Riksförbundet HjärtLung har utnämnt november till lungmånaden. Från norr till söder kraftsamlar vi under en månad för att uppmärksamma personer som lever med lungsjukdomar lite extra.
Ett av de bästa sätten att ta hand om sin lungsjukdom är att vaccinera sig mot den årliga säsongsinfluensan. Influensa är enligt 1177.se en infektion du får av ett virus och kan snabbt leda till att man känner sig sjuk med hög feber, huvudvärk, muskelont, halsont och hosta. Det är mycket smittsamt och sprids genom luften genom hostningar och nysningar.
Influensavirus har en förmåga att förändra sig, därför behöver man vaccinera sig varje år. Folkhälsomyndigheten rapporterar att cirka 70 procent av personer 65 år och äldre i Sverige vaccinerat sig mot säsongsinfluensa säsongen 2021–2022. Det är glädjande nog en ökning med fem procentenheter från föregående säsong.
Men vi är inte nöjda. Vi vill att så många som möjligt över 65 år ska vaccinera sig eftersom de tillhör en riskgrupp. Det innebär att man kan drabbas illa av influensan med lång och svår sjukdom som kräver intensivvård som följd. Det kan i värsta fall vara livshotande.
Det finns fler riskgrupper såsom personer med kronisk hjärtsjukdom, kronisk lungsjukdom, flerfunktionshinder, diabetes, nedsatt immunförsvar, kronisk lever- eller njursvikt, mycket kraftig övervikt och neuromuskulär sjukdom som påverkar andningen. Även gravida efter vecka 12 rekommenderas vaccination.
Skyddet man får är inte hundraprocentigt, men de som insjuknar blir inte lika sjuka. Efter cirka två veckor får du ett bra skydd som håller i sig sex till nio månader. Det går i de flesta fall som vuxen även att ta vaccin mot covid-19 vid samma tillfälle.
De flesta regioner startar sina vaccinationskampanjer i november. Alla regioner erbjuder influensavaccinationen gratis till personer i riskgrupper. Vi hoppas att Västra Götalandsregionen är på tårna och informerar så många som möjligt om hur man går till väga så att liv kan räddas.
/Ordförande i Riksförbundet HjärtLung Öckerö
Jörgen Warberg
Riksförbundet Hjärtlung har utnämnt november till Lungmånaden. Runt om i landet riktar våra föreningar fokus på lungsjukdom, diagnos, behandling och rehabilitering. Våra lokalföreningar arrangerar föredrag, träffar och andra aktiviteter under hela Lungmånaden.
Syftet med Lungmånaden är att medverka till att de ansvariga vårdpolitikerna får större kunskap om patienternas behov, att lyfta de frågor som Riksförbundet HjärtLung driver samt att bedriva opinionsarbete tillsammans med föreningarna.