GP har ordförande för SFPO, Peter Ronelöv uttryckt motsvarande. Vi vill med denna artikel klargöra fakta.
Alla projekt för havsbaserad vindkraft måste genomgå en omfattande miljöprövning. Det krävs tillstånd både för vindparken och de anslutande elkablarna. Totalt behöver vi drygt 15 olika tillstånd enligt fem olika lagstiftningar. Tillstånden ges av Mark- och miljödomstolen samt Regeringen. Bland de tiotals expertmyndigheter som är remissinstanser kan nämnas Havs- och vattenmyndigheten, Sjöfartsverket, Länsstyrelsen, SGU och Försvarsmakten. I tillstånden finns villkor som vi måste följa. Tillstånd beviljas bara om verksamheten inte orsakar oacceptabel påverkan på miljön eller människors hälsa.
Inom ramen för tillståndsansökan måste projektet ta fram en detaljerad miljökonsekvensbeskrivning (MKB). Den undersöker hur byggande, drift, och avveckling kan påverka vattenkvalitet, bottenmiljöer, fisk, fåglar, marina däggdjur, sjöfart etc. Förslag för att minska eventuell påverkan redovisas. Alla ansökningshandlingar är offentliga. Totalt lägger vi fem år och tiotals miljoner kronor på ansökningarna som hittills är över 1 500 sidor.
Vidare är klimatförändringar förmodligen det största hotet mot lokala ekosystem.
En kommun kan således säga ja till att en vindkraftspark får prövas utan att behöva vara orolig för den lokala miljön. Få saker är så väl utredda som miljöfrågor i vindkraftsprojekt.
/Göran Andersson, Projektledare Västvind, Eolus
Stefan Gustavsson, Public Affairs, Eolus